Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M. Úr

0 bejegyzést írt és 189 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy hete olvashattátok M. Úr új-zélandi beszámolóját, most ismét ő jelentkezik, ám ezúttal a praktikus dolgok helyett inkább a szabadidőről és az ő kedvenc helyeiről lesz szó, természetesen ezúttal is fotókkal. A Lake Wainamu..
M. Úr 2018.10.20 08:53:51
Sziasztok, ez az ami a múltkori cikkből kimaradt (a terjedelem miatt ketté lett osztva). Az első képnél a kiírás helytelen, valójában a Stingray Bay-t ábrázolja.

@geeeteee: Remuerán lakó ismerősünk nincs sajnos. És igen, kicsi a világ, nekem nagyon furcsa érzés amikor valahol magyar szót hallok, mint múltkor a bevásárlóközpontban például.
Muriwai-nál volt a legextrémebb eset: épp a szüleim voltak itt nyaralni, és a madárkolóniánál apám egyszercsak odaszólt egy szembejövőnek: "Karcsikám, te vagy az?". Na gondoltam az öreg vénségére megbolondult, hogy valami vadidegent szólít meg.
Erre kiderült, hogy valóban Karcsikám és családja jött velünk szembe - akik Magyarországon egy utcában laknak a szüleimmel! Az itt élő lányukat jöttek meglátogatni, akivel azóta jóban is vagyunk.
Új-Zéland klasszikusan az a hely, amiről sokan álmodoznak (álmodozunk), de eljutni csak viszonylag kevesen jutnak el oda, nem is beszélve a letelepedésről. M. Úrnak sikerült és az ország is nagyon bejön neki (ami engem illet, a fűtéshez való hozzáállásukat nehezen tudnám…..
M. Úr 2018.10.12 12:05:03
@Platonica: Az elmúlt pár évben óriási mértékű volt a bevándorlás Aucklandbe, az infrastruktúra fejlesztése meg stagnált. Nem tudom mikor jártál erre, mi évről évre érzékeljük, hogy egyre rosszabb a közlekedés. Szerencsére 2 kilométerre lakok csak a munkahelyemtől, de nem szívesen ingáznék a város másik végébe.
M. Úr 2018.10.12 12:07:35
@kronikas: birca nem tud már meglepni, szoktam azért olvasni a kommenteket itt. Van aki Bulgáriában érzi jól magát, van aki máshol :)
M. Úr 2018.10.13 22:41:05
@szívas:
Lásd:
"Helyhiány miatt nem részletezem, de nagyvonalakban: van egy hiányszakma-lista (skill shortage list), ha ezen van a szakmád és van legalább 5 év tapasztalatod + diplomád, akkor megér egy próbát! Minden információ fellelhető az immigration.govt.nz oldalon. "
Új-Zéland sokak számára a nyugalom szigete, aminek elég komoly hátránya, hogy rendkívül messze van (Európából nézve ugye nagyjából a világ végén), ami miatt nehezebben mozog az ember, és persze drága is a költözés. Mégis vannak, akik sikerrel próbálkoznak, akár három gyerekkel is – mint a mai poszt…..
M. Úr 2017.08.24 00:21:49
@adg: Cserébe nincs minden bokorban életveszély :D
Mondjuk a profilképedből sejthettem volna, hogy nem NZ-ből irsz. Itt ekkora összefüggő fű nélküli terület nincs.
M. Úr 2017.08.24 03:55:01
@pappito: Ez azért igen nagy szó a helyi házépitési szokásokat ismerve. Nálunk télen este úgy 13-14 fok körül van a lakásban, vastag földig érő függöny mögött, zárt ablakokkal. Alig 2 millió dolláros ház...
M. Úr 2017.08.24 04:18:36
@pappito: Én akarnám, de a ház tulaja nem :D Mi csak a felét béreljük... Amit nem tudok megérteni, hogy emberek miért sajnálnak mondjuk 30-40 ezer dolcsit kiadni *akármilyen* szigetelésre a zéró helyett, ha már úgyis millió feletti összegért vesznek házat. Tudom, a ház maga úgy 200k-t ha ér, a többi a telek. De akkor is.
Amúgy a fűtés tök fölösleges szigetelés nélkül. Télen befűtünk a hálószobába lefekvés előtt 10 perccel, úgy jó 25 fokra felmegy. Aztán harminc perc múlva már megint 15 fok van.
Közel másfél hónapja jelent meg Mónika posztja, melyben azt a vívódást írja le, hogy visszaköltözzön-e kislányával Amerikából Magyarországra. Akkor rengeteg hozzászólás érkezett, ilyen is, meg olyan is, erre válaszul írta a mai posztot. Közben ugyanis megszületett a…..
Nagy részük ráadásul friss hús a munkaerőpiacon, zömük nem diplomás, nem beszél nyelveket, azaz legalul kell kezdenie, ennek minden hátrányával – írja mai szerzőnk, Barna az ausztriai helyzetről, ami szerinte egyre súlyosabb lesz. „Nem is olyan régen, idén február 6-án…..
M. Úr 2014.09.16 09:54:19
@Herr Géza: Itt válaszolok, hogy ne kelljen már lapozgatni :-)

