Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Senilla

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A két ország között a kapocs a felsőoktatás, és persze a poszt szerzője, jOeker, akiről azt is tudjuk, hogy végül az ausztriai lehetőség mellett maradt, de szerencsére most azt is megírta, miért, illetve hogy milyen tapasztalatokat szerzett a jelentkezés és az előzetes…..
Senilla 2015.01.12 11:17:17
Több pontban nem értek egyet az előbbi bejegyzéssel.

Én Skóciában végeztem és meg kell jegyeznem, hogy több dolog másképp van , mint a cikkben leírtak.

Az alapfokú képzésben Skóciában a legtöbb szakon nincs költségtérítés. A a két sztáregyetemen "University of Edinbourgh" és "University of Glasgow", valóban van egy két szak, ahol alapképzésen is fizetni, de kell , de nagy általánosságba véve ingyenes az első 3 év. Edinbourgh-on és Glasgow-n belül is van több jó nevű egyetem ( Caledonian, Napier, Heriott-Watt), ahol szinte minden szak ingyenes.

Ezen kívül meg kell jegyeznem, hogy a St Andrews egyetem, -mivel elit iskola - valóban több szakon költségtérítéses, de szinte egyetlen elismert egyetemi rangsorban sem található meg alacsony színvonala és követelményrendszere miatt.

A St Andrews-i egyetemből kivált University of Dundee viszont ma Skócia és Anglia szinten is az egyik legjobb orvosképzést nyújtja , a világ minden tájáról érkeznek ide hallgatók, ráadásul az olaj és gáz területen mérnöki és közgazdasági vonalon világszintű teljesítményt nyújt.

Skóciában az élet valóban drága, főleg ha az ember a mesterképzést választja (Tandíj 3600 GBP-tól.......), viszont a tanulmányi támogatással és a könnyen szerezhető részidős diákmunkákkal (szülői segítség nélkül is!) simán elvégezhető. A színvonal általában skót szinten remek és nem ömlesztenek el tanórákkal. Sok az iskolán kívüli önálló project és rengeteg felkészülési időt adnak. Ez könnyen összeegyeztethető az iskolán kívüli teendőkkel. Kooperatív, diákközpontú szemlélet és abszolút emberszámba vesznek. A professzoroknál mindig nyitva van az ajtó személyes korrepetációra mind . Szerintem manapság ez rendkívül fontos , pláne ha az ember a saját lábán állva végzi az egyetemet.

Skóciában diáknak lenni igazi élmény.