Regisztráció Blogot indítok
Adatok
adohirek

100 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Adóhírek ELKÖLTÖZTÜNK! 2010.04.20 13:56:29
Új cím:www.penzugyihirek.hu ..
Az áfa-törvény rendelkezése szerint az ingatlan bérbeadása, haszonbérbeadása alapesetben áfa-mentes tevékenység, ugyanakkor a bérbeadó másként nem dönt. A mentesség független a bérbeadó vagy a bérbevevő személyétől.Teljes cikk..
A főszabály szerint az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem külön adózik. A termőföld esetében a bérbeadásból származó bevétel teljes egészében jövedelem, vagyis a bevétellel szemben költséget elszámolni nem lehet, és a teljes összeg adóalap, 25%-os mértékkel…..
Gyakran merül fel a kérdés egyéni vállalkozások esetében, hogy van-e lehetőség egynél több tevékenységi kör felvételére, és hogy van-e egymást kizáró, összeférhetetlen tevékenységi körök. Nemrég felmerült a kérdés egy egyéni vállalkozó ügyfél kapcsán, hogy van-e…..
Ahogy arról már az előző cikkben szó volt, a magánszemély bizonyos feltételekkel kérhetik a munkáltatótól az éves személyi jövedelemadójuk megállapítását, és a munkáltató általi bevallását. A hivatkozott cikkben említett feltételeken kívül a magánszemélyeknek meg kell…..
A cikk a magánszemélyek 2009. évi személyi jövedelemadóval kapcsolatos bevallási és befizetési kötelezettségéről ad összefoglalót: milyen esetekben kell, és milyen esetekben nem köteles a magánszemély bevallást tenni, mik az egyszerűsített bevallás és a munkáltatói…..
A cikk a számla és nyugta kibocsátásával kapcsolatos fontosabb szabályokat, a számlaadási kötelezettséget, a tartalmi követelményeket, egyéb okiratokat és vonatkozó speciális szabályokat tárgyalja a 2010-ben érvényes szabályok alapján. Összességében elmondható, hogy…..
A Magyar Közlöny 2010. február 26-i számában (27/2010.Magyar Közlöny) kihirdetett kormányrendelet (39/2010. számú Korm.rend.) szerint 2010. május 1-jei hatállyal változik a munkavállalók utazási költségtérítésére vonatkozó szabályozás, amely érinti az elszámolható…..
Az áfa-törvény rendelkezései szerint a külföldi természetes személyek az Európai Közösségen kívülre értékesített és kifuvarozott termék esetében a vevő áfamentességet élvez, amennyiben a termék a vásárlástól számított 90 napon belül elhagyja a Közösség…..
Közösségi értékesítés vagy ritkábban beszerzés esetén szükség lehet a partner által megadott közösségi adószám érvényességének, a közölt adatok helyességének ellenőrzésére. Az ellenőrzésre alapvetően két lehetőség adódik: az Európai Bizottság honlapján…..
A cikksorozat utolsó részében a magyar állampolgárok társadalombiztosítási jogállásával foglalkozunk, vagyis hogy milyen szabályok alapján kell megállapítani a társadalombiztosítási kötelezettséget, mely országban lesz biztosított a magánszemély, és milyen…..
A cikksorozat előző részeiben átvettük, mik is az illetőség szabályai, illetve milyen speciális rendelkezések vonatkoznak az egyes jövedelemtípusokra. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy milyen szabályok vonatkoznak a külföldi jövedelemre, ha a forrásországgal nincs…..
A cikksorozat első részében a magánszemély illetőségének meghatározásáról volt szó. A második rész az egyes jövedelemtípusokkal foglalkozik, illetve azzal, hogy mire kell odafigyelni az egyes jövedelmek adózásával kapcsolatban. Teljes cikk..
 Sok fejtörést okoz a magánszemélyek számára a külföldről származó jövedelem adózásának helyes megállapítása. A négyrészes cikk ebben próbál segítséget nyújtani. Az első részben az illetőség meghatározását nézzük át alaposabban.  Teljes cikk..
Bizonyos feltételekkel az adózás rendjéről szóló törvény lehetőséget biztosít az adóhatóság számára, hogy méltányossági jogkörét gyakorolja. Vagyis az adózó kérelmére fizetési kedvezményt adjon adó- és járulékfizetési kötelezettség teljesítésére vonatkozóan. A…..
A kétrészes cikk összefoglalást ad a mezőgazdasági őstermelők adózásával, járulékfizetésével, nyilvántartásával, bevallási és egyéb kötelezettségeivel kapcsolatos hatályos rendelkezésekről, fontosabb tudnivalókról. A második részben az adminisztrációs…..
A kétrészes cikk összefoglalást ad a mezőgazdasági őstermelők adózásával, járulékfizetésével, nyilvántartásával, bevallási és egyéb kötelezettségeivel kapcsolatos hatályos rendelkezésekről, fontosabb tudnivalókról. Ebben a részben a fontosabb fogalmakat tekintjük át,…..
 A 2006-tól életbelépő START-kártya, majd 2007. júliusától a START-PLUSZ és a START-EXTRA kártyák a foglalkoztatási kereslet ösztönzése érdekében bizonyos hátrányos helyzetű csoportok  elhelyezkedéséhez járulékkedvezményeket biztosít. A program bevezetése óta…..
 Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló 2009. évi LXXVIII. törvény 2010. január 1-jétől hatályon kívül helyezte a tételes egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint tehát 2010. január 1-jétől kezdődően nem kell tételes…..
Az önálló tevékenységből származó jövedelem adózása 2010-től néhány helyen módosult. A cikk összefoglalást ad ezen jövedelemtípus adózásával kapcsolatban, kiemelve a legfrissebb változásokat. Teljes cikk  ..
A cégautóadóval kapcsolatban az elmúlt évben történt egy-két jelentősebb változás, mint például maga a törvényi szabályozás keretei. Előző cikkekben már áttekintettük a gépjárművek költségeinek elszámolhatóságával kapcsolatos tudnivalókat magánszemélyek és egyéb…..
A személyi jövedelemadóról szóló törvény kamatjövedelmekre vonatkozó rendelkezései 2010. január 1-jétől módosultak. Ez érinti az életbiztosításból, nyugdíjbiztosításból származó nem adómentes bevételeket. A cikk röviden összefoglalja, hogyan is kell meghatározni az…..
A magántulajdonban lévő ingatlanok bérbeadása esetén gyakran felmerülő probléma, hogy valójában milyen adatszolgáltatási, bevallási és adófizetési kötelezettség terheli, és ezt milyen formában kellene bevallania a magánszemélynek. Köztudott ugyanis, hogy a magántulajdonú…..
A béren kívüli juttatások helyes bevallása és adókötelezettség teljesítése érdekében érdemes egy-két apróságnak tűnő részletet tisztázni, hogy vajon a juttatás mely hónap adóbevallásában kell, hogy szerepeljen, és ennek megfelelően mely határidőre válik…..
A gépjárművek üzemeltetési költségeivel kapcsolatban már esett szó a magánszemélyek esetén történő elszámolás ról. Lássuk most mi a helyzet nem saját tulajdonú gépjárművek esetében, illetve különös szabályozást egyéni vállalkozók, társaságok és mezőgazdasági…..