" Ti "maszekban" voltatok, vagy utazási irodával?"
Maszekban, az Expedián intéztem mindent. Nem a legolcsóbb megoldást kerestük, hanem ami kényelmes... Így két főre oda-vissza összesen 450 euró körül volt a repjegy, 500 a szállás, 280 az autó. Az autó amúgy 200 lett volna eredetileg, de a Budget nem fogadta el a MasterCard-omat ("szőr, disz kárd ííííz for ilekkkktronikkkk pément óóóónli"), így a VitenGroup-nál foglaltunk 80 euróval többért, igaz nagyobb autót (kettőnknek a legkisebb is bőven elég lett volna). Az utazási irodás árakat nem is néztem, szerintem az ő idejük már vagy 10 éve lejárt.

Legközelebb valószínű Új-Zélandra megyünk, jövőre talán...
M. Úr 2014.09.16 15:53:13
@caliyoung: Mert ugye egy ellenpélda semlegesíti a másik ezer sikertelen próbálkozást...
A mai alighanem a blog történetének egyik leginkább érzelemgazdag írása, vallomás a javából. Szerzője, Mónika az Egyesült Államokban él (immár nem először), és egyszerre birkózik a honvággyal, aggódik kislánya jövőjéért, és próbálja megtalálni a helyes utat. Miközben…..
M. Úr 2014.09.10 13:27:41
@Herr Géza: Te.... ugye emlékszel, hogy mi egymás alteregói vagyunk? Hát bémeg, ez most már tényleg hogy a...?! Nem fogod kitalálni hol voltam szeptember 5-én, amikor ezt írtad: "Megyek inkább a szárd hegyirablókkal beszélgetni... "

Na, kitalálod?
M. Úr 2014.09.11 13:53:36
@Herr Géza: Ez tényleg vicces már :-)
Mi szept. 1-től 8-ig voltunk, szintén Cagliariba repültünk, onnan egyenesen irány az észak-nyugati csücsök, Stintino városa. Ott volt végig a szállásunk, megnéztük az Asinara szigetet, Capo Caccia-t (Neptun barlang), Sant Antini Nuraghét vagy mi...
Szóval az a magyar pár nem mi voltunk, de láttunk mi is magyarokat Asinaran.
Tökéletes idő volt, a helyiek azt mondták, az előtte lévő héten vacak volt, meg az utána következőn (a mostanin) is az lesz. Volt eső tegnap-tegnapelőtt?
M. Úr 2014.09.11 13:58:44
@Herr Géza: Ja és nektek szólt bárki is, vagy láttátok valahol kiírva-leírva, hogy tilos csigaházakat, kagylókat, köveket stb. kivinni a szigetről? Nekünk csak az asinarai idegenvezető említette meg, abszolút nem tudtunk róla. Még jó hogy szólt, mert amúgy lett volna nálunk két maréknyi csigaház... A repülőről felszállás előtt egy idős házaspárt szállítottak le, mert az ő bőröndjeikben találtak pár csigaházat... Elég komoly bírságot kell fizetni, ez főleg azért durva mert abszolút semmi tájékoztatás nincs róla.
Sallai R. Benedek a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője  „a magyar vidékfejlesztés elmúlt 10 esztendeje”  címmel országos fotópályázatot hirdet hazánk legidiótább, legbutább, legfeleslegesebb vidékfejlesztési beruházásaiból.  FRISSÍTÉS:A részvételhez…..
Külföldön is előfordul, hogy a főnök megpróbál visszaélni hatalmával és ellenszolgáltatást vár azért, hogy „jóban legyenek". Nem könnyű ezeket a helyzeteket kezelni, miként az Edina mai írásából is kiderül. Már csak az a kérdés, hogy jön ide a szakáll? A kép…..
M. Úr 2014.01.09 15:51:46
@Th's child: " nem szabad bámulni a dekoltázsukat (csak annyira, amennyire ők szeretnék) stb."

