Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fue

0 bejegyzést írt és 917 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A 10 legjobb, legnépszerűbb régi tv-sorozat magyarul összeállítása nem volt könnyű. Bár a 10 legjobb filmzeneszerző sem volt az, egy régebbi cikkemben. Egyrészt mert nem rendelkezem a pontos nézettségi eredményekkel, másrészt maga a népszerűség is szubjektív fogalom. Számtalan ezzel foglalkozó…..
Évekkel ezelőtt (te jó ég, már 8 éve!) kifejlesztettem a tökéletes tepsis bundás kenyér receptjét és mivel én azóta se nagyon vagyok a bő olajban sütés híve, gondoltam itt az ideje leporolni a receptet és kicsit újragondolni. A medvehagymát lecseréltem friss korianderre és egy jó kis ázsia…..
1940. Betegek és ápolóik nézik a légiharcot a R.A.F. (Brit Királyi Légierő) és a német Luftwaffe között valahol Dél-Angliában..
Fue 2022.01.09 12:36:14
@dmwd: Persze, de ezt azért nem a Kádár-kori sereg színvonalához kellene hasonlítani :)

Amúgy egy részüket tökre megenném gond nélkül, ha éhes lennék.
Közvetlen állami támogatás nélkül, több tucat színész és a szinkronszakmában dolgozó neves szakember megszólalásával készül a Magyar hangja… című egészestés dokumentumfilm. Miből fakad a magyarok szinkronimádata, miért preferálják még ma is sokan a hazai változatokat az eredeti, feliratos formátum…..
Fue 2022.01.07 11:58:06
@CSOKKl MÁLNA: Az a baj, hogy nem igazán tudják vagy akarják megfizetni a profi fordítókat. Ez persze nem csak a szinkronra vonatkozik, a feliratozásra is.

Néhány visszatérő félrefordításra legalább rákereshetnének, pl. "fősuli", "rendőrtiszt", ilyesmi.

Na meg a kényszeres magázás olyan helyzetekben, ahol senki nem magázódna.
Fue 2022.01.07 16:56:58
@arthurthedent: Mondjuk ebben az is benne van, hogy nyilván kevesen ismerik itthon azokat az embereket, akikre az eredetiben utaltak.
Nehéz ilyenkor megtalálni az egyensúlyt. Persze Zámbó Jimmy azért mindenképpen túlzás :)
Maticsák Sándornak a Nyelvtudományi Közleményekben (116: 325–333.) megjelent írását - a különleges karakterek nagy számára való tekintettel - képformátumban tesszük közzé...
Mindenki ismeri azt az agyszaggató érzést, ami akkor fog el minket, amikor november másodikától megszólalnak a különböző üzletekben a karácsonyi hangulat megteremtéséért felelős nóták. Ilyenkor nem hogy megjönne a hangulat, inkább elmegy az ember életkedve. Természetesen erre rásegítenek a TV-ben…..
A történelem számtalan érdekes sztorit rejt, melyekre a filmvilág is gyakran "lecsap" egy-egy ütős és látványos filmet készítve a nagyközönségnek. Néha azonban a valóságot elferdítik ilyen vagy olyan okból és a végeredménynek már kevés köze van a tényleges eseményekhez. A napokban három ilyen…..
Fue 2021.10.31 19:03:33
@pizo: Egyik kedvenc filmem, nagyon rendben van, de senki meg nem tudná mondani, hogy mennyire reális.
Fue 2021.10.31 19:35:05
@pizo: Hát igen, mindenképpen eredetibb, igazabb, mint a szerintem szintén nagyon jó "Enemy at the Gates", amiről meg azt mondják a történészek, szakértők, hogy abszolút hamis: akkoriban, Sztálingrádnál már nem úgy működött a harc, hogy hátulról fegyverrel kényszerítve hajtották a szerencsétlen orosz fiatalokat a tűzvonalba.
Amúgy városi harcnál ez nem is reális...

De attól még nagyon jó film. Csak tudni kell, hogy mi az, ami igaz lehet, és mi nem.
Fue 2021.10.31 19:46:41
@Bogyó 2: Amennyire utána tudtam olvasni, a szovjet hadseregben tényleg nem sajnálták az élőerőt - csúnya, de igaz tény: két hadsereg volt ebben a háborúban, ami az aknákra hajtotta az embereket: a szovjet és a magyar. Sztálin azt mondta, hogy egy aknamezőn ugyanúgy harcolnak, mintha nem lennének aknák, a magyar sereg pedig... hát pontosan tudjuk, hogyan kezelték a munkaszolgálatosokat.

