Regisztráció Blogot indítok
Adatok
film-zene

28 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy Reddit-felhasználó osztotta meg Az ébredő Erő filmzenéjének 4chanen talált infóit és részleteit, amiket állítólag az egyik stábtag szivárogtatott ki. John Williams szerzeményeinek rögzítése még javában zajlik, a film nyers vágása elkészült, Abrams és csapata jelenleg a…..
Ahogy tavaly, úgy természetesen idén is latolgatjuk az esélyeket a vasárnapi Oscar-gálával kapcsolatban. Mielőtt rátérnénk a főbb kategóriák jelöltjeire, a filmzene nominációkat is kiértékeljük. A feladatra egy szakavatott kollégát, Hubai Gergely filmzenetörténészt, a Torn…..
film-zene 2014.03.01 17:20:00
"Az azért érdekelne, hogy a szerző, ha rajta múlna melyiknek adná a díjat (innen sajnos még csak a Gravitácíót láttam, aminek nem volt rossz zenéje, de mostanra már semmire nem emlékszem belőle)."

Én, mint a szerző, most Thomas Newmannek adnám a díjat, de pusztán azért mert ő várt legtöbbet rá. John Williamsnek valóban van elég aranyszobrocskája és nem érzem úgy hogy pont a Könyvtolvajnak kéne lenni a legújabb díjazottnak.

A Gravitáció látványfilm amihez a zene tisztességesen odateszi magát, de nem szeretem ha egy szerző a semmiből feltűnve egyetlen darab miatt kap Oscart, hogy aztán újra eltűnjön a semmibe. Ennyi erővel az ügynökének kéne adni a díjat, hogy megszerezte ezt a munkát.

A nő az a kategória hogy én csak a jelölés pillanatában tudtam meg mi ez. A film cue sheetjét elnézve egy durvább évében az Akadémia simán jelölésre alkalmatlannak találhatta volna a zenét, most viszont jókor voltak jó helyen. Ha ez a zene nyer, garantálom hogy valahol az internet sarkában dühös rajongók fognak petíciókat írni az Akadémia bojkottálására és valószínűleg akár több tucat aláírás is összegyűlhet.

A Philomena és a Mr. Banks esetében is írtam, hogy két olyan szerzőről van szó, akik egy illetve két évtizede várnak a díjra, sorban tehát Newmannek kell következnie és valamikor a jövő évtizedben jöhet Desplat is. Megjegyzem hogy sem ezek a zenék, sem maguk a szerzők nem tartoznak a kedvenceim közé, de idén így lenne igazságos.

"Illetve, hogy van-e valami amit szerinte méltatlanul mellőzött az akadémia tavaly és jobban megérdemelte volna a jelölést mint az itteniek közül valaki."

Igen, a Rush nemcsak jelölést, de ilyen mezőnyben díjat is érdemelt volna. Számomra mindenképp a zárótétel az egyik legemlékezetesebb filmzenei momentum az évben habár a zene egésze nem teljesen fogott meg - viszont jobb mint amit most itt látunk. Sajnos sem a stúdió, sem Zimmer nem nyomta a zenéjét - Zimmer alapból nem szereti az ilyen díjazós mizériákat, a stúdió pedig mintha kivonult volna a Rush mögül, ami már a bemutató időpontjából sejthető lett volna.

Érdekesség, hogy idén Zimmertől a 12 év rabszolgaságot nyomták nagyon és ha mondjuk a jelölések bejelentése előtt kérdeztek volna, biztosan jelölt zenének írtam volna le pusztán a beleölt pénz miatt. Szerencsére nem vitte jelölésig, mert ez az év filmzenei lufija lett volna. Kb. 40 perc monotematikus zene egy zseniális tétellel, egy zseniális zenei mű tehetséges másolásával és egy élvezetes 30 másodperces szösszenettel. A maradék a filmben és lemezen is alig hallható atmoszferikus stílusgyakorlat ami nyilván inkább a film, mint a filmzene ereje miatt nyert volna.

