Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lépéselőny

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Első alkalommal véletlenül bukkantam rá egy internetes oldalon a Hellinger terápiára, amit egy közismert lélekgyógyító és problémamegoldó, Soma „mamagésa” ajánlott a honlapján egy segítséget kérőnek. Utánanéztem a dolognak, és úgy találtam, hogy az eljárás Magyarországon is egyre inkább…..
Lépéselőny 2009.09.01 22:00:42
Sziasztok!
Elsősorban Hitetlen Tamásnak: Az sem feltétlen eredményre vezető, ha valaki mindennel szkeptikus, de abban a cikkszerzőnek igaza van, nem szabad bevenni a családállítást mint tökéletes és mindenható módszert.
Vicc az egészben, hogy mára rájöttek, számos állítás csak - ahogy ők hívják - átmeneti javulást eredményez, ezért úgynevezett belső, személyirészeket állítanak fel családtagok helyett, hogy a személyiség különböző részei is összhangban működjenek. Vagyis akinek nem sikerült javulást szerezni, az adjon ki újabb 10-20 ezer forintot, és majd akkor jön a csoda. Nem kevesen arról számoltak be, hogy az állítás után és az állítások között (nótórius állítók a szememben) tudathasadásos állapotba kerültek. Hogy ez az ő szóhasználatukban pontosan mit jelent, nem tudom, de általam korábban egészem épelméjűnek tartott nő számolt be ilyesmiről. Ha valaki meghülyül tőle, akkor mi végre?
Saját tapasztalat: olyasmit is a felszínre hoz, amelyről az embernek gőze nincs. Normális tudatos ember, tudja, mitől fél, ehhez nem kell családállító, se hetedíziglen kideríteni, mi történt a családban.
Kötve hiszem, hogy napi életünket nagyban befolyásolja, mi történt őseinkkel akármelyik háborúban, balesetben stb.
Az is vicc, hogy a legtöbb családállító nem képzett pszichológus vagy pszichiáter, tehát semmiféle háttér, ám annál fontosabb tudásuk nincs a lélektanról.
Vicc az is, hogy a családállítás már szervezetállításra is jó. Állítólag papírfigurák is képesek jelen nem lévőket megszemélyesíteni, bár én olyat még nem hallottam, hogy a paprnak lennének zsigeri érzései - állítólag ez az állítások lényege, a zsigeri érzések megjelenése. Na most egy pár éve alakult társaság, cég életében hova is kellene visszamenni az időben, hogy kiderüljön, milyen tudattalan kötődésk miatt nem működik jól vagy rosszul a cég??? Egy friss cégnek hol vannak az ősei???
A családállítás mára olyasmi lett, mint sok vallás (jut eszembe Hellinger teológus is ) vagy ezotérikus nézet: akinek baja van a saját életével, aki képleten elfogadni a sorsát, aki képtelen szembenézni a valósággal, aki képtelen saját hozzáállásán változtatni, az valami menedéket, megváltást lát benne: nem én, hanem az őseim a hibásak, akik semmit sem tettek jól. Basszus, köszönjük már meg az életet, és felejtsük már Freud ostoba és túlhaladott nézeteit, amely szerint az anya mi mindenért okolható a gyerek nem boldogan megélt életéért. Mondjuk Freud is kezdhette volna azzal: Mami, kösz, hogy adtál enni, inni, iskolába járattál, mostál, főztél rám, ha beteg voltam, orvoshoz vittél, pénzt költöttél rám...
Én szemfényvesztésnek tartom, sokkal jobb, ha az ember időnként leül, végiggondolja az életét. Tipikus esetként szokták azokat a nőket emlegetni, hogy mindig házas pasikkal kezdenek. Talán egyszer leesik nekik a tantusz, hogy nem házassal kell kezdeni, és jöhet a fehérruha, vőfély meg miegymás. Ehhez elég szimpla belátás, nem családállítás.
Húúúú, én nagyon mérges vagyok a módszerre, sok értelmes ismerősöm dőlt be neki és hülyült meg tőle, de kiborítóan.