Na de ez a hátulról lövős kényszerítés a szakértők szerint teljesen más környezetben működik (ha egyáltalán működik), és arról már a szovjet is leszokott eddigre... Nem azért, mert morális problémáik lettek volna, hanem egyerűen más módokon hatékonyabban tudtak harcolni.
Október 25. a tészta világnapja. Bár a legtöbbeknek elsősorban Olaszország ugrik be, de a tésztát Európa minden szegletében szeretik és készítik, ezért most egy összeurópai tésztaválogatást ajánlunk a figyelmetekbe. Nektek melyik a kedvencetek?..
Amennyiben az emberiség a naprendszerben terjeszkedni akar, a Mars a legjobb célpont erre. Valamikor volt légköre és víz borította a felszínét. Feltételezhetően a mágneses mező hiánya miatt lassan elvesztette a légkörét, majd a víztakaróját is. Jelenleg van víz fagyott állapotban van a talajban,…..
A most következő cikkben egy olyan eseményt mutatunk be, amely nem volt más, mint értelmetlen vérengzés, amelyet nem tudni mi okból követtek el a magyar honvédek sérelmére...
A készételek előnye, hogy pár perc melegítés után fogyaszthatóak és nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot. A praktikusságuk megkérdőjelezhetetlen, ezért mi most a minőségükre voltunk kíváncsiak, mennyire finomak, milyen az állaguk. Ezért vakteszteltük az országosan kapható 23 csirkés-rizses…..
Fue 2021.10.21 12:41:16
@Vanek_úr: Eh, ízlésen nem lehet vitatkozni. Az arány legalábbis a saját körömben nem 1:99%, hanem 50% körül van. Szemben a nyers tésztát kajáló emberekkel, akiket nem nagyon ismerek... bár lehet, hogy nem ismerek elég embert :)

Nyilván nem arról van szó, amikor nincs jó átfőve, rágós, meg ilyesmi.

Csak annyit nem találtam szerencsésnek, hogy egy olyan kérdésben, amiben megosztottak az emberek, az egyik ízlés mellett tettétek le a voksot. Ezt nem éreztem kiegyensúlyozottnak.
1964. Egy rendőrtiszt ugrik a vízbe a floridai, St. Augustine-i Monson Motor Lodge motel - csak fehérek számára fenntartott - medencéjébe, hogy véget vessen a fekete polgárjogi aktivisták demonstrációjának..
1898. Az alaszkai aranyláz idején Dyea településre érkező színésznők vagy táncosnők kelnek át a Taiya folyón. A nők valószínűleg a klondike-i területre, Dawson Citybe tartottak..
Fue 2021.10.12 08:24:01
@Sentiero Acesso: Köszi, érdekes példák.

Éppenséggel angolul a Webster és a Cambridge alapján mindkettőt jelenti:

Webster: "During World War II, children were evacuated from London to the country. "
Oxford: "remove (someone) from a place of danger to a safer place.
"several families were evacuated from their homes""
Cambridge: "A thousand people were evacuated from their homes following the floods."

Abban igazad lehet, hogy az eredeti latin szótő alapján, ami tulajdonképpen ürességet jelent, lehet, hogy ez egy később hozzáragadt jelentés.
Viszont lingvisztikai szempontból az a helyzet, hogy ha elegen használják, akkor megtörtént a szó "evolúciója", új jelentést kapott. És amennyire a példák alapján meg lehet állapítani, ez már régebben megtörtént.

Jó példát hoztál fel: a "mozi" egyre gyakrabban jelent filmet is, valószínű, hogy a "movie" tükörfordítása miatt. Eleinte bántja az ember fülét, de aztán, ahogyan egyre elterjedtebb lesz, a nyelv részévé válik.

Nyelvészeti szempontból nem értelmezhető, hogy valami "borzasztó rosszan idegződött be". Csak azt mondhatjuk, hogy valami beidegződött :) Itt most sorolhatnék ezer példát a plázától a pepperoniig, ami angolul eredetileg mást jelent (kültéri parkolós, kültéri járdás bevásárlóközpont és olasz felvágott), de el kell fogadni, hogy különböző okok miatt magyarul megváltozott a jelentésük, amikor átvettük őket.

