Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pro_mat

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
info:S info 2009.12.21 19:42:00
halihóóó!mindenki akinek van vmi problémája, megírhatja nyugodtan kommentként!!! első info vizsga is over, tuti uv, csala....szal tessék.....
Hogyan segítené elő, hogy a magyar termékek nagyobb súlyt kapjanak a hazai piacon?    Kedves Hallgatók!Ezen a héten én reflektálok a határidőig beérkezett blogkommentekre, igyekezvén összegezni és kiemelni a legfontosabb pontokat.Nagyon jó hozzászólások…..
pro_mat 2009.09.28 17:31:30
Első Hozzászólás:)

A kérdés egy jelentős súlyú, aktuális gazdasági problémára keresi, ha a megoldást nem is de a lehetőségeket mindenképp. Ahoz, hogy erre választ találjunk, meg kell értenünk a magyar áruk helyzetét. Az mindenképpen igaz, hogy a magyar szabályozás szigorú követelményeket támaszt a gazdákkal szemben(itt egyelőre az élelmiszer piacról beszélek), ezért aztán az előállítás, a szállítás mind-mind drágább, körülményesebb, mint más versenytársainknál. Ezért a gazda, hogy ne veszteséges legyen, kénytelen a fogyasztóra hárítani a költségeket. A nyár elején ezért a hazai élelmiszerpiaci szereplők egy etikai kódexet akartak bevezetni, hogy maguk javítsanak helyzetükön, az egyre erősödő külföldi konkurenciával szemben. Ez a kódex azonban, ha jól tudom, nem jutott át.
A szabályozás ilyen mértékű szabályozásának jó oldala is van. Bízhatunk benne, hogy amin a "Magyar Termék" pecsét megtalálható, nagyobb valószinűséggel lesz jó minőségű. Legalábbis a "propaganda" ezt hangsúlyozza. És itt már láthatunk egy próbálkozást a magyar termékek helyzetének javítására. Ami nagyon hiányzik, az a komolyabb reklámkampány. A mai Magyarország átlagemberére nem lehet úgy hatni, hogy csak egy párszor mondunk el neki valamit. Ha az élelmiszerpiaci szereplők észbe kapnak és elkezdik magukat mindenhol reklámozni, az nagy hatással lenne a piaci szereplésükre. Kihasználhatnák például a mostanában elharapódzó "celeb-kultuszt"(ld: Vacsoracsata: Kiss Pisti a legújabb celeb elmegy a vásárcsarnokba, hogy bevásároljon, és hangosan mionden eladótól megkérdezi, hogy "Ez Magyar Termék??".)
A fent említett lehetőség mellet, úgy érzem a kormányzatnak is szerepet kell válalnia ebben. Csökkenti a magyar termelőkre nehezedő adóterhet, ugyanakkor, hogy a külföldi felvásárlás ne változzon érdemi mértékben, a külöldi termelőket nem bántja. Ez persze csupán egy és nem egyetlen lehetőség. Csak a kísérletezés(jó, persze a helyes számítások is) döntheti el, hogy melyik részről, mennyi változtatás, beavatkozás kell a sikerhez. Kérdés csupán annyi, hogy kormányzati részről mennyi várható, ha az egészségügy helyzete sem megoldott...
Az első és legfontosabb lépés az lenne, hogy a kormányzat és az élelmiszerpiac résztvevői asztalhoz ülnek, tárgyalnak és megegyeznek.
pro_mat 2009.09.28 17:34:11
@pro_mat: szabályozás ilyen mérétkű szabályozásának... gépelni tudni kéne:D:D Azt akartam, hogy Az ilyen mértékű szabályozásnak...
pro_mat 2009.09.29 20:35:11
Helló mindenki!

Amit írtam (ld: kormányzati beavatkozás), azt azért írtam, mert tisztában vagyok azzal, hogy a magyar termékek, ahogy írtátok, vagy nem minőségiek, vagy nagyon drágák. A keleti termékek, nem luxus-minőségűek, de legalább hordhatók, valamint mindenkinek elérhető árban vannak(mind ismerjük: "ész ólcóó"). Tudom, itt eltértem a mezőgazdaságtól, de a kérdés se csak arról szól. Ha jobban belegondolunk, a keleti gazdák, munkások a magyar viszonyokhoz képest mondhatni éhbért kapnak tripla annyi munkáért. De ez az adott nép habitusán múlik.

Más: Lehet arról vitatkozni, hogy mennyire és milyen formában szükséges a kormányzat beavatkozása, ez mindenkinek a saját véleménye, politikai és egyéb nézetein múlik, de az ország sajnos még nem tart ott, hogy bárki bármit elfogadtasson másokkal, mert ismeretes mi jön ilyenkor... Ezzel persze senkit nem szídni akarok, mindenkinek szíve joga azt mondani amit akar. A lényeg tehát, hogy szerintem szükséges a kormány beavatkozása, a kérdés inkább az, mennyire?

Balázs! A multik eltűntetése nem megoldás, mert globalizált világban élünk. Vannak olyan pártok, csoportosulások, amik ezt is a programjukba veszik, de ha figyelted az EU parlamenti választások utáni helyzetet: Egyrészt erősödnek, másrészt pedig még mindig nincs akkora súlyuk, hogy bármit elérjenek.

Újabb megoldási javaslat, ami független a marketingtől és a kormányzati beavatkozástól: Találjanak ki új terméket, termeési módot, használjanak új anyagokat és ezáltal érjék el, hogy a magyar termék olcsóbb, jobb, használhatóbb legyen. Na igen, könnyű megmondani a "frankót", csinálni annál jóval nehezebb.

Ismét más: Épp, miközben ezt írom, azt hallom, hogy a tehjenek Mozart zenéjére átlag 6 literrel több tejet adnak:D Szóval hajráá:D Komolyra fordítva a szót, Az országban nem elégséges a közlekedés színvonala és még drága is. Ha ezt fejlesztenénk és összekapcsolnánk a turizmus fejlesztésével, akkor mindjárt több túrista és ezzel arányosan több fogyasztó jelenne meg, akik hungarikumot akar hazavinni.

Tehát itt a feladat: Kedves Turizmus-vendégltást hallgatók! Annyi a dolgotok, hogy az egyetem elhagyása után felfuttasátok a dolgokt és kjész:D megint mások lobbizzanak az útépítésért, és a tömegközlekedés fejlesztéséért. Ennyi:D