Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rue_broca

28 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
“A város meghalt, kérjük fáradjon egy szomszédos nagyvárosba!” Ezzel a szlogennel kívánja felhívni magára a figyelmet a párizsi éjszakai életet megmenteni szándékozó 12 ezer aláíró. A petíciót a klubok és éjszakai mulatók tulajdonosai kezdeményezték, akik a…..
  Száz évvel ezelőtt. 1910. január 28-án Párizsnál nyolc és fél méter magasan tetőzött a Szajna, 1658 óta nem látott magasságban. A nagyváros életét saját modernitása bénította meg. A víz szabadon áradt a több mint 1200 km hosszú csatornarendszerben, ami helyet adott a…..
Nem nagyon bírtuk már kirándulás-mentességet, így elég egyértelmű volt, hogy Provins környékén is megpróbálunk sétálni kicsit. Sikerült is, leginkább szántókon és folyómedrek susnyásában. De a hófúvás, a hideg és a hó a mezőkön így is elég kellemes sétává…..
rue_broca 2010.01.29 16:58:32
Rajongó blog-olvasónk kérésére bármily meglepőnek és újszerűnek is hat a feladat: párizsi képeket kerestünk lassan négy hónapos archívumunkban. A hatodik kerületet választottuk sétánk helyszínéül. A városrész a bohém kicsapongások, művészi orgiák (?) kicsit…..
A Panthéonba nem túl egyszerű beköltözni. A legelső kritérium, hogy szerezni kell francia állampolgárságot. Másodsorban az ember a végrendeletében véletlenül se hagyja meg azt, hogy ittésitt a feleségem-apám-kedvesem mellett szeretnék nyugodni, mert akkor örökre elvágta az…..
Buli a rue saint jacques-en. 30-án 7 órás bevásárlás. Az étkek: 11 báránycomb, 15 kiló krumplisaláta, 4 kiló dahl-lencse, 2 kiló céklasaláta, 2 kiló endivia saláta és még 2 kiló vinaigrette szószos sima saláta, 2 kiló zöldbab-rák variáció. Aztán a sajttálak, heringek és…..
Szeretem a párizsi szemeteseket is. Na jó, nem azért, mert valamilyen szemétgyűjtési kifogással minden nap elrobodnak az ablak alatt. Még december 24-én este is itt járt egy. Inkább azt a hozzáállást szeretem, ami a kocsik oldalán lévő plakátokról kiállt: szemetelni párizsban is…..
Szeretem a kis apróságokat. Is. Párizsban. Szeretem, hogy nem csak a városháza előtt van jégpálya – tényleg nálunk az önkormányzat mit csinál, mert mintha a parlament előtti koripályát a kormány tartaná fent, vagy tévedek? – hanem minden kerület, minden környék…..
Obi Tours Frakció Betlehem 2009.12.29 16:36:00
Vicces látni, hogy hogyan terjednek a karácsonyi szokások országról-országra, tájegységről-tájegységre. Trentoban, Olaszországban annak idején, jó tizenöt éve is annak, nem volt karácsonyi vásár, nem volt szokás. Ahhoz, fel kellett menni Bolzanoba, az osztrák területekre.…..
Ma reggel hóesésre ébredt Párizs. Klassz. Gyerekek hógolyóztak a kocsik tetejéről, majdnem elütöttek reggel az utcán – a rendes kétheti mosás pont ma reggelre esett, hóesésben cipeltem a szennyest :) – és ahogy az szokott lenni, kicsit meghatódott mindenki. Ma reggel a…..
Obi Tours Frakció itt a tél... 2009.12.03 18:19:00
Ez maradt a luxemburg kertbol. Üresen álló székek felhalmozva egy kupacba. Egy-két kabátját magán összehúzó, fagyoskodó, az ido múlásáról tudni nem akaró városlakó. Reméljük hamar itt lesz újra a tavasz, napsütéssel, petanque-gal és a sok-sok sakkozó öregemberrel. Ok a…..
Obi Tours Frakció sorban állunk 2009.12.02 12:54:00
Persze tudom, hogy az igazi sor-imádók az angolok és a franciák túl lezserek ahhoz, hogy sorban álljanak. És mégis, sikerült lencsevégre kapnunk néhány alkalmat, amikor franciák, vagy csak egyszerű párizsiak állják a sort. Ki melyik sorba állna be? Lehet választani! A)Az első…..
Obi Tours Frakció Vasúti séta 2009.11.27 18:02:00
1859 Megépült az a tehervasút pálya, amely a keleti külvárost becsatlakoztatta a Bastille-hoz. A terepviszonyok miatt a vonal egy része magasvasútként, viadukton haladt végig. 1969 Megszűnt a teherszállítás a vonalon. A környék munkásnegyedei egyre mélyebbre süllyednek. A…..
