Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cordis

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Bormarketing Kht. honlapján találtuk a hírt, mely szerint a magyar borok előtt esély adódott részt venni valami Fine Wine nevezetű rendezvényen, Stockholmban. A borokat svédek válogatták két hete a Gundelben, és az eredménylista szerint magasabb pontszámokat adtak a fehéreknek,…..
cordis 2007.05.24 03:13:03
Idegen száj, a svéd száj, a Magyar bornak, az igaz...

A Magyar borok "megvédésére" beleszolok én is:
- Még akkor is ha a svéd neves 'szuperszommeliernek' (és emellett még a svéd szommelierszövetség fönöke!) nem izlik úgy a Magyar bor mint példaul a nemzetközi, és mondjuk komolyabb borszakértöknek "borkultiváltabb" órszágokbol, és (példaként) ezért ne legyünk nagyon letörve.

Erröl én mit értek, vagy tudok, gondolja a tisztelt olvasó??
- A helyzet ez:

1. A legtöbb svéd "borszakértö" még mindig a francia, néha német, amerikai vagy több új világ, mostanánban, de ritkán, az olasz, borokat értékeli. Ezért mindig a francia borokhoz fogja "mérni" más bor minöséget. Ès itt a probléma a "svéd szájjal". Mert a (jó!) magyar bornak magyar karaktere van, ugye? (És remélem hogy igy is marad, mert kár lenne, ha a magyar bortermelök a svéd (vagy amerikai!) szájának termelné a borát.) A minöséget már több száz éve bemutatta a Magyar bor, nem csak a Tokajival, és nem rég egy Villányi vörös (a hires Gere Solus) minden "bordeaux-stilusu" bort megvert, ugye?

2. Az egyetlen svéd (szülött) profi szommelier aki eddig a Magyar borokrol valamit komolyan irt, és kostolt, nem a Klintberg. A neve Andreas Larsson (nem véletlen most pár napja szommelier világbajnokság aranyérmes) és az egyetlen (svédnyelvü) olvasható borszakértö ("Livets Goda" -
www.livetsgoda.se/index1.asp) magazinnak egyik föirója.

3. Még akkor is ha tud valamit profiként a borokrol, és nincs túl befolyásolva a svéd (állami és korrupt!!) borpiac szegénységével, nincs benne az igazi borkultura. Bortermelés nincs svédbe. (Egy olasz, spanjol, német, ostrák, magyar stb. bortermelö országba gyerek is tudja hogy mi a bor. A svéd politika még mindig ugy eteti a népet, különössen a gyereket, hogy a bor, sör stb ugyan olyan veszélyes mint a drógot/narkotika!!) Ès emelett nagy üzlet Svédbe a bor, különössen az államnak. (Nem azt mondom hogy a business rossz, de azért hogy egy borkultura keljen egy népnél, kell jókedv, szellem és nevelés is!)

Na, ebböl egy hosszu elöadás lett, remélem nem fárasztottam ki valakit ;-) De vajon miért irok én erröl ennyit? Itt élek svédországba (ezért sajnos nehéz hibátlanul irni!) és itt nöttem fel. De nem itt kedveltem meg a bort... És azóta sok bortermelöt meglatogattam, Magyarországon és sok más helyen. De Svédországba eddig még nem találtam egyetlen egy kis bortermelöt, még egy borospincét vagy borozót sem!

Üdv,
Cordis
wine-cordis.blogspot.com/