Ettől persze teljesen természetes a reakciód. Bánthatja a fülünket, amikor valamit máshogy kezdenek el használni, mint ahogyan a saját tapasztalataink alapján megszoktuk, de ez személyes érzés, ami szerintem csak akkor van hatással a nyelv alakulására, ha jóval több embernek bántja a fülét, mint az új szó használóinak.
Fue 2021.10.13 08:49:45
@Sentiero Acesso: "eléggé elterjed valaminek a használata, akkor az felvétetik a nyelvi szabályok közé"

Igen, valahogy így látom én is. Pl. ha valamit leírtak a helyesírási szabályzatban, akkor nyilván úgy "kell" írni. Ez persze sok embert nem zavar abban, hogy máshogy használja a nyelvet. Egy idő után összeülnek a szabályzatkészítők, és megpróbálják követni a nyelvhasználatot.
Fue 2021.10.13 12:53:19
@gigabursch: Eleinte mindig szúrja az ember szemét a fonetikus átírás, aztán megszokjuk. Vagy nem: pl. az "ímél" elvileg 2015 óta használható írásmód, de nem sokat látni :)

A konkrét példád számomra egyelőre szarkasztikus felhangokat hordoz, pl. "megint egy tipikus hálivúdi románc".
 A középkor népszerű témája a filmeknek és a sorozatoknak, mozgóképen gyakran jelenik meg a korszak. Ám a látványosság és a filmes hatás kedvéért gyakran olyan megoldásokat is használnak, amelyek rendkívül távol álltak a mindennapi valóságtól. Tíz középkorral kapcsolatos gyakori filmes klisét…..
Mi a legjobb dal? Ez annyira szubjektív kérdés, hogy lehetetlen válaszolni rá. Mert hogy lehet mérni, kinek mi a jó? Azért jó valami, mert sikeres? Lehet valami jó attól, mert kevésbé ismert és rossz is attól függetlenül, hogy túltolják. Ugye, Béláim? De a Rolling Stone magazin volt olyan bátor,…..
A mai napon ünnepli 55. születésnapját a legelső Star Trek sorozat és vele az egész univerzum, ami köré kiépült az azóta eltelt idő során...
Sokan kértétek, hát most jól meg is kapjátok! Ismét megrendezésre kerül egy jó kis Csabi Konyhája esemény a Viharsarokban!  Ráadásul első ízben lesz Gyulán ilyen jellegű eseményem, méghozzá egyik legnagyobb kedvencemmel, a Mexicali Burrito Barral közösen! ..
Fue 2021.08.29 14:08:25
@Csabi Konyhája: Meggyőztél, ki fogom próbálni.

Milyen trappistát szoktál venni? Nekem az a tapasztalatom, hogy még ugyanazon a márkán belül is sokat tud változni a minősége egyik vásárlásról a másikig. Néha a legolcsóbb, gagyi papos is finom, néha meg a drágább tök ízetlen.

Az a tapasztalatom, hogy a gagyibb trappistát érdemes hagyni megpenészedni. Utána levágom a szélét, és sokkal finomabb a belseje, mintha egyből ettem volna.
Ha jobbak akarunk lenni a barbecue-ban, többféle módon fejleszthetjük magunkat, amelyek közül az egyik, ha az egyre több helyen elérhető tanfolyamok egyikére elmegyünk, és közvetlen közelről a saját szemünkkel nézzük meg az összes fontos műveletet. Ezt az élményt videókon és könyvekből biztosan nem…..
A kacsacsászár mostanára a Team Nyárspolgár BBQ egyik legkedveltebb és gyakran sütött fogásává vált. Többféle technikával is készítettük már, jellemzően magasabb hőtartományban, 180-190°C-on. Ezúttal viszont kíméletesebben, 165°C körüli átlaghőmérsékleten, 20-25 perc alatt sütöttük meg ezt a…..
Íme hét érdekesség, amit nem tudtál a legmagyarabb jugoszláv egyfejűről, Süsüről. Kép forrása: Wikipedia..
Alekszandra (Alexandra) Pavlovna orosz nagyhercegnő, Nagy Katalin orosz cárnő unokája és I. Pál orosz cár legidősebb leánya 1783. augusztus 9-én született Szentpétervárott. Születése után a cárnő azt írta, hogy "Megszületett egy harmadik gyermek, és lány volt, akit Alexandrának neveztek el bátyja…..
Fue 2021.08.08 13:53:10
@DJP: Annyiban többféle szabály van, hogy máshogy írjuk át angolul, mint magyarul :)

Magyarul viszont egységes, itt van egy kis segítség: hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Cirill_bet%C5%B1s_szl%C3%A1v_nevek_%C3%A1t%C3%ADr%C3%A1sa/Orosz_szem%C3%A9lynevek_magyar_%C3%A1t%C3%ADr%C3%A1sa:_p%C3%A9ldat%C3%A1r

Amúgy nagyon érdekes összefoglaló volt, köszi