Regisztráció Blogot indítok
Adatok
malay

202 bejegyzést írt és 153 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mit is érdemes tudni Jubailrol? A “semmi” akar jó válasz is lehetne, de nem az. Nem néztem utána, de biztosan van vagy 3 évtizede, hogy ez a terminál megépült és azóta semmi sem változott már ami az infrastruktúrát illeti. 3 évtized alatt a hajók mérete megduplázódott, megtriplázódott. Az akkori 150…..
malay 2023.05.29 10:33:12
@Zoarden: Éppen a kiszállásom után váltanak. Most majd távol keleti kikötők után USA keleti parti kikötők jönnek. Azt hiszem, New York, Norfolk, Savannah... és Cartagena Kolumbia. (a teljesség igénye nélkül)
malay 2023.06.09 15:10:28
@Zoarden: 4 hónapozom. 4 lent, 4 itthon. Nekem ez vált be leginkább. Lent az első hónap gyorsan eltelik, a második már megy rutinból, a harmadikban pedig megkezdem a felkészülést a szabadságra. Ugyan ez itthon. Akármilyen jó is itthon lenni, úgy a harmadik hónap végére megindul a bugi a lábamban, jelezvén, hogy menni kell. :-)
Megvagyok én áldva a modern kommunikáció csodáival. Alig beszálltam és rögtön össze is omlott a V-Sat rendszerünk, mint azt már az előzőkben említettem. Alapjában véve nem bánok internet nomádnak lenni arra a négy hónapra, míg itt vagyok. Nem hiányzik a sok fröcsögés és gyűlölet amit Facebook es…..
malay 2023.06.09 15:06:58
@Zoarden: A fene se tudja, hogy mitől, de megjavult. Nincs más lehetőség csak az INMARSAT egység, de azzal nagyon nehézkes az e-mail küldés, illetve csatolmányokat nem is lehet hozzá adni.
A minap (van annak vagy egy fél éve) kaptunk egy körlevelet, miszerint a cég a folyosókon található ivókutakat speciális szűrőkkel szereli majd fel. Ez azóta meg is történt. A körlevél meglehetősen terjedelmesre sikeredett, taglalva a cég elkötelezettséget a környezetvédelem iránt, illetve…..
Kilencediken délután ordítoztunk és azóta Tomeknek nyoma veszett. Én egy nap egyszer eszem csak (délben), így nem tűnt fel a hiánya, csak a csúf mondta másnap hajnalban, hogy az előző esti vacsorája érintetlenül van az asztalon. Aznap nem jött ebédelni, de ezen sem lepődtem meg, hiszen Abu Dhabi és…..
Ebéd után végezvén a napi jelentések elküldésével, éppen a “barba” székben ejtőztem, mikor is megjelent az elektrikus kadét és az egyik AB (kormányosmatróz) a hídon. Mint kiderült szomszédok és éppen ez a probléma forrása. Egészen pontosan az eltérő életciklusuk, ami sajnos elkerülhetetlen ismerve a…..
Furcsa egy figura. 84-es, (negyven alatti meg) és ennek ellenére szereti magát “nagy öregnek” feltüntetni a történeteiben. Cipó képű, hirdető oszlop alkatú, aki meg némi test képzavarral is meg van áldva, vagy verve. Néha MMA harcosnak, vagy éppen Mr. Univerzumnak képzeli magát mindig az éppen adott…..
Magyar személyzettel sem volt rossz hajózni, de én jobb szeretem a vegyes (csalamádé) crew-t. Az elmúlt két és fél évtized nagy részében egyedül voltam, kivéve mikor a Puska is velem volt. “Régi szép idők...” De, amiért mégis csak a vegyes személyzetet preferálom az, az, hogy első kézből kaphatok…..
Régebben talán mar írtam a hajó “villanyszerelőjéről”, pontosabban az elektrikusáról, de most egy poszt erejéig visszatérek hozzá. Ez is pont olyan magányos beosztás, mint például a szakácsé, vagy a parancsnoké, gép üzemvezetőé, azzal a különbséggel, hogy  szükség eseten nincs más, aki…..
A fülöpök itt a flottánknál a Lesner, Adamowski, Kowalewski hármast  csak  Bermuda háromszögnek nevezik. Hasonszőrűek vannak más nemzetiségűek is, de ez a lengyel triumvirátus messze kiemelkedik a többiek közül. Ők megtestesítik mindazt, amit egy tengerész kapitányban utálni lehet. Az én állandó…..
Ha Murphy törvényeit igaznak fogadjuk el a szárazföldön, akkor a tengeren ez többszörösen igaz. Ha valami váratlan, esemény, történés  dobná fel a napunkat, akkor az biztos, hogy szombatról vasárnapra virradólag és persze éjfél után fog történni. Egy kisebb fajta családi összejövetelt tartottunk…..
malay 2023.05.21 09:01:47
@Zoarden: most éppen 22 voltunk. Minden hajónak van egy ún. Minimum Safe Manning certificate-je, mely szerint ezt az osztályt minimum 16 fővel lehet üzemeltetni. A hangsúly az üzemeltetésen van, mást, mint pl. karbantartást végezni lehetetlen ilyen létszámmal.
