Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nisoria

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Katonatörténetek 280 - VÁP 2011.08.15 08:00:00
Szögyi mester – a tőle megszokott terjedelemben és stílusban – ma arról nosztalgiázik, hogy milyen is volt, amikor a rettegett (megvetett?) VÁP (azoknak, akik nem voltak katonák: katonai rendészeti járőr) ideiglenes tagjaként szolgálta a (Nép)köztársaság…..
Nisoria 2011.08.16 10:21:38
@Adani: A gőzösökön szabályozó volt a "gázpedál" neve, a kontroller(kerék) kifejezést inkább a villany- és a dízelmozdonyokon használták. Az M62 sorozaton pl. egy Moszkvics szeméygépkocsi kormányát tekertük.
Nisoria 2011.08.16 14:30:59
@Kelempájsz: A villanyoknál az ellengőzös fékezés már kis áramerősségnél is hamar körtüzet eredményezett. Soha nem csináltuk. Mármint szándékosan.
Papírzsepi barátunk (aki amúgy a Lemilblog legfrissebb szerkesztője) itt, a Milstoryn is bemutatkozik. Mindjárt egy olyan történettel szolgál, amely egyfelől családi vonatkozással is bír, másfelől a nemzetközi fegyverbarátság új dimenzióját villantja fel, harmadrészt pedig a…..
Nisoria 2011.04.18 14:16:19
@szögyi: Az M62 sorozat valóban a Varsói Szerződés kompatibilis mozdonya volt, de azonos nyomtáv esetén is volt még bőven mit átszerelni a pályaszámot tartalmazó táblán kívül is! Erősen UL szaga van, de egyes alkatrészek cseréje nem kizárt.
Nisoria 2011.04.18 18:19:29
@szögyi: Persze, hogy ugrok rá:-))) Neked a repülőgép volt a jeled az oviban, nekem meg a mozdony. Téged a rotor csapott meg, engem meg a 25 kV...
Szerencsére vannak jó memóriával rendelkező olvasóink/szerzőink is; Szalacsi Dezső kolléga nem feledkezett meg egykori felhívásunkról, s egy  (pontosabban három!) személyes, valódi családi történettel (és két exkluzív, korabeli fotóval) örvendezteti meg az olvasótábort,…..
Nisoria 2011.03.28 19:20:08
@Szalacsi_Dezső: A MÁV Rt. vezérigazgatója, vagy annak helyettese volt, már nem emlékszem pontosan. Én még láttam olyan szabályzatot (azt hiszem, fegyelmi ügyekre vonatkozott), amit ő adott ki.
Franta barátunk mai posztjában egy jobb sorsra érdemes egykori kollégájáról mesél nekünk, aki belekóstolt abba az, izé, mikrokörnyezetbe, amiről egyenruhások generációi úgy meséltek, mint a tárgyiasult katonapokolról. Én nem ott katonáskodtam, de – ahogy mondani szokás…..
Az egyik múltkori posztban megismerkedhettünk Jani2 sanyarú mozigépészi katonaéletével. Most arról írt nekünk, hogy milyen volt, amikor a rakétalövészetre készülő katonák búcsúztatását kellett megörökítenie a mezőkövesdi repülőtéren. Gépészként végeztem,…..
Nisoria 2011.03.18 20:59:34
@Jani2: Az történt, hogy az egyik rakétának véletlenül letörték a srácok az egyik szárnyát, de hogy ne legyen baj belőle, visszaragasztották valami gittel, majd lefestették. A hivatásos állomány nem vett észre semmit. Egészen addig nem is volt baj, amíg sor nem került az éles lövészetre a Karakum sivatagban. Amikor a megbuherált szárnyú rakétára került a sor, a bevatott sorállomány már előre bekaparta magát az anyaföldbe, aztán onnan figyelték a tiszt urak reakciót. A rakéta nem sokkal a kilövés után engedelmeskedett az aerodinamika törvényeinek, azaz nem oda ment, ahová szánták. Laci még évek múlva is röhögött azon, hogy a sokcsillagosok korukat meghazudtoló fürgeségről adtak tanúbizonyságot.
Nisoria 2011.03.18 21:01:17
@Szalacsi_Dezső: Szia! Sok a meló...
