Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Juhász-index

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vastagbőr Ingyenes-e a radarkép? 2009.10.07 09:01:00
Október elsejével fizetőssé tette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az állami meteorológiai radarok a www.met.hu honlapon közzétett képeinek üzleti felhasználását. A radarképen túl a riasztások üzleti felhasználását is tiltja az OMSZ, és linkelni sem szabad a…..
Juhász-index 2009.10.08 09:30:45
Véleményem szerint itt az OMSZ-nek az a legfőbb problémája, hogy azok az amatőr időjárási portálok. Akik az OMSZ radarképeiből állítanak össze előrejelzéseket, netán riasztásokat(különböző technikákra kivetítve (értesítve)) és ebböl esetleg bevételt kérnek illetve különböző árat számolnak fel. Mindazonáltal még reklám felületek is elhelyez, mint a fenti árak is mutatják. Úgy véli az OMSZ hogy lehetne az Ő bevételük is, hiszen az Ő radarjuk biztosítja a pontos előrejelzést 1/4 ill. 1/2 órára, riasztás esetére.
Pedig mint az időkép.hu egy saját (radarképet) is összetud állítani hiszen az a több száz amatőr észlelő aki ott regisztráltatta magát, bármilyen akár napok óta megszokott vagy rendkívüli időjárási eseményt tapasztal, azonnal láthatóvá teszi az időkép térképen (észlel).
Ahogy ez a folyamat láncreakcióként halad úgy észlelik tovább az ország többi amatőrei (észlelők) és így kialakul egy felhőzet vonulási útvonala.
Ezeket az észleléseket lehet archiválni majd az időkép fejlesztők akik nagyon színvonalasan kezelik és fejlesztik ezt a portált. Az archív képekből és a pillanatnyi észlelésekből egy mozgóképet (vizualizációt) állít elő, az időkép programja. Ezzel talán kész is egy egyedi "radar" ami tulajdon képen csak észlelésekből áll, mint pl. ha valaki meglátogatja ezt a weboldalt keresse a felhőzeti térképet.
Így bárki láthatja Magyarország felhőzeti térképét, ja és ne feledjük, ez fontos tudomásom szerint az OMSZ radarja az alacsonyszintű felhőzeteket nem látja míg az időképen azt is nyomon követhetjük.