Mondjuk a technikai átadás után én hajóztam a Fabiolát (vészhelyzetben) 9 fővel is. Az volt ám a nagy móka. :-)
Mivel Wiktort meggyőződésétől eltántorítani nem tudtam, hamar rövidre zártam az átadás-átvételt. Megszámoltam a pénzt es útjára bocsájtottam. Vérig volt sértve, hogy nem kérdezősködöm. Éppen olvasgattam a korábbi levelezéseket, mikor mindenféle előzetes nélkül eltűnt a levelező program. Web alapú a…..
Ez az év is jól kezdődik. Meg karácsony elött Covidos lettem, igy a december 27.-i beszállás ugrott. 7.-en repültem el Abu Dhabiba, ami kissé elhamarkodottnak tűnt, hisz a hajóm csak 10.-n volt várható a késesek miatt. A Royal Rose nevű szállodában kaptam szállást, ami messze felül múlta a…..
  Per pillanat három etiópiai tisztem van. Pontosítok, a gépházban. Végtelenül dolgosak, tisztelettudóak és még gondolkodni is szoktak, ami külön előny. Ennyit bekezdésnek. Az érkezési papírmunkákat sok kollégámmal ellentétben magam végzem. Hogy mit is jelent ez? Minden olyan papíralapú…..
A Facebookon ígértem egy bejegyzést Capt. Ghamalrol, de mielőtt belekezdenék, írok pár sort a 3. fedélzeti tisztemről... A tisztességes neve Mykyta Burmistov, amit aztán a Fülöpök, hol “Burmeisternek” (a gép típus után), hol “burgermeisternek”, hol pedig "Makitának" ferdítenek. 29 éves magas, vékony…..
Ma hajnalban elhajóztunk az utolsó kínai kikötőnkből, ezzel számunkra véget is ért, a majd 2 hetes ázsiai tel. Gyenge dél-nyugati szélben hajózunk Szingapúr fele. Hajnal 4-re értünk ki a Hongkongi vizekről, s Vasárnap lévén a nép kapott egy szabadnapot. (a Vasárnapok általában amúgy is szabadok,…..
Az Ever Given balesetének margójára… A bejegyzés célja nem a bizonyítványom magyarázása lesz, inkább csak némi háttér információ a „szakértésemet” illetően. Bencsik Attila barátomat, egykori osztálytársamat kereste meg az RTL klub egyik újságírója, akinek aztán eszébe jutottam…  :-) Az interjú…..
malay 2021.12.08 16:30:58
@szabowo: persze hogy...
Azok a régi, szép idők. Az alábbi iromány szerzője számomra ismeretlen, igy a történetek hitelességéért sem vállalok semmi felelősséget. :-)    Charlie kapitány rész   A hazatérő Duna-tengeri hajó reggel érkezett Mohácsra. Elkezdődött a vizsgálat, a határőrségé, a vámosoké, a révhatóságé…..
A hajó neve Maullin… (a hal neve pedig Wanda) 2010-ben épült Tajvanon és 2011-ben állt szolgálatba. Nem teljesen ismeretlen számomra, mert 2009-ben a kisebbik testvérének az építésén magam is ott voltam. Velünk párhuzamban épült ennek a szériának az első darabja is. A teljes hossza 306, a…..
A változások éve   Mint azt a cím is sejtetni engedi – 2020 a változások éve. A múlt évben a pandémia okán nyolc hónapra beragadtam a Fabiolára és csak nyár derekán sikerült hazavergődnöm.  10 év után a tulajdonos úgy döntött, hogy eladja a Fabiólát, az én állandó munkahelyemet és második…..
A balatoni vitorlás   Számomra szinte hihetetlen, hogy a balatoni vitorlázás, a sznobizmus – és ebből következően a modorosság – egyik fő hazai melegágya mennyire csúnyán kimaradt az eddigi felhozatalból. Jelen tipizálással ezt a tátongó lukat szeretném valamelyest befoltozni. Természetesen, ahogy…..
Igaza volt Jucinak! Az ő tengere jelentős mértékben különbözik az általam ismert kékségtől. Ezzel a ténnyel egy nyugágyban fekve szembesültem, ami a szálloda strandján terült el. Itt nincs „pilót a hajón”, nem tépi a haját az első tiszt, hogy: „- csinálj valamit, lassan megy ki a ballaszt!”, és…..
malay 2020.05.07 03:17:11
Egy szösszenet Oroszországból.  Bérlőnk terjeszkedik. A mostani járatunkat (Himalaya-service) bővítve betettek nekünk néhány balti-i tengeri kikötőt is. Ezért kellett nekem a szabadságom utolsó előtti hetében, Manilában egy három napos szimulációs kurzuson részt vennem. Néhányatoknak már meséltem,…..
malay 2019.02.06 18:13:32
@Make Valamit: igen. nyolc év után megszűnt a bérlet és a hapag lloydnak kezdtünk dolgozni. leánykori neve (cégen belül) természetesen megmarad.
Március 22. péntek, úton. Husnes az egyik, Karmøy a másik norvég hely, ahova megyünk. Husnes állítólag lakott hely, a másik csak egy gyár.Utálom a halat. A tengerit. Illetve a "lómakrélát" (horse mackerel?), ráadásul négyszer egy héten. Délben a három darabból csak kettőt tudtam nehezen legyűrni, a…..
Hello, 20-as évei 30-hoz közelebbi felét taposó leszbikus lány vagyok. Saját másságomról, illetve a leszbikusságról általában fogok írni, ha te is leszbikus vagy, vagy csak érdekel a téma, kövess :)    Nyilván nem arra bíztatlak, hogy ragassz a fejedre egy "meleg vagyok" cetlit, és szaladgálj…..