Az Oblivion zenéje a film (illetve annak sci-fi műfaja) miatt volt teljesen esélytelen. Hatásos zene a filmben, de a megtekintése során legalább kétszer előfordult, hogy a mellett ülő félig laikus nézőtársam is pontosan megállapította, honnan nyúltak az M83 fiúk. Ráadásul az Akadémia mindig összezavarodik ha kettőnél több szerző van egy filmen, úgyhogy ez a formáció már itt elvérzett. Daft Punk szintén itt bukott el, plusz azon hogy a zenéjük egy Tron folytatáshoz készült és nem a legújabb Harvey Weinstein filmhez.
 Keresd: Ha láttad a filmet és nem tudod kiverni a főtémát a fejedből, mert ez a zene többszörösen is megtalálható az albumon.Kerüld: Ha Bernard Herrmann és a jazz házzasága sokadik meghallgatásra is valamilyen természetellenes kapcsolatnak tűnik.IDŐ HIÁNYÁBAN…..
  Keresd: Ha Bernard Herrmann rajongóként még akkor is befizetsz egy CD-re, ha gyakorlatilag biztos egy újabb változat közeli megjelenése.Kerüld: Ha a szerző élete vége felé jellemző melankóliája nem tud lekötni, mert akkor a kompos tételen kívül itt nem terem…..
Kedves látogatók,Egy hónapja indítottam a Top Score blogot és be kell látnom, hogy a tempó nagyon komoly - egy kicsit biztos visszaveszek belőle, illetve igyekszem újabb rovatokkal is bővíteni a kínálatot. Egyéb elfoglaltságaim miatt a frissítés kicsit akadozhat, de igyekszem mindig…..
  Keresd: Ha készen állsz új esélyt adni az eddig téli álmot alvó Thomas Newmannek és nem zárkózol el a score stílusával összeegyeztethető daloktól sem.Kerüld: Ha szerinted Thomas Newman karrierjének csúcspontja a 2010-es év volt és onnantól kezdve minden zenéje csak…..
Top Score 818 (Frederik Wiedmann) 2011.03.28 08:00:00
  Keresd: Ha tetszik a Thomas Newmant idéző sötét vígjáték zene és nem idegen számodra az amerikai iTunes vagy az amazon letöltési rendszere.Kerüld: Ha csupán a három Oscarral rendelkező zeneszerzők ütik meg az ingerküszöböd és szerinted a mozipremier előfeltétel egy…..
Top Score Tűzgolyó (John Barry) 2011.03.25 08:00:00
 Keresd: Ha John Barry leghosszabb Bond zenéje szerinted is hatalmas teljesítmény és ettől a véleménytől még a hiányos filmzene album sem tántoríthat el.Kerüld: Ha szerinted jó munkához idő kell, mert a film vége felé már erősen érződik a szűkös határidő és a lemez…..
Top Score Star Crash (John Barry) 2011.03.23 08:00:00
  Keresd: Ha tényleg minden Barry zenét birtokolni akarsz CD-n, illetve külön figyelmet szánsz a komponista 78/79-es űrtrilógiájára.Kerüld: Ha egy film minősége szerinted egyenesen arányos a zene élvezhetőségével, mert akkor a Star Crash kétségtelenül Barry egyik…..
Top Score Szeptemberig (John Barry) 2011.03.22 08:00:00
  Keresd: Ha érdekel John Barry késői romantikus stílusa, de nem vagy kíváncsi a lerágott csontokra és elkerülnéd a korszakra jellemző súlyos melankóliát.Kerüld: Ha számodra a jó filmzene két téma fölött kezdődik, mert ebben az aláfestésben pontosan annyi van - de a…..
Ezen a héten viszonylag kevés kiadvány jelent meg, ezek nagy része mind március 15-i időzítéssel került a (virtuális) boltok polcaira. Bár szám szerint kevés lemez  érkezett, minőség tekintetében vannak óriások. A múlt heti Azok a csodálatos férfiak... után újabb…..
A blog a jövő hét második felében előkészített és gyorsfagyasztott bejegyzésekkel fog működni, én ugyanis itt leszek:York, 2011. március 24-26...
Top Score Goldfinger (John Barry) 2011.03.18 08:00:00
