Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csri84

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mint az ország valószínűsíthetően következő miniszterelnökének programbeszédét, meglehetősen felfokozott várakozás előzte meg Orbán Viktor Fidesz-elnök „szokásos” év eleji országértékelését. Mivel már csak 65 nap van hátra a választásokig, ezért…..
csri84 2010.02.07 23:36:39
Ahogy Orbán szerint az ország egyik fele dühös, a másik csalódott, úgy azt hiszem az értékelést hallók között is hasonló felosztást alkalmazhatnánk. A csavar persze ott van, hogy mindkét csoport ugyanazon okból érzi, amit érez: 'semmi újat' nem kapott. Na persze, meglepődtem volna, ha valami átütőt, valami konkrétat hallottam volna, mondjuk a kapitalizmus ostorozáson túl, vagy az egészségügy és a szociális biztonság hangzatos zengéi mellett. Ez az évértékelő már integrált részét képezte a kampánynak, így normális, hogy Orbán, ahogy az angolok mondanák, "felült a kerítésre" és azon próbált egyensúlyozni, senkit sem eltántorítva, senkit sem elbódítva.
Jóllehet, a gazdaság és a munkahely a prioritás most mindenki számára, ezek a folyamatok tágabb környezetbe vannak beágyazva (és mellesleg az égető kérdésre: MIT és MIBŐL? úgysem kaptunk választ), így én inkább másra hívnám fel a figyelmet.
Orbán sokat hangsúlyozta a törvények szerepét (szélsőségek: törvény felett és azon kívül; a törvény szava legyen a fontos, etc.), melyet a rend jelentőségének kiemelésével összekapcsolva érdekes kérdések merülhetnek fel. Mi lesz vajon Orbán viszonya a törvényes rend fenntartása kapcsán, amikor az alkotmányos rend egészének megváltoztatására is esetlegesen alkalma nyílik? Miként implantálja az általa felvázolt értékeket, ideológiáktól mentesen (ahogy ezt hangsúlyozta) a rend és szabadság, egyébként liberális, rendszerébe? A sort persze konkrét policy kérdésekkel is tarkíthatnánk...
Az erő hangsúlyozása szintén központi szerepet vállalhat: 'az emberek' többsége valami eredményt szeretne már látni. "Történjen már valami" hangulat uralkodik, és ebből a szempontból Orbánnak és pártjának semmiféle újdonsággal nem kell szolgálnia a választási kampányban, elég ha az eddigi üzeneteket porolja le, és finomítgatja, már az is elég lehet a "nagy különbséghez". Persze jó volna valóban nemzeti (vagy inkább országos? - kinek-kinek szíve szerint) ügyeket találni, és végre stratégiák mentén haladni, nem csupán sodródni az árral...