Hö??? Ezt ugye nem gondolod komolyan? Oda nézek sé annyiszor ahova csak akarok. A dekoltázs azért van kirakva, hogy lessék. Akkor a nők meg nem nézhetnek rá a férfi autójára (kb. hasonló a vonzereje a nő számára)? Ha valaki csillivilli sportautóval jár, akkor vállalja azt is hogy mindenki bámulja. A kirakott csöcs ugyanez a kategória.

A poszter csajnál azt nem értem csak, hogy ha őt folyton letámadják, akkor miért nem dolgozott még ki valami stratégiát a helyzet kezelésére? Nem mondom hogy hibás, hiszen én is a kezdeményező kedves főnököket húzatnám karóba, de egy felnőtt nő egy nyugati társadalomban már csak talál valami módszert a hasonló szituációk elkerülésére... Főleg ha "már várja", mikor másznak rá.
Pár napja nagy sikere volt annak az ötletnek, hogy egy fényképes posztban mutassuk be, hogyan is karácsonyozunk mi, magyarok a világ körül. Őszintén szólva akkora sikere, hogy gondoltam, megkérdezem, szeretnétek-e hasonlót szilveszterkor is. Miután most itt ez a poszt, a válasz…..
M. Úr 2014.01.02 13:56:28
@geegee: Pont most akartam linkelni én is ezt a hírt, ugyanezzel a kommenttel. Szegény svéd-magyar asszony szopni jött az őshazába...
M. Úr 2014.01.02 14:09:00
@Sütemény1975: Az APEH is annyira jóhiszemű volt, hogy tartotta a markát a zsíros illetékre... Ez a legszebb a történetben, és sajnos már meg sem lepődünk rajta.
Határátkelő Magyarán szólva 2013.12.13 06:44:00
Kicsit gondban voltam, mit is írjak a mai poszt elé. Eddie írása ugyanis alighanem komoly indulatokat fog kavarni, de hát ez nem újdonság errefelé. Nem feltétlenül értek egyet mindazzal, amit leír, de nem is ez a dolgom, viszont érdekesnek és megvitathatónak tartom. "Ez a poszt…..
M. Úr 2013.12.13 10:24:01
@bpetya75:

Kiváló Disztelleddel:
Te ló!
M. Úr 2013.12.13 11:57:45
@rumitom:
Sok telefonra elérhető több nyelvű autocorrect. Az enyémen (WP8) gépelés közben egyetlen pöttyintéssel lehet váltogatni a német-angol-magyar között.
Ami ma jön, olyan még nem volt, ezt bizton állíthatom. Már maga az alaphelyzet is olyan, mintha egy Molnár Ferenc darabot olvasnánk: pesti fiú és csallóközi lány találkoznak és szerelembe esnek Bécsben. Úgy döntenek, össze is házasodnak, mi több, gyermeket is szeretnének. Amit…..
M. Úr 2013.12.12 10:54:27
@bambanő: Én veled mindenben egyetértek ♥

A 12 éves Golf árát én sem értem, ez 1000-1500 euró, nem lett volna egyszerűbb így kiírni?

