Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AnTom

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A lenti levél megválaszolását rátok bízom. Biztos vannak sokan, akikben hasonló kérdés felmerül, jó ha van egy hely ahol az ilyen kérdésekre választ kaphatnak az utasok: Kedves MÁV-figyelő!   Egy kérdésem volna a Budapest-bérletek MÁV-on való használatához. Múlt…..
AnTom 2009.10.21 10:49:12
@Zsolty: Van olyan eset, hogy pl Ceglédig van bérleted, de Pestről utazol, akkor jogosan kérhetsz a pt-nál Ceglédtől Szolnokig egy jegyet. Amúgy erről a két jegyes dologról én már olvastam tájékoztatót, ha megtaláltam, írok! De én arra emlékszem, hogy amikor ezzel a módszerrel akartam Győrtől Nagymarosig jegyet venni (1. jegy: Győr-Tbánya, 2. jegy: Tbánya-Nmaros+BEB), akkor összesen DRÁGÁBB lett volna a két jegy, mintha együtt veszem meg a két jegyet!

A pt-osnak valóban mindig szólni kell, neki nem kötelessége megkérdezni, van-e ilyen bérleted. De ha automatánál veszed meg a jegyet, az automata egy feltűnő csíkon felajánlja, hogy erre a viszonylatra kiegészítő jegy váltható, innen már csak egy gombnyomás.

Amúgy a www.bksz.hu oldalon rengeteg hasznos info és térkép található az igénybe vehető szakaszokról, ugyanis van pl. a 75-ös és 82-es vonalnak is BKSZ-es szakasza!

Üdv
Sosem felejtem el első egyedül utazásaim egyikét, amikor a Délibe mentem, és Kelenföld után már az előtérben utaztam, ahonnan majdnem kiestem. Kedves utastársam elfelejtette maga után becsukni az ajtót, ami a menetszél miatt kinyílt, majd a váltónál úgy megdőlt a kocsi, hogy…..
AnTom 2009.09.08 17:30:04
@newtehen:
Ezzel csak az a probléma, hogy ha véletlenül mégis megtörténik a balszerencse, a vonatszemélyzet lesz a bűnös, és nem a hanyag utas. Valóban az lenne a legcélravezetőbb megoldás, hogy a vonat addig nem indul el, amíg van nyitott ajtó!
A MÁV-Startnak van egy City Szerda nevű InterCity-t népszerűsítő akciója. Ezen a napon a pótjegy ugye ingyenes, de meg kell venni azért, hogy legyen helyed. Sok olyan panasz volt a blogon, amiben utasok leírták, nem vettek pótjegyet (mert minek ha ingyenes?), ezért a kalauz meg akarta…..
AnTom 2009.09.03 23:29:04
@Ákibard!:
Ez most egy kissé szőrszálhasogatás: egy pár lehetőséget leírtam. A netet azért írtam le, mert ez is egy lehetőség. Különben is, ha valahova utazni kell, ahhoz nem csak pótjegy kell! És ha pl négyen akarunk utazni, és három embernek van bérlete az adott viszonylatra, a neten is elég csak egy jegyet venni a viszonylatra.

A korlátozás meg érthető! Az egyik hozzászólásban nagyon jól meg van fogalmazva: ha a kisujját nyújtja a Start, már a karja sem elég!
AnTom 2009.09.03 23:36:54
@JuveKrisz:
Erre van egy teóriám: valahogy úgy működhet a dolog, hogy van egy ülőhelyszám, ami belföldi forgalomra van lefoglalva, amit a telefonálgatással lehet változtatni. Mivel a belföldi és a nemzetközi helyfoglalási rendszer nincs igazán összhangban, ezért fordulhat elő az, hogy a fél vonat üres.

Az, hogy állóhelyre pakolja a Start az utasokat, badarság. Max akkor, ha feltétlenül fel akarsz jutni a vonatra. Hiába akartam Győrben a fél óra múlva érkező Csárdásra pótjegyet, nem kaptam. És az is látszik, hogy egy hónappal később a RailJettel utazva szintén Győrből, foglalt volt az összes ülőhely, de álló utast nem lehetett látni, csak WC-re, Bistro felé mozgót. Szóval szerencse, hogy két héttel előre megvettem a pótjegyet.

A helyjegy és a pótjegy között pedig valóban lényegi különbség van: a "helyjegy váltása kötelező" jel a bekeretezett 'R' a vonatszám alatt, a pótjegyre pedig az időadatok melletti szaggatott vonal utal. InterPici esetén csak helyjegy, RailJet esetén csak pótjegy kell.

Kedvezményes pótjegy létezik, de arra még nem sikerült rájönnöm, hogy ki jogosult rá :(
Gergely a MÁV-figyelő egyik legtermékenyebb olvasója (beküldője). Ha napvilágot lát egy érdekes közlekedési hír egyből billentyűzetet ragad és leírja véleményét, észrevételeit. Most a vonalbezárások kapcsán sem tett másképp. Megvizsgálja az egészet kormányzat, vasutas,…..
-Kérdi olvasónk. Persze ne általánosítsunk, tudjuk nagyon jól, hogy a többség rendesen, tisztességesen dolgozik, de lássuk be, vannak akik zsebre dolgoznak, és lopnak. A cégtől, az utasoktól, mindenkitől. Olvasónk két ilyen kalauzzal is találkozott: Kedves MÁV-figyelő!…..