Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dietetikus

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
DiétaBlog Minden kezdet nehéz... 2009.09.30 10:39:00
Szóval... Azért gyűltünk mi most itt össze, hogy megünnepeljük egy új blog létrejöttét az interneten. Sok szerencsét és boldogságot kívánunk neki eljövendő életéhez! Életéhez, melynek célja, hogy segítsen másoknak- és persze, hogy szellemi kihívást is hozzon egy…..
dietetikus 2009.10.03 12:22:47
Szia Tanganyika!
A pontos diagnózis nagyon fontos. Hiszen a cöliákia velünkszületett, életre szóló betegség. Éppen ezért vigyázni kell, nehogy olyasvalakinek írjunk elő diétát, aki nem is beteg.

Írok egy kis irodalmat is:
Az elmúlt években a cöliákia felismerését nagymértékben megkönnyítette, hogy egyetlen vérmintából is ki lehet mutatni a betegségre jellemző autoantitesteket. Orvosi értesítőkön, zárójelentéseken az EMA, újabban a TTG rövidítésekkel találkozunk. Az EMA az endomíziális antitest, a TTG pedig a tissue-transglutaminase rövidítése.
Az EMA kimutatása bonyolult, nagy szakértelmet kíván, csak néhány centrumban (I. sz. Gyermekklinika, Heim Pál és Madarász Utcai Gyermekkórház) végzik.
TTG-meghatározást a nagyobb gasztroenterológiai szakrendeléseken végeznek, így a cöliákia igazolására nem kell már a nagy centrumokat felkeresni. Akinél cöliákiát igazol a vérvizsgálat, annál általában bélbiopsziára is szükség van (mintavétel a vékonybélből), mert ennek segítségével állapítható meg a jellegzetes szövettani kép, azaz a bélbolyhok elsorvadása.
A lisztallergia a cöliákiához hasonlóan allergiás tüneteket (kiütést, hasfájást, hasmenést) okozhat, ha búzalisztből készült ételt eszik a beteg.
Búzaallergia esetében viszont az EMA- vagy a TTG-vizsgálat negatív lesz, így könnyen megkülönböztethető a cöliákiától. A búzaallergia elkülönítése a cöliákiától azért nagyon fontos, mert a búzaallergia kinőhető allergiás kórkép, ráadásul a gyógyulás érdekében nincs is szükség olyan szigorú diétára, a búza kivételével a többi gabonaféleség gond nélkül fogyasztható.

Szerintem először vizsgáltasd ki Magad alaposan, így kizárhatunk sok mindent. Reméljük, hogy nincs lisztérzékenységed!
Ha netán mégis van, akkor szívesen segítek a diétás kezelésében.
Ha van még kérdésed, kérdezz csak! Igyekszünk válaszolni:)
dietetikus