Regisztráció Blogot indítok
Adatok
starinaso

20 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Négy évvel ezelőtt, a 2014-es választáson még nem volt téma a migráció, és ha az embereket megkérdeztük volna arról, hogy mi a véleményük a bevándorlásról és a Magyarországon élő külföldiekről, valószínűleg igencsak más arányú eredményt kaptunk volna, mint ma. Azt persze már régóta tudjuk, hogy a…..
Altusz Kristóf nyilatkozata a Times of Malta című lapnak 2018. január 10-én mindenkit meglepett. Felháborodás, értetlenség és azóta is tartó politikai nyilatkozatháború vette kezdetét. Számtalan cikk és publicisztika jelent meg, minden politikus véleményt formált és magyarázatot várt arra, hogy…..
Két év telt el a sürgősségi relokációs mechanizmus bevezetése óta. Most, hogy a folyamat a végéhez ér, áttekintjük a folyamatot. Magyarország végig a kvóta ellen érvelt, és a relokáció elleni küzdelemben egyedül maradt. Még Lengyelország is úgy tett mint aki részt vesz a folyamatban. A…..
2016 októberében a földdel tették egyenlővé a Calais környékén kialakult illegális menekülttábort. Mi történt azóta? Mennyire volt sikeres a dózerolás? Mit ért el a francia rendszer? Mennyit javult a menedékkérők és migránsok helyzete azzal, hogy megkísérelték bevezetni őket a francia menekültügyi…..
Düsseldorfban rajtolt ma a 104. Tour de France, amelynek első napján a profi kerékpárosok időfutam-kerékpárjukon a nyálkás időben közel 60 km/h sebességgel versenyeztek egymás ellen. A Tour prológjának alkalmából a Menekültügyi blog ma egy kerékpáros vonatkozású poszttal jelentkezik.  Mi köze a…..
Görögország uniós szemmel nézett bűnlajstroma már olyan hosszú, hogy felsorolni is nehéz lenne pusztán a területeket, amelyeken valamiért elmarasztalták. A menekültügy terén évek óta komoly kritikákat kap az ország, a szakmai szervezetek siralmas helyzetről és komoly hiányosságokról számolnak be,…..
Miért kellenek filmek a bevándorlásról, menekültügyről? A Colours Fesztivál megadta a választ: A kultúrák közötti párbeszéd ösztönzése és a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosság növelése miatt. A Colours Fesztivált most rendezték meg harmadik alkalommal, ezen a héten Budapesten láthattunk…..
starinaso 2017.04.10 19:49:18
@röf: Kik azok az "ezek"? És kik a menekültek? És honnan tudni, hogy ki illegális és ki erőszakos határátlépő? És rájuk milyen szabályok vonatkoznak? Azzal viszont egyetértek, hogy Magyarországon tényleg nincsen menekültügy. Ezért van a blog, hogy legyen!
starinaso 2017.04.11 06:42:24
@röf: ne kapok érte fizetést.
starinaso 2017.04.11 06:43:29
@Jakab.gipsz: ajánlom figyelmedbe a Magyarország által is aláírt Genfi Egyezményt.
Egy új törvényjavaslat szerint a migránsokat a tranzitzónában helyeznék el a menekültügyi eljárás végéig. A kiskorúakat pedig csak 14 év alatt helyeznék el kiskorúak részére fenntartott intézményekben, a 14 és 18 év közöttieket a javaslat nagykorúsítaná. De mi az a tranzitzóna? Őrizet? Mi a baj a…..
Eseménydús hét áll a bevándorláspolitika és a menekültügy mögött. Múlt hét pénteken, február 3-án az EU állam- és kormányfői informális ülést tartottak Máltán (amelyről írtunk is). Itt kiderült, hogy Orbán Viktor úgy érzi, az ott megbeszéltek mind őt igazolják, és a védelemre kell…..
Az Európai Unió állam- és kormányfői egy informális találkozó keretében gyűltek össze Máltán. A máltai miniszterelnök, Joseph Muscat látta vendégül kollégáit Vallettában, hogy a migrációs válsághelyzetről tárgyaljanak.  Valletta, Málta  - nem véletlenül népszerű a turisták körében (fotó:…..
Orbán Viktor egy fontos publicisztikával jelentkezett a napokban a Hungarian Review című online lapban. Az angol nyelvű cikk a Hungary and the Crisis of Europe címet viseli, azaz magyarul: Magyarország és az európai válság. Ebben a terjedelmes írásban a miniszterelnök elemzi a magyar migrációs és…..
A 2015-ös évben soha nem látott mértékben nőtt azoknak a száma, akik elhagyni kényszerültek a hazájukat. Mivel a szír polgárháború már több mint öt éve zajlik, a kérdés nem az, hogy miért vándorolnak az emberek, hanem az, hogy miért Európába, sőt, miért Németországba?  Miért válik vonzóvá…..
Az elmúlt év megmutatta, hogy szükséges a Közös Menekültügyi Rendszer reformja. Nincs egyértelmű egyetértés a tagállamok közt abban, hogy hogyan valósítsák meg a reformot, de a folyamat megkezdődött. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is előállt az Európai Menekültügyi Rendszer reformját segítő…..
starinaso 2016.12.22 12:55:06
@Brix: egy korábbi bejegyzésben olvashatsz arról, hogy Európa alig veszi ki a részét a folyamatból. A szomszédos országokon van a legnagyobb teher, van olyan ország, ahol jóformán több a menekült, mint a helyi lakos.
Migránsválság. E szó hallatán mindannyian gondolunk valamire. Van, akinek a migránsválságról a Keleti pályaudvaron várakozó embertömeg jut eszébe; van, akinek az autópályán vonuló tömeg; van, aki rögtön a magyar határzárra gondol; van, aki a Mad Max vagonra, de tőlünk nyugatabbra biztos, hogy a…..
