Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lórántka

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A törvényjavaslat szerint 2013. október elsejétől a pénzügyi intézményrendszer felügyeletét felügyelő PSZÁF beolvad az MNB-be. A könnyebben érthető összefoglaló itt olvasható. A lépés logikus és várható következménye volt annak a pont egy évvel ezelőtti történésnek,…..
    1971-ben a francia elit (több elit is van Franciaországban, ez most az ún. Grand Établissement elit, ami az állami tudományos intézetrendszerhez, esetünkben az École des Hautes Études en Sciences Sociales-hez kötődik) történelemtudományi lapja az Annales publikálta Francois…..
Lórántka 2012.07.29 18:06:01
@sok-sok: Nem tartozik ide, de amíg létezett, addig az SZDSZ-re szavaztam. Most nem tudom, kire szavazzak. (Tudtommal nincs bennem "zsidó vér", ill. határontúli - bevándorolt - magyar vagyok.)
Én is szeretek mindent megkérdőjelezni. De valahogy a zsidóknak kicsit is kellemetlen kérdéseket nagyon nem szalonképes dolog tárgyalni. És ez nem annyira tetszik... Mint ahogy általában semmiféle társadalmi kötöttség sem. Nem különösebben közismert, de ha pl. ismersz egy bizonyos M. Olson nevű amerikai szociológust, ő ragozta ezt a témát (tudtommal mindenféle zsidózás nélkül... az angolszász világot jellemző elitizmust támadva inkább...)
mediamonkey Reklám-armageddon 2012.06.17 10:39:00
  Sajnos a foci EB-től képtelenség elszakadni, bár ez személyes probléma, hiszen program van, nem csak a tévében, hanem a való életben is, hogy csak a Múzeumok Éjszakáját vagy azt a szikrázó nyarat említsem, ami odakint vár a monitoron és a billentyűzeten kívüli világban.…..
 Most, hogy a világgazdaság (lásd ebben a tárgyban „Érted tespedek Szent Világgazdaság” című írásunkat) éppen megmurdell, szerkesztőileg úgy döntöttünk itt a fejemben, hogy a tulajdonunkban lévő időgéppel ellátogatunk a múltba. Utazásunk célja, hogy…..
Lórántka 2011.11.10 14:13:34
"Mindezzel egyébként csupán arra a közgazdasági tényre szeretnénk felhívni a figyelmet, hogyha a pánik okán a lakosok felvásárolják a készleteket, az meglódíthatja a feldolgozóipart, ami viszont kellemesen élénkítheti a gazdaságot, ha a válság végül elmarad."

Ez viszont egy telesen ésszerű megszólalás...