Az amerikai filmekből tudjuk, hogy az ottani tinilányok jelentős része fogszabályozót visel, ami aztán számtalan (mókásnak szánt) konfliktus forrása lehet. Péter azonban fiúként, idehaza, s ami a hab a tortán: rekrutaként tapasztalta meg, mi volt az ezredforduló magyar tisztjeiből…..
Nisoria 2010.02.14 12:34:36
@Szalacsi Dezső: Nem korábban volt, hanem később. Született is egy közös gyermekük, Dávid. Később elváltak, F.E. totál elzüllött, állítólag hajléktalan-szállókon látták, meg ilyenek, ezt nekem Kati mondta. Hallottam olyan információt is, hogy F.E. már meghalt.
Nisoria 2010.02.14 13:40:35
@Szalacsi Dezső: Az a dolgozat egy doctor universitatis értekezés volt, nemzetközi jogi témában, viszont vastagon felette a 200 oldalnak. Később megkapta a PhD minősítést is. K.P.úgy lett professzor, hogy nem kandidált, emiatt - hogy finoman fogalmazzak - később többen "verbálisan koitálgatták...."
Nisoria 2011.03.02 11:06:12
@Szkv: Abban igazad van, hogy V42-es, de ha értesz a szakmához, akkor első blikkre észre kell venned, hogy nem közönséges V42-es... Hogy a hobbidra utaljak, messziről azt hiszed "valamiről" (amit mostanság naponta nézel, hogy indulnak-e már a lányok a tisztuló repülésre), hogy az egy NB24-es, de ha közelebb érsz, vagy alaposabban megnézed, meg pláne ha fel is nyitod...
Na, szóval - egészen pontosan - mi van a képen?
A múltkori, nagy sikerű börtönposzt kapcsán több olvasónk kommentje érintette a hazai közbiztonság örökzöld témakörét. Mivel klasszikus (és általában komoly olvasottságra számító) vitaposzttal már jó régen rukkoltunk elő, a Lemilblog szerkesztősége úgy döntött, hogy…..
Nisoria 2011.02.18 17:54:44
@Kentaur67: Csak a történelmi hűség kedvéért: a megye akkori főügyészének a felesége soha nem volt bíró. Gyógyszerészként dolgozott mindig.
Nisoria 2011.02.19 11:30:28
@Iustizmord: Ne csodálkozzunk a személyi összefonódásokon, ez egy kis ország, szinte természetes a szakmabeliekkel való házasságkötés (akár többször is). A gond akkor jelentkezik, ha mindkét fél halad a ranglétrán. Így fordulhatott elő egy hivatalban lévő alkotmánybíró+IM államtitkár kombó... Több embernek okozott fejtörést.
Nisoria 2011.02.19 17:50:11
@Kentaur67: Az ő férje is szakmabeli, de soha, semminek nem volt az atyaúristene.
Katonatörténetek 221. - Teleport 2010.12.03 08:00:00
Ha nem tudnátok, a teleport egy közlekedési eszköz, vagy inkább módszer, és nem feltétlenül a Star Trek kiváltsága. Nem a katonaságnál találták fel, de alkalmazása nagymértékben köthető a katonai szolgálathoz. Szögyi alábbi története a teleport kivitelezésének…..
Eszembe jutott egy párbeszéd a halhatatlan alapműből, a Kelly hőseiből.  Bazi Joe a rádióba: Itt ülönk már két órája. Ez a hármas szektor, nem a négyes! Nem érdekel, hogy a parancsnok mit mondott! Nem érted Mulligan miről van szó?! Hogy a mi állásunkat vetted tűz…..
Nisoria 2010.11.09 11:04:38
@Titus Pullo Urbino: Ha már november 11-nél, az apáknál, meg az évfordulóknál tartunk, hát akkor én elmondom neked a frankót, de először is éltesse az Isten az édesapádat! Az évfordulóról pedig annyit, hogy 1944-ben ezen a napon söpört végig a szülőfalumon a (felszaba)dúlás. A felszabadítók cselekedeteinek szerves részét képezte a megviselt hadiruházat ilyen-olyan módon történő pótlása. Az apám elkövette azt a hibát, hogy ezen a napon az új csizmájában ment ki az utcára. Ott az egyik szovjet felszabadító a PPS-t az apámra tartva, a fatert a falhoz állította és megszabadította a csizmájától, amit azon nyomban fel is húzott. Innen kezdve a csizma és az apám útjai végérvényesen elváltak. A csizma - gondolom - nyomult Berlinig, a fater meg az ellenkező irányba, mezítláb, gyalog (ilyen időben!) erősen káromkodva, haza. Azóta sem a szíve csücske az a náció...