Két héttel ezelőtt rendezték meg a 71. ENSZ Közgyűlést, amely egy újabb fejezetet nyitott meg a menekültek és migránsok jogainak védelme terén. ENSZ Közgyűlés a menekültekért és migránsokért 2015 és 2016 a menekültekről szól. Világszerte rekordszámú ember kényszerült menekülésre, és ez a trend…..
A Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségtudományi Intézete a Kutatók Éjszakája című rendezvény keretében tartott vitát a migránsok és menekültek témájában. Az Indexen Tóth Gergely már írt egy összefoglalót a vitáról, én más elemeket kívánok kihangsúlyozni. Az esemény apropóját az előttünk álló…..
Egy korábbi bejegyzésemben már foglalkoztam a migráció mögött rejlő személyes motivációk egy részével. Akkor a gazdasági migrációt vettem górcső alá. Ez a bejegyzés viszont a menedékkérőkről szól, akik nem (elsősorban) gazdasági okok miatt hagyták el hazájukat. E bejegyzés középpontjában azok az…..
Egy kampány kellős közepén vagyunk, amiben arra buzdít minket a kormány, hogy üzenjünk Brüsszelnek a kényszerbetelepítés ellen.      Mivel a héten kaptam meg a hivatalos értesítőt a népszavazásról, úgy döntöttem, hogy mielőtt folytatnám az írást arról, hogy miért migrálnak az emberek, teszek…..
A migráció mögött meghúzódó eltérő motivációk feltérképezésére többféle tudományág többféle elmélettel tett kísérletet. Óriási munka lenne az összes elméletet részletesen feltárni, így ebben a bejegyzésben csak arra vállalkozok, hogy sematikusan, a lényegre korlátozódva leírjam, mik a gazdasági…..
Első lépésként néhány gyakran használt kifejezést tisztázunk, lehetőleg minél közérthetőbb módon. Ők is migránsok (forrás: termeszettar.hu) Migráció / migránsVándorlást jelent, arra jelenségre utal, amikor egy személy a saját származási országától eltérő országba vándorol / költözik. Migrál az,…..
Számos probléma akad a Margit-híd felújítása kapcsán, nem is mennék bele egy félmondat erejéig sem. De legalább a gyalogos-biciklis együttélés jól működött eddig, már amennyire a körülmények engedték. Kerékpáros aktivisták jóvoltából a felújítás, és a szűkös járda…..
"Engedjék meg, hogy szeressem egykor közös hazánk egészét!" - Sólyom LászlóElőször úgy nézett ki, a szlovák-magyar konfliktus iskolapéldája lesz annak, amikor két nép tök jól megvan, csak a vezetőik lóbálják a fakardot. De most úgy néz ki, iskolapéldája lesz…..
Rejtő írja Piszkos Fredről, hogy annyira utálta mindenki, hogy a szeretete ölt, butított és nyomorba döntött. Ha ki szertetett volna szorítani valakit, azt egyszerűen elkezdte szeretni, mire a többiek rögtön kiutálták.Van Magyarországon is egy ilyen ember, az ország…..
starinaso 2009.09.08 12:16:14
@Galadhriel: ez saját vélemény volt és nem a párté. A párt álláspontja nem tudom, mi, mivel nem vagyok tag. Úgyhogy ez megint általánosítás. Aki ide kommentel, nem biztos, hogy tag. Szerintem GyF+társai ne legyenek ott és kész. Szerintem.
starinaso 2009.09.07 08:26:12
@balazs_88: Már hogy vehetne részt pont ő magánemberként? Maximum akkor, ha kijelentené, hogy ő homoszexuális, és ezért vonul fel, de én még akkor sem engedném. Ugyanez lenne a helyzet, ha pl Orbán ment volna ki, vagy akármelyik viszonylag prominens személyiség. Nem hiszem, hogy politikusoknak ott lenne a helye a civilek rendezvényein, akár melegfelvonulás, akár tarka magyar, akármi is az. Nyilatkozzanak a médiában, mondják el, hogy támogatják a rendezvényt, de ne fürdessék meg pirosban, kékben, narancssárgában, mert a civil jelző pont ettől veszti el a jelentőségét. Addig nem fog megerősödni a civil szféra, amíg politikusok nyíltan részt vesznek a mozgalmaikon, és amíg nem erősödik meg, gyakorlatilag semmit nem tud elérni. Úgyhogy azok, akik parlamenti tagsággal rendelkeznek, azok képviseljék az érdekeinket ott, mivel azért ülnek ott, elméletileg azért választottuk meg őket, hogy ott képviseljenek minket. Ha mi, civilek, úgy érezzük, hogy sérülnek a jogaink, vagy nem nézik az érdekeinket, akkor kimegyünk az utcára, és követeljük, hogy irgum-burgum.
Ez lenne a civil megmozdulások lényege, szerintem.
starinaso 2009.09.07 17:37:07
@balazs_88: Kedves Balázs88, légy szíves értelmezd, amit írtam, és ne értsd félre. Azt írtam, hogy akik parlamenti tagsággal bírnak, ne menjenek ki ezekre a rendezvényekre,mert nekik az a feladatuk, hogy képviseljenek: a parlamentben. A parlamenten kívüli pártok és ezek képviselői igenis megjelenhetnek itt, mert ők hol máshol tudnák kifejezésre juttatni a véleményüket?
Arról meg egyébként nem beszélve, hogy csatlakozva Bartoki véleményéhez, eléggé árt a felvonulók megítélésének Gyurcsány jelenléte, és ezzel ő is tisztában van.