A Mikulásos példa nagyon helyénvaló.
M. Úr 2013.12.12 10:56:43
@Mikó?: Pontosan ez jutott eszembe nekem is. Ha poszt-tolónak baja van az ovával, a szlovák állampolgársággal, és úgy általában mindennel ami szlovák, akkor miért is ott kezdtek bele a procedúrába?
Nem csak munkával, és tanulással, de önkéntesként is ki lehet jutni külföldre, bár kétségkívül, erről ritkábban szól a fáma. Bálint viszont – miután három hónapig nem talált munkát Magyarországon – úgy döntött, megpróbálja. Így került ki Katalóniába, ahol…..
M. Úr 2013.12.11 16:37:56
@holl gold: Nem veszik fel őket mert túl fiatalok, túlképzettek és túl tapasztaltak.
M. Úr 2013.12.11 16:43:16
@Mr. Long [expert .... szakerto]: De akkor még mindig ott a baj, hogy nincs releváns nemzetközi tapasztalatuk (pl. Erasmus).
M. Úr 2013.12.12 10:29:26
@.b.: Ahogy Géza alteregóm leírta, a biztosítékot a "túl fiatal, túlképzett, túl tapasztalt" dumával csaptad ki. Ugyanis ez így ahogy van egy nagy kerek értelmetlen hazugság. Vagy te hazudsz ordas nagyot, vagy a HR-es. Utóbbi esetben csak szimplán ostoba vagy, vagy túl nagy az egód hogy észrevedd: ez egy kamuszöveg, amivel a munkára teljesen alkalmatlan, unszimpatikus, nagyarcú jelentkezőket szokták elzavarni. Nem tudom melyik igaz rád, a posztod alapján bármelyik lehetsz.

De ne vedd személyes sértésnek, amúgy is lenézem a munkára, tanulásra alkalmatlan embereket, akik a saját lustaságukat egy "világot látok, bejárom Európát, nemapénzboldogít" önámítással próbálják kimagyarázni.
Gyakran hallani, hogy a gyerekek könnyen, szinte játszva megtanulnak egy idegen nyelvet, így nekik kisebb törés a külföldre költözés. Attila és gyermekei története az ellenkezőjét bizonyítja. Áldozat, törés nélkül a gyermekeknek (sem) megy egy idegen nyelv elsajátítása és a…..
M. Úr 2013.12.10 08:58:12
@DieNanny: Pontosan ebbe akartam én is belekötni. Főleg hogy számításaim szerint 10-11 éves a legnagyobb gyerek. A csodás amerikai 'kultúra' hozománya mindent szexinek nevezni, szexi az új járólapod, szexi ez a dizájnos esernyő, szexi az autód, szexi a telefonod...
Nekem a szexi szexuálisan izgatót jelent, és rögtön idiótának vagy perverz állatnak tartom aki egy élettelen tárgyra vagy - mint jelen esetben - gyerekek akcentusára mondja.
Iránról a legtöbben csak a hírekben hallunk, és általában elég ijesztő (vagy ijesztőnek szánt) dolgokat. Pedig az egykori Perzsia olajban gazdag, változatos ország, rengeteg pozitívummal – derül ki Viktória mai írásából, aki persze a negatívumokat sem hallgatja el, mert…..
M. Úr 2013.12.05 14:19:38
@JShaban:
A sminkes, "arcra gyúrós" dolgot meg tudom erősíteni. Igaz én Bécs (egyik) török negyedében lakok, nem a Közel-Keleten. Hogy ezek a fejkendős fiatal csajok milyen eszméletelenül gyönyörűen ki tudják sminkelni magukat...! Olyan tekintetük, arcuk van hogy néha nem bírom levenni a szemem róla. Sok európai nő tanulhatna tőlük sminkelni... pedig alapjában nem rajongok érte.
Vannak váratlan sikertörténetek is az ember életében: például amikor az ember némi túlzással „csak úgy" feliratkozik egy PhD-hallgatókat kereső listára, majd egy kap egy telefont, és mire kettőt nézne, már Ausztriában találja magát. Ez történt Andrással, aki Facebookon…..
M. Úr 2013.11.15 14:14:57
@Quercus58:
Én Bécsben élek, nem ingázok, szakmámban dolgozok (szoftverfejlesztek). Majd egyszer talán megírom én is a történetem, de így másfél év után még korainak érzem.

Amiért ritkán látsz normális osztrák posztot, annak az oka lényegében az amire gondoltál. A vendéglátósként, vagy végzettség nélkül itt dolgozók nem úgy élnek mint az átlag ausztriai pógár. A mosogatónak nincs pénze erre, az ingázó meg ugye csak dolgozni jár át, nem tapasztal semmit az itteni kultúrából.

Sokmindenről lehetne írni (majd egyszer...), ha valami konkrétum érdekel, kérdezz.
Néhány fontos dolog:

Havi nettó 1000 euró alatt csak szenvedni fogsz!

A kiköltözéshez kell kb. 2000 euró, akkor is ha már fix állásod van itt. Lakást találni az alsó árkategóriában (havi 600 alatt) nagyon nehéz! WG szobát 300-400 körül már könnyebb. 3 havi kaució szinte mindenhol szükséges.