Nisoria 2010.11.11 11:57:39
@tucano: A Bandi vitézkedik, az asszonyt meg otthon meg akarják dugni a külföldiek, egy szegény ember meg nagyon panaszkodik. Olyan ismerősnek tűnik ez a sztori. Nem írta ezt már meg egy hírös-városi ügyész? Na jó, nem itt a lemilen...
Szögyi katonai karrierje szépen indult, de – amint azt látni fogjuk – sajnálatos módon egy kisebbfajta döccenőt szenvedett. A friss sorállományú katona első hadtápbevetése emlékezetes fizikai munkával, továbbá egy még emlékezetesebb autózással és ivászattal írta…..
Nisoria 2010.10.04 22:05:38
@_Nyuszi: @szögyi: Aztanemjóját! Ne basszunk mááá' szekéren, ha van szabadjegy is! A Szögyi által imádott "Turcsiorrú", meg a Nyuszi nagy kedvence, a Nohab (NOHAb - General MOTORS) számomra egy szarrakás. A színészkirály halálában szerepet játszott. Az -"a bizonyos dolog" - 1976. év júniusának elején történt (5., vagy 6.??? már nem emlékszem). M61 - 005. Latinovits Zoltánt gázolta halálra. Azon a napon volt életem első utazó szolgálata. Olvastam az L.Z. haláláról szóló eseménykönyvet!
Nyuszi! Az avataron jelent neked valamit? Beosztott gépem volt.
Az alapelvárás a sorállománnyal szemben (legalábbis a beöltözést követő első 48 órában) egykoron az volt, hogy valahogy úgy tekintsen a tisztjeire, mint valami különleges kasztra, ahová csak a kiválasztottak nyerhetnek bebocsátást. Szögyi (nem először…) első kézből…..
Nisoria 2010.09.23 19:05:54
@_Nyuszi: Kandó? Közlekkar? Vikinyuszi! Te titkon vasutas vagy?
Katonatörténetek 180. - Bemutató 2010.07.23 08:00:00
A közelharc, a test test elleni küzdelem gyakorlása szerves részét képezi a korszerű katonai kiképzésnek. És amint azt látni fogjuk Dogoo sztorijából, egy hererúgás akkor is roppant kellemetlen tud lenni, ha a szenvedő alanynak történetesen nincs is ilyen testrésze. Éppen…..
Nisoria 2010.07.25 12:15:07
@Rókakígyó: Létezik egy 20 darabos tár az AMD-hez. Valszeg ezt láthattad.
Nisoria 2010.07.25 12:16:18
@sirdavegd: Nem b@szogatjuk a matyókat... :-)
Ez a blog nem a napi katonai aktualitásokra szakosodott, de – hosszas vívódás után – úgy döntöttem, nem hagyom ki az elmúlt nap hírét. Arra kérlek benneteket, kommenteljétek ezt a rendkívüli (és szerintem nagyon szomorú) katonasztorit. Biztosan mindenki hallott róla,…..
Obsitos kolléga egy kettős időutazásra hív bennünket. Első körben úgy 43 évet repülünk vissza, egy olyan korszakba, amikor (digitális trükkök híján) a magyar filmkultúra még megengedhette magának, hogy a tömegjeleneteknél tényleg tömeget filmezzen. Na és honnan lehetett…..
A katonatörténetek nem csak országhatárokat nem ismernek, de az időkoordinátára is érzéketlenek. Mai szerzőnk, Bozótnéger bajtárs a nagyapja egyik régi (ha jól számolom, 67 éves) sztorijával lepett meg bennünket. Külön öröm, hogy J. bácsi még közöttünk van. Mindannyiunk…..
Nisoria 2009.11.10 09:06:36
@Vérnűsző Barom: Minek a rövidítése a KÉRA?
Nisoria 2009.11.11 09:25:31
@Vérnűsző Barom: Kösz. Gondolhattam volna... Ezzel kapcsolatban írta Petőfi, hogy "Még KÉRA nép, most adjatok neki"?