Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ipafai

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Frei Tamás felvette Pampalini-öltönyét, fejébe csapta a dzsungelkalapot, bevett pár maláriaellenes tablettát és bekente magát negyvenes fényvédőfaktorú napkrémmel. És végre hazalátogatott. Mert hogy itt aztán nagy bajok vannak, benőtte a gaz az országot, a Parlament előtt pedig…..
ipafai 2007.06.05 10:46:49
Észtország csak részben jó példa:
1. Valóban sokkal gyorsabban fejlődik a gazdaságuk, bár a 12%-t hülyeségnek tartom. Ennek ellenére hatalmas közgazdasági baromság, hogy ahol 12% a növekedés ott 6 évente megduplázódik az életszinvonal. 6*12 az majdnem száz, de azért a mértani sorazatokra illik emlékezni gimi harmadikból - "kamatos kamat"
2. Észtország nem egyenlő Tallinn. Ezt azért nem illik összemosni, mert látogassunk csak el Mondjuk Narva városba, ami Oroszországgal határos és rögtön nem fogunk láti felhőkarcolókat. Nálunk is lehet príma helyeken sörözni a Váci utcában vagy a várban, ahogy tették az észt töri-tudós-palántával a tallinni Raekoda téren.
3. Ingatlanárak. Nézzétek meg a
www.city24.ee oldal, és rögtön meglátjátok a lakások árait. Segítség képpen néhány tallinni kerület magyar megfelelője:
- Kesklinn - Belváros, nem sétáló övezet
- Vanalinn - Óváros, sétáló övezet
- Tompea - Budai Vár
- Kadriorg - Dunapart, üdülőövezet szerű
- Mustame - Békásmegyeri lakótelep
- Lasname - Havanna lakótelep
(helyesírás nem biztos, hogy stimmel, de meg fogjátok találni)
Nem hinném, hogy egy 2 szobás panel több mint Bécsben...:)) - idióta!!!
4. Finnek járnak dolgozni Tallinnba. Tényleg hülye. A finnek inni, enni és kurv@zni járnak Tallinnba. Ha ott dolgoznak akkor nem sm egy építkezésen hanem egy finn cégnél dolgozik vezető beosztásban sokszoros finn bérért + egyéb juttatásokért
5. Az orosz kisebbség helyzete kicsit el lett nagyolva, mert beszéljünk erről is: Észtország 1/3-a orosz nemzetiségű, ezek nagyrésze hontalan, mert nincs állampolgárságuk! Nem kapnak, csak akkor ha a vizsgáznak belőle, ami nem egyszerű (Nem úgy mint nálunk..).
6. Az észteknél zárkózottabb nép kevés van. Nagyon nehezen fogadnak el és be bárkit is. Mindig külföldi maradsz és ezt éreztetik is. Közel sem annyira liberális és befogadóak mint a svédek vagy a finnek.

Másrészről, hogy lehagytak minket az nem fikció hanem tény. 98-ban 4 hónapot voltam Tallinnban és azóta többször is hosszabb időt, utoljára tavaly májusban. És elképesztő, hogy milyen ütemben fejlődnek. Ez persze alapvetően a finn tőkebeáramlásnak köszönhető, mivel a finnek gyakorlatilag megvették Tallinn-t illetve Észtországot - kilóra.
Érdekes lett volna elmenni egy jellemzően oroszok lakta lakótelepre vagy gyárba és velük is beszélni, őket is megmutatni. Kicsit árnyalta volna a képet.

Szerintem nem ők a csoda, hanem mi. Hogy hogyan tudtunk azzal az külpolitikai előnnyel idáig süllyedni amivel nekifutottunk a rendszerváltásnak. Hogyan lettünk mintaországból sereghajtok? És meddig türjük ezt még, mert az is csoda, hogy mindig mi vagyunk a "béketűrés népe"

Na, szép napot!

w Rendőrliszka 2007.05.18 09:00:00
A rendőr kisebbség terrorizálja a magyarokat, meggyalázza asszonyaikat. Rendőrkérdés van. ..
w Magyar atom 2007.05.17 11:15:00
Hát kellett neki adni valami ülőhelyet, azt értem. Erős a pártban. Végül is lehetne honvédelmi miniszter, vagy akár gazdasági, ott több kárt tudna okozni. De ne higgyük, hogy a Környezetvédelmi Minisztériumban nem tud. Különösen akkor, ha bevonja a munkába a hazai aktivistákat.…..