A németet akárhogy is tanultad Magyarországon, itt hetekig-hónapokig nem fogsz megérteni egyes akcentusokat (pl. Wienerisch, Waldviertelisch, Voralbergisch). Angolul sokan tudnak, de csak a legfiatalabbak (30 éves korig) beszélik szívesen.

Bécsben sok az eső és néha hónapokig viharos szél fúj.

Az emberek kedvesek és nyitottak, ha fehér bőrű vagy akkor nem néznek le.

Ha be akarsz illeszkedni, járj el valamilyen edzésre, szakkörre, tánctanfolyamra, amihez kedved van.

Az osztrák nőt onnan ismered meg, hogy a haja nem a homloka tetején kezdődik, hanem jóval hátrébb, valahol a fejtető közepe körül.
Valami azt súgja nekem, a mai egy megosztó poszt lesz, hiszen szerzője, Bé egy németországi étteremben dolgozik pincérként és tapasztalata szerint, ha egy férfi picit odafigyel a külsejére, az öltözködésére, akkor gyakorlatilag bárkit megkaphat. „Hasonló írással még nem…..
M. Úr 2013.11.14 15:22:15
@Pernilla:
Mindkét félnek igaza van valamennyire... Az osztrák nők sokkal határozottabbak mint a magyar lányok többsége ebben a korban. A srácokról nem tudok igazán nyilatkozni, amit írtam azok nyilván nem az én saját tapasztalataim. Ha belegondolsz, ez egy öngerjesztő folyamat. Ahogy balfaszulnak a férfiak, úgy tökösödnek a nők (mert muszáj nekik). A tökösebb nők meg megijesztik a még tapasztalatlan tizen-huszonéves srácokat, akik ettől még bénábbak lesznek.

Magyaréknál azért még valamennyire megvan a (sokaknál első kézből tapasztalt, otthonról hozott) mélyen belénk ivódott "asszonynak kuss a neve" mentalitás. Utóbbi sem egészséges, az igazság a kettő között van. Én inkább irányító típus vagyok, és úgy vettem észre hogy ez a nőiesebb, igazán feminin nőknek sokkal inkább bejön.
M. Úr 2013.11.14 15:25:28
@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Az ötlet nem rossz, de mindkettő "elkelt" már. Ha rövid távon gondolkoznék, ez nem zavarna, de én tényleg zongorázni meg edzeni járok oda :-)
M. Úr 2013.11.14 15:44:21
@Tökfőzelék1: A logikád hibás.
Egyrészt egyszeri (néhányszori) dugásról van szó.
Másrészt egy sármos szerb/albán/ukrán pincértől a felszínesebb magyar csajok is összecsinálják magukat.
Harmadrészt a német nőnek már megvan az, ami a legtöbb magyar nőnek nincs: a pénz.
Negyedrészt a német nők szexuálisan szabadabbak évtizedek óta (lásd "német pornó" mint fogalom).
Az elmúlt hetekben két részben már megjelent Nóri ausztriai története. (Az első részt itt, a másodikat pedig itt olvashatjátok el.) Noha szegény kapott hideget-meleget, megírta a harmadik, befejező részt is, amiért őszintén szólva nagyon becsülöm. Neki nem jött be a kinti…..
M. Úr 2013.11.08 11:58:39
@nosuti:
Amit én állítok, hogy
"magasabb a hülyék, parasztok, "áldozatvagyok mindenkiutál" típusú emberek aránya" közel sem egyenlő azzal, amit te cáfolsz ("biztos hogy rossz ember"). Ne tégy úgy, mintha ilyen végletesen fogalmaztam volna, mert tudom hogy nem lehet így általánosítani.
Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy némi korreláció van az egyének IQ+EQ-ja és a között, hogy végzettséget igénylő pozícióban dolgoznak-e. Olyan személyiségi jellemző pedig nem létezik, hogy "rossz" vagy "jó".