Míg gyönyörű kis országunkban többnyire még azon hisztizik a közvélemény, hogy egyáltalán művészetnek tekinthető-e a graffiti, néha nagy kegyesen kiállítanak 3-10 vászonképet, és egyes "művésznek", vagy "művészetkritikusnak" nevezetteknek még megnyitó…..
rue_broca 2009.11.19 18:53:18
Ez még a mobilitás hete környékén történt. Nem összevészít, nem széthúzást szít, nem elkülönít, nem rombol... Amit ezer év óta mondok: a biciklis ne dudáljon már rá a gyalogosra a Margit hídon a járdán, mert az nem az ő helye, ugyanígy az autós se a biciklisre, ha az az…..
Obi Tours Frakció Találkozások 2009.11.14 17:09:00
Vannak az ember életében nagy találkozások. Ez ilyen volt. Persze mítosz, legenda,valóság és vágyak erősen keverednek, de akkor is volt valami mítikus erő a helyben. Saint Benoit sur Loire. Itt lehet szemtől szembe találkozni Szent Benedek apáttal. Az északi homlokzat kapujának…..
Obi Tours Frakció A Szajnánál 2009.11.14 17:03:00
Ha Ady a Boulvard Saint Michelt szerette és a Latin negyed művészi forgatagához vonzódott, akkor néhány évtizeddel később József Attila, ha Párizsban járt volna, biztos a dokkokat, a gabonamalmokat és a szajnaparti munkáséletet örökítette volna meg. Neki állít emléket ez a…..
Lassan kimerészkedünk a városból. Nem mintha unnánk, már Párizst, csak mert úgy tűnik, hogy sokan élnek a városon kívül. Sőt inkább a városon kívül élnek a párizsiak, mint Párizsban. Párizs területe ugyanis csak hatodrésze Budapestnek (oké a lakossága azért több, mint…..
Ki hitte volna, hogy Asterix is már túl van az ötvenen. Pedig igaz! És nagy szülinapi bulit rendezett a fürdőben. A fürdő viszont csak 100 évig működött, mert 300 környékén a barbárok feldúlták, majd a cluny szerzetesek párizsi vendégháza épült rá (jól lehetett…..
Obi Tours Frakció Parkolás 2009.11.04 12:05:00
Párizsban parkolni? Sohasem volt könnyű. De amióta a baloldali városvezetés inkább buszsávokat, és biciklisávokat alkot a városban! Pokollá vált az autósok helyzete. És ugye mondanom sem kell, hogy nincs a városban olyan autó, ami ne lenne megnyomva. Végigkövettem egyszer egy…..
Nyüzsög a város, ahogy kell: múzeumokba árad a túristasereg, galériák, kávézók várnak, de a megszokott helyek is újra meg újra átalakulnak. Mint például a Luxembourg kert kerítése, ahol időről-időre fotókiállítások vannak. A bouldvard saint-germain-tol a luxembourg…..
Obi Tours Frakció A plombier 2009.10.27 18:40:00
Ma reggel futásra készülődve valaki nekünk jött a lépcsőházban, nem sokkal ezután a Gulyás biciklislámpájával világítottuk be a kapubejáratnál a gödröt, amiből spriccelt a víz: csőtörés! Ilyen se volt még! A hölgy, aki intézkedni látszott, mondta, hogy majd hív egy…..
Tudjuk, hogy a franciák közmondásosan transzban vannak az ételek láttán. Nem zabálnak sokat, de megválogatják, hogy hogyan és mit esznek. Munkából hazafelé menet beugranak a pékhez, a halasnál vesznek néhány osztrigát, vagy a sajtosnál válogatnak a sok száz különböző…..
Obi Tours Frakció Utcai kultúra 2009.10.14 14:55:00
Még a biciklim is kiállításon volt tegnap. Amíg én bent néztem a graffitikat, addig ő kapott egy tag-et. És akkor most tényleg egyedi? Né dans la rue volt a címe a kiállításnak. (Ha figyelmesen nézed a képet a bicikli vázán keresztülnézve a házunkat láthatod :)   ..
Ők a Jadin de Tuileries (Tülériák kertje?) legfrissebb lakói. Egy svájci-amerikai szobrász, Ugo Rondinone 12 hónapot ábrázoló alkotása. Kedvesek, fémből mintázták őket és mindegyiken látszik a mester ujjlenyomata, ahogy megformálta őket.          …..