Én még ezzel is vitatkoznék. Ahogy a lakossági eladósodás is úgy jön létre, hogy magasabb színvonalon szeretnénk élni, mint ahogy a meglévő pénzünk alapján tehetnénk, ezért a jövőbeli fogyasztásunk egy részét (a majdani törlesztőrészleteket) feláldozzuk a mai fogyasztás oltárán. (Ez nem feltétlenül marhaság szerintem, én is kölcsönből építettem házat, és inkább fizetem utána a törlsztőket, minthogy még 40 fölött, 3 gyerekkel is albérletben lakjak.)
Ennek analógiájára, ha most felvásároljuk a készleteket, azok a boltból valóban eltűnnek, de a spájzakban megjelennek. És ha nem vagyunk olyan hülyék, hogy ránk romoljanak, akkor addig nem veszünk újat, míg tart. Vagyis meglódulhat az ipar, de jó ideig ugyanúgy nem lesz szükség a termékeire, mint ha azok azért nem kerülnének át a gyárak raktáraiból a boltokba, mert a boltok készletei nem ürülnek elég gyorsan. Ha a bértömeg (meg egyebek) által indokoltnál magasabb volt a kereslet, meert hitelt vettünk fel, akkor most a bértömeg által indokoltnál alacsonyabb, mert most törlesztünk. Legalábbis normál esetben.
Lórántka 2011.11.10 14:19:41
@Cnere: Nem országok tartoznak egymásnak, hanem hitelfelveveők a hitelnyújtóknak. Ha a kisember beviszi a pénzét a bankba, hitelt nyújt. (By the way: bármikor felmondhatja ezt a hitelt, kivéve a pénzét, amit pl. a bank nem tehet meg a tőle hitelt felvevőkkel.) Ha a multiplikátor-hatást nem számítjuk, a kisemeberek, vállalatok pénzét hitelezik ki a bankok: kisembereknek, válalatoknak, államoknak. Ha a banknak nem törlesztenek az adósai, és csődbe megy, a betétesek nem kapják vissza a pénzüket.
Amikor a Köztársasági Elnöki Hivatalban dolgoztam, volt egy nagyon egyszerű policy, amelyet nem is én találtam ki, megörököltem, de boldogan követtem. Ha az államfő beszédet mondott, azt mi magunk is rögzítettük, elkészítettük a szó szerinti átiratát, és amint tudtuk,…..
Két napon belül volt egy tipikus, hol együnk és egy tipikus, hol ne együnk élményem. Kezdem az utóbbival: épp egy videót forgattunk, összesen húsz percünk volt ebédelni, és nem nagyon volt más lehetőség a közelünkben, csak egy McDonald's. Leírtam már párszor, hogy alapvetően…..
Megaszánalmas. Késik a vezér, ezért késik a vonat is. Előfordulhat ilyen eset. Nincs ilyenkor egy másik vezér, aki elvinné a vonatot? Nem kell ide sztrájk, hogy felboruljon a menetrend és nem kell semmi különleges helyzet. Elég az emberi butaság. De az utasok viselkedése se semmi.…..
Lórántka 2009.10.21 13:07:30
Én is a 16:43-as átszálló utasai között voltam. Az átszállásra azért került sor, mert tényleg a 17:43-ashoz ment a forgalmista/indító (vagy mi), és miután a 16:43-asnál is "csak" 20 perces késéssel kezdte a hangosbemondó, ilyenkor már az ingerült utas próbál biztosra menni. (Ingerült utast otthon az értesítés ellenére ingerült és meg nem értő 3 gyerekes feleség várta.) Épp ma gondokodtam azon, hogy ez a cég (MÁV) már legalább 140 éve nagy cég, hasonlóan nagy múltú társcégekkel (más országokban), szóval nem az a helyzet, mint mondjuk 15 éve a mobilcégekkel, akiknek új volt minden, hagyományok nélkül, szóval egy ilyen cég hogy tud jelenleg ilyen bénán működni? Egyszerűen a kialakult működési hagyományok alapján kellene sokkal gördülékenyebben működnie, nem most kellene a - nem létező - rátermett, kreatív illetékeseinek kidolgozniuk a know how-t.
Szerdán ugyanez a járat 30 percet késett, hétfőn 20-at, tegnap 65-öt. (Csütörtökön-pénteken szabin voltam.) A nyáron pl. általában azért indult később, mert a menetrend szerint 16:28-kor Fehérvárról érkező szerelvény fordult vissza, ami általában késett. De miért, mikor közben egy csomó másik szerelvény áll benn. (Ja, akkor is az utasok között voltam, mikor a Fehérvárról bejövőre vonaton, állomáskijelzőn kiírják, hogy Fehérvárra megy vissza, aztán pár perc múlva mégis leszállítanak, hogy a mellettünk lévő megy mégi Fehérvárra, az onnan érkezett inkább Tatabányára, miközben a másikon (a "célvonaton") az ajtók még sokáig zárva voltak. ("Nem lehet beszállni") Ez azért nem hiszem, hogy egyszerűen a géppark/sínek amortizáltságának számlájára írandó.
Amúgy én is egyviszonylag nagy, állami munkáltatónál dolgozom, és itteni tapasztalataim csak megerősítik azt a közmondást, amit a MÁV-ról is gondolok: fejétől bűzlik a hal. (Már csak azért is, mert a fejnek jelentős befolyása van a középvezetők személyét illetően is.)
 BevezetőMagyar focitörténeti sorozatba kezd az orulunkvincent.blog.hu! A széria nem törekszik teljességre és nem nyúlik majd vissza a legendákkal övezett régmúltra. Nem kap helyet benne Orth, a Fogl-gát, Bozsik, Puskás vagy Hidegkuti. Nem olvashattok Albertről, Göröcsről…..
Lórántka 2009.09.09 10:27:50
@Medvegyev: Hát, mi tagadás, járnak a pontok...
Ha lehetek szőrös szívű, a 25 pontból csak 24, mert meg lehetett volna említeni, hogy 1957-ben (de lehet, hogy még a svédországi vb alatt is) egy "edző-trojka" irányította a válogatottat, amely hármasnak tagja volt Lakat K. is, játékosként pedig Grosics, aki a legutóbbi (Kő András által jegyzett) életrajzi könyvében úgy írja le ezt a helyzetet, hogy a keret lényegében úgy állta össze, hogy mindhárom edzőnek voltak benne kedvencei, ő pl. leginkább Lakat kedvencének érezte magát.
(Végképp nem tartozik ide, de ők pár idényen keresztül találkozhattak ellenfélként az NB1-ben; pl. egy 1947-es, botrányba fulladt Dorog-Fradi meccs után mondta Lakat, hogy nem kell a Dorog pályáját bezárni, jöjjön csak ide más is, mondjuk az Újpest is (majdnem Dózsát írtam, hiába, a megszokás, pedig akkor még nem), később viszont a szomorú véget ért, de ekkoriban még válogatott újpesti középhátvéd Szűcs Sándor hivatkozott erre a nyilatkozatra, hogy lám-lám, voltunk itt, és még mindig vezetjük a tabellát...)
Lórántka 2009.09.09 10:35:39
@szempontpuska: nem 100%, de mintha szintén Volán lenne a válasz. Később Varga Zoli segédedzője a Dunaújvárosnál, aztán a kiesés felé menetelő, veteránjai miatt érdekes Tatabányáé. (az ezredforduló környékén azért Kiprich, Vincze I. már elég veteránnak számítottak...)

Én viszont Ebedli Zoli kiebrudalására nem emlékszem, és arra se, hogy Kerekes Gy. (Debrecen, ugye?) lett volna valaha a Fradiban, vagy a Dózsában. '80-as évek közepéről van szó?
(Arra viszont igen, hogy mikor a Debrecen feljutott ('79?), a Debrecenből hazatérő szüleimhez intézett, Labdarúgás c. újság hollétét firtató kérdésemre az volt apám válasza, hogy hát feljutott a Debrecen csapata, az egész városban nem lehet Labdarúgást kapni. Szerintem alapvetően biztos hazudott, bár lehet, hogy volt benne valami...)
Lórántka 2009.09.09 12:24:44
@jotunder: Juhé! És volt valaha (pontosabban: még megvan, a "valaha" a forgatás időpontjára vonatkozik) egy Szegény Dzsoni és Árnika c. film, amit a Filmmúzeumon pár éve úgy konferálgattak a műsorelőzetesben, hogy x,y,z (ismert színészek, csak most nem jut eszembe, konkrétan kik) és O.V., kiemelve a képen egy, a háttérben statisztaként dekázgató kissrácot.

Az Erdért az a csapat, ahol az afrikai (Guinea?) kapitánykodását követően Zakariás József volt edző? ('60-as évek végén)