Véleményem szerint a stressz, a fáradtság és a saját élettel való elégedetlenség határozza meg leginkább, ki hogyan bánik a munkatársaival. Ezek pedig nyilvánvalóan jellemzőbbek a 8 általánossal (vagy akár anélkül) is betölthető álláshelyeken.
M. Úr 2013.11.08 11:59:18
@Evain: Igen. De anchovies a helyes írásmód.
Ma olyan helyre megyünk, ahová elég ritkán jut el a blog: az úti cél Finnország, kalauzunk pedig Feri, aki családjával már három éve él. Sok minden kiderül ma, amellett, hogy mennyire veszíti el az ember Magyarországgal a kapcsolatot ennyi idő után, egészen addig, hogy mit reagál…..
A mai poszt szerzője, Evain immár öt éve él Hollandiában, holland férjjel, mégis azt írja, a nyitottság és a sok vegyes házasság ellenére is mindig kicsit kirekesztettek lesznek az átlag holland családhoz képest, azaz sem ide, sem oda nem fognak tartozni. Ezzel együtt kell élni,…..
M. Úr 2013.09.23 08:42:25
@Babette_:
"1. ha a férjed holland, miért "Első évben felváltva estünk ágynak a párommal, mire az immunrendszerünk hozzászokott az új környezeti hatásokhoz""

Mert a bevándorló meg a saját országából visz magával új bacikat, amihez az ottaniak (a kedves férje) nincsenek "hozzászokva".
Határátkelő Irány a Riviéra! 2013.09.20 06:45:00
Jókedv, napsütés, tengerek, finom borok és sajtok – kinek ne lenne kedve a Riviérán élni és dolgozni? (Nekem lenne.) Úgyhogy mai szerzőnknek, Sándornak igen jól megy a sora arrafelé, különösen, hogy még a mézesheteket éli (utóbbit már csak én teszem hozzá). Nézzük tehát,…..
M. Úr 2013.09.20 09:56:10
Gratuláció, irigység és ábrándozás... Jól csináltad, kedves Sándor! Én is tenger melletti életről álmodozok. Lehet, hogy elő kéne szednem a középiskolás franciatudásom? Én is akarok ebédszünetben a Riviérán pancsolni!

@DonTintoretto:
Ha már itt vagy és lehet kérdezni: mennyire van IT területen szakember-hiány arrafelé? Nálunk itt Bécsben két éve nem sikerül egy szimpla (hozzáértő) .NET fejlesztőt találni. Ha ott is hasonló gondokkal küzdenek a cégek, lehet hogy megtisztelem majd őket a jelenlétemmel pár év múlva.

"És érdemes keresni az aznap lejáró szép halakat..." - a rohadt életbe, de megkívántam most a jó kis friss tengeri hal-vásárlást / belezést / sütést és megevést...
Egészen újszerű sorozat első részét olvashatjátok ma. Voltaképpen egy svájci határátkelés naplójáról van szó, Ildikó és családja történetéről. A formátumnak köszönhetően a sztori és a tudnivalók a szokásosnál lassabban bontakoznak majd ki, ugyanakkor sokkal több…..
M. Úr 2013.09.19 09:32:17
@Bonjour: Francia posztra van igény! Főleg ha kevés szó esik a családról :-) Egyébként sokszor hallottam már Franciaországban élőktől, hogy "a franciák nem a kedvenceim". Még marokkói franciától is. De soha nem fejtették ki, miért is. Ha neked sem a kedvenceid, légy szíves részletezd majd, mi az oka!
Plusz ami érdekel, hogy az állítólag eszméletlen drága Párizsban mennyiből lehet megélni, milyen lakásban és mennyit keres az átlagpolgár.
M. Úr 2013.09.19 11:59:14
@Bonjour: Itt Bécsben meg pont az ellenkezője szúrt szemet nekem. Zebránál a piros lámpa gyakorlatilag senkinek nem jelent semmit, ha épp nincs a közvetlen közelben autó. Mintha ott se lenne, megy át a fiatal, a nyugdíjas, mindenki. Csak mi hülye kelet-európaiak állunk meg, meg az amerikai turisták.
M. Úr 2013.09.19 13:31:11
@Bonjour: És a francia krémest? Meg a svédek a négercsókot (Schwedenbomben)? Oh, bocsánat, afrikai származású csók.
Azért lássuk be, az ember nem mindennap kap emailt Costa Ricából, márpedig most ez történt – hiába, a kalandozó magyarok, ugye... Mai kalandozó magyarunkat egyébként Messzipistának hívják, és hogy miként került ki Costa Ricába és miért pont oda, az rögtön…..