Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rilievo

3 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai felgyorsult világban nehezen képzelhető el, hogy valaki nyugodt, meghitt életet éljen a saját tempójában. Egy olyan világra gondolok, ahol nem a határidők, megbeszélések, eredmények, számok és eredmények teljesítése, a folyamatos pörgés és rohanás uralja az életet,…..
rilievo 2010.04.02 11:55:49
Alapvetően tetszett a cikked, mert lényeges problémát feszeget, ami tönkretesz bennünket, s nem lehet egy „ja, tényleg!” röpke felismeréssel megoldani. De hagy legyek egy kicsit pesszimista (vagy inkább: realista). Amiről itt szó van, s alternatíváját nyújthatná a eltorzult nyugati életszemléletnek, az a keleti filozófiák és mentalitás, amelyek a maguk valójában nem hiszem hogy vonzóak és érthetőek a számunkra. A legtöbbször csupán arról van szó, hogy ezeknek egy a nyugati ember számára is emészthetővé tett kivonatát kínálják megoldás gyanánt. Az ember ilyenkor örül, hogy milyen jó és mennyire más, de többnyire csak fűszerezni akarja vele megszokott életszemléletét. Vagyis a mélyben ugyanazon céloknak szolgál csak egy kicsit másként – mondjuk egy picit lassabban szalad a mókuskerékben. Annál mélyebben van ez az egész konfliktus, hogy egy kis gondolkodásmód-frissítéssel orvosolni lehetne. Elég ha csak magunkra nézünk (nyugati civilizációnkra). Pedig régóta ismerjük már ezeket a gondolatokat. Nem oly rég Popper (a pszichológus, Sárival a keletkutatóval készült közös műsorban) elmondta, hogy meggyőződése, hogy a nyugati kultúra nem képes magáévá tenni a keleti eszméket, egyszerűen nem jelentenek megoldást a számára. Ezek a gondolatrendszerek nem megoldások a MI életünkre, ezek a valósághoz való teljesen más viszonyulásból fakadnak. Számomra vonzó gondolatok egyébként, hogy például „lényünk közepén örök béke van”, vagy „a bennünk lakó Isten” de mondja meg nekem valaki: érteni és élni is képes e szavakat? A nyugati civilizáció a szavak igazságtartalmába, vetett hitét is feladta. A hasonló kijelentésekkel valójában a jelentés illúzióját teremtjük meg csupán, vagyis magunkat is becsapjuk. Gondoljunk bele: milyen objektív realitásra utaló jelentést hordoznak e szavak a számunkra, milyen bizonyosságot? Merthogy az lenne képes valósággal megváltoztatni életünket, nem a szavakkal való játék. Valaki nagyon találóan szemantikai misztikának hívta ezt, Popper egyszerűen „filléres misztikáknak”. Ezek érzelmeket és élményeket kínálnak, ami persze lehet nagyon intenzív is, de nem erre van szükségünk. Ennél több kellene. Valódi megoldás kellene. Nem szaporítom tovább a szót, s egyáltalán nem negatív hangot akartam megütni, épp ellenkezőleg, arra szeretnék utalni, hogy a baj mélyebben van, olyannyira, hogy az említett pszichológus a kérdésre, miszerint mi lenne képes a nyugati kultúra hanyatlására megoldást nyújtani, csak széttárta a kezét…
HumanReflex Ünnepre (el)hangolva 2009.12.19 18:25:00
Karácsony ünnepéhez közeledvén folyton-folyvást egy kifejezés ötlik a szemembe vagy üti meg a fülem: hangulat. Nem új ez, mégis, számomra valahogyan erőteljesebbnek tűnik az idén. Szeretjük a karácsony hangulatát, amely más idősíkba vonja életünket néhány napra. Csillogás…..
 Járvány, betegség, halál – naponta beszélünk róluk, látjuk-halljuk a híreket, s az emberben alakot ölt a félelem: bármelyikünket utolérhet. De ez a fajta „mindennapiság” éppen hogy elfedi előlünk, hogy mennyire megváltozott az efféle emberi…..
Kellemesen zsúfolt, elegáns cukrászda galériáján üldögéltünk egyik barátommal a minap és beszélgettünk. Úgy, mint a többiek – fesztelenül, jókedvűen, majd az élet furcsa fordulatain mélázó komor gondolatokkal. Délfelé járt az idő; a mögöttünk lévő asztalnál egy…..