Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gabor2424

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A repülés évszázados története tele van misztikus eseményekkel, különösnél-különösebb sorsokkal, s gyakran a vakszerencse dönt életről-halálról. Népszerű témája nemcsak a katasztrófairodalomnak/filmeknek, de a parapszichológiai "iparág" is sokszor rátalál.…..
Megdöbbentő jelentést tett közzé a 2010. április 10-én Szmolenszkben lezuhant Tu-154-es katasztrófájával kapcsolatban az eset kivizsgálására felállított lengyel bizottság. Az áldozatok között volt Kaczynski elnök és az ország politikai és katonai vezetésének számos tagja,…..
Míg a reptereket városokról vagy híres egyéniségekről szokták elnevezni, addig a fel- és leszálláshoz használt pályákat a Föld északi mágneses pólus alapján nevezik el.     A merevszárnyú repülőgépeknek az a legjobb, ha fel- és leszállás közben szembe fúj a…..
gabor2424 2011.05.08 21:19:21
@JohnHenry:
(laikusként elnézést a pontatlanságokért) :) (aki akar kijavít)
Hát a navigáció a repülés legrégebbi problémája. És igen kisgépes repülésnél előfordulhat, hogy kiteríti a térképet a műszerfalra. Nagygépesnél sincsen nagyon másképp. Csak földrajzi jellegzetességek helyett, különböző navigációs műszerek szerint repül.
Pl. NDB: esetén ismered egy fix földrajzi ponttól való irányod. (azaz: két ndb-vel meghatározhatod a pozíciódat).
DME-vel a távolságot a ponttól.
VOR navigációval: a ponttól 360 fokban mennek a jelek, és a pont valamely radiálján repülsz.
Inerciális navigáció: a gép elmozdulását figyeli, és annak alapján számolja a pozíciót.
GPS: nem kell magyarázni.
A modern navigációs berendezések, ezeket mind veszik, és pontosítják a gép helyzetét.
Leszállás:
Legegyszerűbb, az irányító ad a gépnek (mágneses) irányokat, aztán a gép látással (értsd látja a pályát) leszáll (bár szinte mindegyik megközelítésnek ez a vége).
ILS: a gép térbeli helyzetét mutatja az ideálishoz képest. (azaz a siklópályától és pályairánytól merre van a gép)
Különböző fénytechnikák VASI/PAPI/stb.
Meg persze NDB/VOR/tudom is én még mi szerint lehet megközelítést végezni...
gabor2424 2011.05.08 22:17:28
@fchris82:
[Reklám ON] Előző hozzászólásomban írtam pár szót. :) [Reklám OFF]
gabor2424 2011.05.08 22:34:35
@Anyádlóháton:
Huhh... ezek szerint van aki nem állítja be az ils frekit?

@Gulliver:
Szakmailag (hivatalosan): Futópálya / Légiforgalmi irányító.
Nem szakmailag: bármi, amit megértenek. :)
Kumin szerint Vármegye mégis?! 2011.03.29 16:37:00
Amikor a nyilvánosságra került alkotmánytervezetben megláttam a „vármegye” fogalom megjelenését, az első gondolatom az volt, hogy valakinek direkt hagyták, hadd teljesüljön egy régi vágya. A nyilvánvalóan felesleges támadási felületeket megnyitó, a magyar mérsékelt…..
Kóczián Péter Folytassa, Orbán! 2011.03.06 15:14:00
 Akit csak az érdekel, hogyan szabaduljon meg Orbán és a Fidesz uralmától, azok semmit sem fognak változtatni Magyarország sorsán. Szakmámnál maradva: ha holnap megszűnne a Fidesz –féle médiaszabályozás, akkor ugyanaz az állapot állna vissza, mint ami előtte volt. A…..
gabor2424 2011.03.06 20:51:20
@Tell Vilmos:

"Churchillnek baromi jó mondásai voltak. Az egyik idevágó:
-"csak abban a statisztikában hiszek, amit magam hamisítottam."-

Tenyleg remek mondas, ugyanakkor Churchill sosem mondta. Ellenben a naci propaganda mondta rola, hogy hazugnak allitsak be. Persze nem mondhatjuk, hogy Winstontol nagyon tavol allt volna az ilyesmi. Egy hamisitatlan mondas tole:

"when I call for statistics about the rate of infant mortality, what I want is proof that fewer babies died when I was Prime Minister than when anyone else was Prime Minister. That is a political statistic."

Szabad forditas tolem:
"Amikor statisztikat kerek a gyerekhalandosagrol, azt akarom bizonyitani, hogy kevesebb ujszulott halt meg a miniszterelnoksegem idejen, mint barmely mas miniszterelnok alatt..."
Piszok kemény műfaj ez, de valakinek erről is írnia kell. Van az utcánkban egy hajléktalan. Hogy pontos legyek, sok hajléktalan él errefelé, egy azonban kitűnik a közülük, kitűnt. András februárban került utcára, a Ráday és a Kinizsi sarkán található Sparnál tavasz…..