Regisztráció Blogot indítok
Adatok
satyi1

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Létezik állítólag egy bolygó, amely 26-szor nagyobb, mint a Föld és 3660 évente kerüli meg a Napot. Ez eddig tök izgin hangzik. A para ott kezdődik, hogy gyakorlatilag mindent megsemmisít ami az útjába kerül, valamint (brit) tudósok szerint gravitációs vonzása…..
satyi1 2009.09.01 10:38:27
Hát, végigolvastam a cikket és a kommenteket is. Van egy olyan érzésem, hogy csillagász még nem olvasta, vagy ha igen akkor nem regisztrált és kommentezett. :)
Tény, hogy sok benne a teória, de néhány dolog nagyon tetszik:
"A bolygó a nap és a föld között elhaladva..." bekezdést nem sokkal követi az "Itt be, ott ki" grafika, ahol a kisbolygó övezeten keresztül mutatja a haladási irányát. A kisbolygó övezet létére, kialakulására nem rossz teória, bár érdemes lenne azon elgondolkodni a következőkön. Ha valamikor volt itt egy bolygó, a Nibiru pedig ütközött vele, akkor miért maradt mégis ezen - csillagászati mértékkel nézve - szűk sávban az összes darabja, az ütközés (robbanás) következtében miért nem szóródott szét annyira, hogy akár a naprendszeren belül maradva pl. a nagybolygók tömegvonzása miatt azok körül pályára álltak volna, stb. Igaz, hogy nincs bizonyítva és az is csak egy teória, hogy a jupiter hatalmas tömegvonzása miatt nem tudott bolygóvá összeállni a naprendszerünk kialakulásakor az az anyag mennyiség, amiből most ez az aszteroida öv áll.
Maga az illusztráció egyébként tényleg elgondolkodtató, mivel a valóságnak megfelelően a 9 bolygót a napunk körül egy keringési síkra helyezi, a 10-iket viszont attól eltérőre. A csillagászatban nagyon sok teória, feltevés van, mint a naprendszerünk kialakulásával kapcsolatos elképzelés is, akit érdekel olvasson utána, hogy miért is keringenek közel egy képzeletbeli síkon a bolygók a napunk körül.
A csillagászat egyébként tényleg egy olyan tudományág, amelyen belül az új dolgokat, felfedezéseket nem igazán lehet sokáig titokban tartani - lévén, hogy a szakemberek mellett rengeteg amatőr is kémleli az eget. Nem szeretnék kötekedni egyáltalán, de a "2012 a halál éve" fejezetben leírtakat olvasva egyből az jutott eszembe, hogy ha a lassú keringési sebesség miatt tart 3660 évig megkerülnie a napot, akkor a legtöbb kis távcsővel is látni lehetne már. Ha a sebessége nagy, de a keringési távolsága is óriási, a nagy sebesség miatt nem lehet állandó az éjszakai égbolton. Higgyétek el, egy mozgó (nagyon kicsit mozgó) objektum ami a napunk körül nyújtott pályán kering nem kerüli el senki figyelmét, aki komolyan használ távcsövet. :)
Más téma ugyan, de az nem teljesen világos, hogy ha Európa elpusztul, akkor Kelet-Ázsia miért nem? A Föld forog, tehát egy külső, az ürből érkező hatás 24 órán belül a teljes bolygót érinti. Ha természeti katasztrófákról beszélünk, mindegy melyik részén élünk a bolygónak.
"ha hihetünk az adatoknak, felmerül a kérdés, hogy láthatjuk-e ennél előbb is a Planet-X-et? A válasz: igen. Elviekben már 2009 folyamán elkezdi módszeres elsötétítésünket, nem mintha társadalmunknak szüksége lenne ehhez bárminemű külső segítségre. Az interneten kutakodva sok okos cikkre lelhetünk, melyek szerint főleg napkeltekor, néhány percre láthatjuk, amint a Nap szélén elhalad a Nibiru széle. Ez persze fordítva történik, mivel a Nap „kel fel”, de a sok okos földlakó azt látja, hogy reggel egy ideig valami belóg a képbe."
Ugye ezt viccnek szántad. :)))
A hivatkozott mezopotámiai szövegekről nem olvastam még, de az 1054-es szupernova robbanásról igen, amit nappal is lehetett látni a leírások szerint az égen. Ma a Rák-köd látható ezen a helyen az égbolton a kihülés miatt.
Meg tudnád adni azt a linket, ahol "több szakértő a Vörös Bolygó közeledésének, ergó a Földre gyakorolt vonzáserejének az erősödésének tudja be a különös dolgokat, amelyek az utóbbi években érintik kicsiny, de annál piszkosabb bolygónkat"? Tényleg érdekelne ennek a leírása. Köszönöm.
Összességében egyébként érdekes cikk, viszont én fontosnak tartom az ilyen írásoknál jelentősen kihangsúlyozni azt, hogy ez egy fikció (mint ahogy a szerző utal is rá), különben elindíthat egy olyan kamu hír folyamot, mint az évről-évre megjelenő Mars közelség cikk, amit sok helyen már tényként írnak le, persze a 90%-a csak kitaláció, félrevezetés.
A cikkre visszatérve szerintem nem csak, hogy szabad, hanem kell is elméleteket gyártani minden olyan dologra, amit nem tudunk még, nem ismerünk, vagy eszünkbe sem jutott tudományos kutatások során. A múltban az emberiség legtöbb nagy felfedezését, technikai előrelépését, fejlődését megelőzte valamilyen mese, monda, sci-fi irodalom, fikció gyártás, stb. Ez akár arra is engedhet következtetni, hogy talán nincs is olyan dolog, amit ha elképzelünk, kitalálunk, nem tudjuk megvalósítani, vagy nem fedezzük fel, stb., de ez már elég messzire és más területekre mutat... :)))