  Keresd: Ha nem tudsz betelni a Bond zenék prototípusával és szereted, ha minden témában ott rejtőzik a főcímdal valamilyen formában.Kerüld: Ha fél óra után fejfájást okoznak a rézfúvósok és ezért egy olyan Bond lemezt keresel, ami ugyanennyi pénzért kétszer ilyen…..
Top Score A rítus (Alex Heffes) 2011.03.17 08:00:00
  Keresd: Ha kíváncsi vagy az év egyik legjobb horror aláfestésére, mely talán nem a legeredetibb mű, de nagyon hatásos és önmagában is hallgatható.Kerüld: Ha alapból kerülsz minden horrorzenét függetlenül annak minőségétől és még a gyengéd zongoratémától is…..
  Keresd: Ha már megvan Michael Nyman összes lemeze és a gyűjtemény fejlesztése céljából más zeneszerzők kvázi tribute lemezeire is kíváncsi vagy.Kerüld: Ha a nepotizmus minden formáját visszataszítónak tartod és nem tudsz mit kezdeni egyetlen témával, bármilyen…..
  Keresd: Ha egy erős, teátrális főtéma elég az elcsábításodhoz sem a funkcionális töltet, sem a kamu karaktertémák nem rettentenek el a lemeztől.Kerüld: Ha a zseniális dialógus ellenére Laurence Olivier és Michael Caine párbeszéde számodra nem tartozik egy…..
  Keresd: Ha első hallásra meghódít az játékos indiai hangulato, illetve ha szerinted minden filmzene albumot ingyenesen letölthetővé kéne tenni.Kerüld: Ha kifejezetten irritálnak a világzenei beütések és a szitárt is legszívesebben végleg száműznéd a hippi…..
Ezen a héten főleg Roy Budd rajongói örülhetnek, a Silva Screen kiadó hosszú ideje nehezen beszerezhető kiadványokat dobott újra piacra. Az Intrada ismét a semmiből húzott elő két régóta várt vígjáték zenéjét: az Azok a csodálatos férfiak... és a Sziki szökevény…..
  Keresd: Ha kötöttségek nélküli pehelykönnyű hallgatnivalót keresel a hétvégére, esetleg Katherine Heigl relikviákat gyűjtesz.Kerüld: Ha Aaron Zigman neve hallatán a Híd Terabithia földjére aláfestésére asszociálsz és nem érted, miért nem inkább azt adja ki…..
  Keresd: Ha a rövid de nagyjából teljes filmzenét tartalmazó album komorsága  magában is ugyanolyan vonzónak hangzik, mint a film alatt.Kerüld: Ha a Bond zenék során bombasztikus témákat keresel, esetleg alapból elriaszt Frank Sinatra angol helytartójának…..
  Keresd: Ha szerinted John Powell készíti napjaink legizgalmasabb animációs zenéit, melyek messze fölötte állnak a szokásos mikiegerezős kíséreteknek.Kerüld: Ha elemi szinten taszít a mindég háttérben duruzsoló elektronika, vagy számodra az Így neveld a…..
Top Score Link (Jerry Goldsmith) 2011.03.09 08:00:00
  Keresd: Ha a főtéma a látványos Szörnyecskék-nyúlás ellenére függőséget okoz és nem akarsz tőle elszakadni negyven percigKerüld: Ha a dobgépek és a Londoni Nemzeti Filharmonikusok versenyfutásában az együttesnek drukkolsz, mert itt alaposan alulmaradnak.Miközben…..
  Keresd: Ha kíváncsi vagy a világ egyetlen pop noir score-jára vagy a világ legjobban titkolt karácsonyi vígjátékára vadászolKerüld: Ha hazafias kötelességből felháborítónak tartod a budapesti állami szimfonikusokra öntött szintetizátor mázat, mely a zene gerincét…..
  Keresd: Ha szereted a könnyű romantikus zenéket, amik egy gyertyafényes vacsora alatt lepörögnek a lejátszóban és nem ijesztenek meg evés közben.Kerüld: Ha ettől a lemeztől a) a betétdalokat b) John Debney Ragadozók / Vasember 2 során nyújtott csúcsformáját várod.A…..
Ezen a héten az RCA Records örvendeztette meg a gyűjtőket egy új sorozattal, melyben Charles Gerhardt legendás felvételeit jelentették meg új, egységes csomaglásban. Bár a lemezek így vagy úgy korábban is megjelentek CD-n, a korszakalkotó gyűjtemény a 70-es években fontos…..