Regisztráció Blogot indítok
Adatok
volacsek

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerencsére a kis Gézák még nem felső tagozatosak, úgyhogy őszinte megdöbbenésünk után anélkül tudunk elmélkedni az új tankönyvekről, hogy közben csillapíthatatlan vágyat éreznénk a könyvek apró ficnikké szaggatására és azok felgyújtására a tarnárnő/úr testén.…..
volacsek 2014.09.03 13:29:42
A tartalom olyan amilyen ... lehet róla vitatkozni. Én más `bölcs` megoldásokra mutatnék inkább rá.

A tankönyvek és munkafüzetek mérete ~A4. Kinyitva: ~40cm széles és 27cm magas.

A padok mérete (két személyes): ~120cm széles és ~40-50cm széles. Alsó tagozaton jellemzően csak ~40cm.

Egy gyermek asztalának felülete: 60cm x 40cm. Erre leteszik a 40cm x 27cm méretű kinyitott tankönyvet. A tankönyv alatt a füzetnek maradt passzentosan ~13cm. Pontosan 7cm-rel kevesebb a szükségesnél! Egyéb tanszernek (pl. tolltartó) megmaradt még egy ~20cm széles sáv - csak, hogy kellően zsúfolt legyen a munkaasztal.

Füzet pedig nélkülözhetetlen, mert sem a tankönyvbe, sem a munkafüzetbe nem lehet írni, mert az iskolai könyvtárnak vissza kell adni az ingyenes tankönyveket. Ugyanakkor pl. matekból a tankönyv teljesen feladat megoldás központú! Nincs is benne más csak megoldandó feladat.

Erősen kétlem, hogy a tankönyv készítők tisztában voltak feladatukkal és kellő felkészültséggel rendelkeztek.

... más ...

A ~A4 méretű tankönyveket sikerült azért 2-3 méret változatra vágni, nehogy megfelelő csomagoló anyagot lehessen hozzájuk gyártani. ... Egyáltalán miért kell tankönyvet, füzetet csomagolni? Nem lehetne rendes karton vagy netán kemény fedeles tartós(abb) megoldásokat alkalmazni? Ugye nagyjából tisztában vagyunk vele, hogy néz ki egy puha borítós műanyag fóliába csomagolt tankönyv egy év után -- még kíméletes használat esetén is?

A ~700 ezer kiskorú iskolás gyerek -- adatforrás:
www.ksh.hu/nepszamlalas/tablak_teruleti_00 -- közül mondjuk 300 ezer tankönyvcsomagot csomagoltak be a szülők a napokban. Csomagonként nagyjából egy órával és egymás után 8-10 évvel számolva ez azt jelenti, hogy 300 ezer ember számára egy-két nap pihenő idő megy kárba. Egy egész élethez viszonyítva nem sok, de egy kis bölcsességgel megspórolható lehetne ez is.

`sok kicsi sokra megy`
volacsek 2014.09.03 13:42:07
@volacsek: JAVÍTÁS! A KSH adatokból rossz becslést adtam, nem 700 ezerre becsülöm a kiskorú iskolás gyerekek számát, hanem ~1,3 millió. (Nem az összesített adatokat írtam.) Emiatt nem 300 ezer, hanem annak is kb. a duplája a korrekt szám.
Mi sem mutatja jobban a másodlagos autópiacon vadászók bizalmatlanságát, mint a tény, hogy azért nem vitte el az autót, mert nem volt semmi baja. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..