Regisztráció Blogot indítok
Adatok
knabbic

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai nap vezető nemzetközi híre, hogy napokon belül hazatérhet az öt éve elrabolt izraeli kiskatona, Gilad Shalit. Izrael és a Hamasz megállapodott a cseréről, ennek értelmében több száz palesztin foglyot engednek szabadon az izraeli hatóságok a 25 éves zsidó fiúért cserébe.…..
knabbic 2011.10.18 10:36:09
Tegnap újra megnéztem az Izraelben készült filmet. Az első gondolatom az volt, hogy "ba....s, nekem lett volna annyi vér a pucámban, hogy azt csináljam, amit ti csináltok, talán jobban érezném magam a bőrömben." Maximális respect a riportalanyok összeválogatásáért, és azért a teljesítményért, hogy sikerült is velük találkozni és beszélgetni.

Én 2008 őszén voltam Izraelben, és nem sokkal rá olvastam Ulickajától a Daniel Stein-t. A kettő végül egy "élménycsomaggá" állt össze, és pont az tetszett a filmben, hogy nagyon pontosan idézte fel ezt a 2-3 évvel ezelőtti élményt.

Átsütött a filmen az az elképesztő energia, ami ezt az országot fűti (persze az éghajlatán kívül). És ez az identitásnak köszönhető. Nem a feltétlenül egységes identitásnak, hanem a markáns identitásnak. Nagyon tetszett az "admirable, problematic democracy" kifejezés, ami tömören és hűen adja vissza az izraeli társadalmi viszonyokat. Hihetetlen nézetkülönbség van szekulárisok és haszidok közt, ha a zsidó-palesztin viszonytól eltekintünk. Egy biztos: komoly nehézségekbe ütközik határozatlan nézetekkel rendelkező, bizonytalan, közömbös zsidót találni. Ez tartja az országot lélekben fiatalon, és ez ad energiát nekik lényegében mindenhez, kezdve a védelemtől a kutatás-fejlesztésen át a gazdasági sikerekig.

Izrael boldog lenne, ha csak a jelenlegi magyar problémák néhányszorosával kellene szembenéznie, mégis boldogul. Mármint úgy értem, BOLDOG és küzd. Ez átjött azokról a felvételekről is, amik bulikon készültek. Szóval köszi, hogy felidéztétek az egyik legjobb, élményekben leggazdagabb utazásomat.