Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_lecso_

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sefatias Isten politikus? 2020.06.01 08:12:55
Isten egyre jobban benne van a magyar politikai életben. Egyre többször szólítják meg. Kérik, hogy áldja meg az ő akaratát fontosnak tartó politikai vezetőket. És ennek köszönhetően egyre több a magát vallásosnak tekintő szavazó, aki persze arra szavaz, aki fontosnak tartja a kereszténységet. Épp…..
_lecso_ 2020.06.03 18:16:02
@MAXVAL bircaman közíró: Istent nem csak, mint fizikai megjelenést értetted. Hogy szakálla van és testrészei. Hanem emberi érzelmekkel ruházod fel. És a szituációkban emberi reakciókat produkál. Gyámolít, bosszút áll, terveket szövöget. Ezek alapján beszélsz istenről úgy, mintha ember lenne. Pedig nem az
_lecso_ 2020.06.03 18:22:32
@sefatias: A belinkelt korábbi cikk alapján nekem úgy tűnt, hogy kb ugyan azt gondoljuk. Csak te több lehetőséget is felvázoltál. De, ha jó vettem ki te is az "isten nem személy" felé hajlottál inkább
_lecso_ 2020.06.03 18:37:30
@MAXVAL bircaman közíró: Ezt mindenki magának bizonyítja. Ezek saját, belső, személyes bizonyítékok. Amikor rájössz, hogy máshogy nem lehet. Kell egy tudatosság, ami létrehozta mindezt. Ehhez nem kell egy tudományos kijelentés tekintélyek által
Sefatias Hazudni bűn? 2020.04.13 10:12:08
"Ti atyátoktól, az ördögtől valók vagytok, és atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor a hazugságot szólja, a magáéból szól, mert hazug, és a hazugság atyja." (János 8:44) Ezt mondta Jézus az…..
_lecso_ 2020.04.13 20:16:36
@Igazság Kereső: A karmikus megközelítés nem engedélyez és nem tilt. Csupán következményeket ad a tetteknek. Ezért gondolom, hogy nem a rendszer tervezőjének akarata érvényesül, hanem a rendszert leíró szabályok lépnek működésbe. A tettek visszahatása így a fejlődést hivatott szolgálni, nem a bosszút.
_lecso_ 2020.04.14 16:52:58
@Igazság Kereső: Igen, olyannyira messzire vezető kérdések ezek, hogy túlságosan eltér az eredeti témától. Ezek a kérdések, okfejtések nem alkalmasak arra, hogy egy blog hozzászólásában mindenre ki lehessen térni.

Ezért maradnék az eredeti kérdésnél, témánál.
A karmikus megközelítés nem engedélyez és nem tilt -> ergo csupán lehetőséget teremt. Következményeket ad a tetteknek -> szabad akarat, mely visszahat az egyénre.
Ha azt gondolnám, hogy egy ember hazugságában isten akarata jelenik meg, akkor azt is gondolhatnám, hogy egy felelőtlen sofőr halált okozó balesetéért az autó feltalálója a hibás. Mintha azért fedezte volna fel az autót, hogy valaki szabad akaratából elgázoljon egy embert. Ő teremtette a lehetőséget, és az egyén szabad akaratából fakad a végeredmény. Az analógia tovább bontható és több oldalról megközelíthető. De, ha érteni akarod, akkor érteni fogod.

A rendszer lényege szerintem pont ezen a működésen alapszik. Minden lehetőség, és minden lehetséges (és mindennek az ellenkezője is). Ne azért ne tegyél rosszat, mert a világot leíró szabályok nem engedik, hanem belső indíttatásból. Erkölcs, vagy tapasztal útján szerzett tudás gátoljon a rossz döntésekben, ne az, hogy nem lehetséges.
_lecso_ 2020.04.14 18:27:22
@Igazság Kereső:

Úgy beszélsz istenről, mint egy emberről.

De, ha minden lehetséges és mindennek az ellenkezője is, akkor nyilván az éremnek van világos és sötét oldala is.

Nem gondolom, hogy meg kéne fejtenünk isten dolgát. Hogy mit miért és hogyan csinál(t). Van egy szint amíg fontos, afölött van egy szint amíg érdekes és vannak elérhetetlen szintek. Mivel a létezés más-más minőségéről beszélünk. A növény nem értheti a fölötte álló állati minőséget, az állatok nem tudják maximálisan kiismerni az emberi minőség mibenlétét. És az ember sem tudja az istenét.

Hány olyan dolgot nem tudunk megfejteni, kezelni, ami az emberi minőség szintjén lenne kezelhető. Éhezés? Erőszak? Háborúk? Vagy az aktuális főtéma, a hazugság. Lehet, ha a saját létezésünk szintjén elvégezzük a "feladatunkat", akkor a fenti kérdések is a helyükre kerülnek. Nem ez választja el a megvilágosodott embert a világi embertől?
Vadmák Mi is az a kommunizmus? 2020.02.15 21:17:30
Szerintem sokkal egyszerűbb azzal kezdeni, hogy mi nem. Akármennyire hihetetlen is egyeseknek, a kommunizmusnak nem szinonimája a Sztálin, a Rákosi, Polpot, Berija, Marx vagy a bolsevik kifejezés. Pontosan annyira nem, mint ahogy a kereszténységnek sem szinonimája  a keresztesháború, a máglyahalál,…..