Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PAN

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lenyűgöző, hogy bár a Berkeley állami egyetem, mennyi erőforrás jut arra, hogy a Ph.D. diákokból jó tanárt faragjanak. Kötelező konferenciák, feéléves pedagógia szeminárium, peer review, videófelvétel egy-egy órádról, és még a majdnem elfelejtett online kurzus… A…..
A múlt félévből, ahogy már sokatoknak meséltük, nem elhanyagolható mennyiségű időt az AT&T-vel való reklamálással töltöttünk. A legutolsó, és legdurvább húzásuk az volt, hogy a novemberben túlszámláztak minket, bízva abban, hogy nem vesszük észre, és fizetünk szó…..
"You have to be close to death not to take the mideterm. I mean really close." (Nagyon közel kell lennie annak a halálhoz, aki nem írja meg a zh-t. Úgy értem, tényleg nagyon közel.) Ma volt az első mikro óránk az egyetemen. Megmondom őszintén, kicsit fásultam mentem…..
PAN 2009.09.13 23:23:15
@Lattis:
Ad1: A tranzitivitást azt jelenti, hogy ha x-et legalább annyira szeretjük mint y-t, és y-t legalább annyira mint z-t, akkor x-et legalább annyira kell szeretnünk mint z-t. Erre mondtam, hogy ezt egyszerűen lehet tesztelni azzal, hogy megkérdezzük az embereket az x és y, y és z illetve az x és z közti preferenciáikról. Te falszifikációról beszéltél, és ez a teszt erre jó: ha ennek során valaki a-t preferálja b-vel szemben, b-t c-vel szemben, és c-t a-val szemben, akkor a preferenciarendezése nem tranzitív, függetlenül attól hogy mit gondolunk bármilyen másik axiómáról. A páronkénti tranzitivás fogalmát nem tudom értelmezni, nekem ennek olyan fából vaskarika jellege van; tudtommal a tranzitivitás azt jelenti amit az első mondatomban írtam, de ha te más értelmezésről tudsz, hát mond.
Ad2: én azt egy szóval sem állítottam, hogy ha a teszt során nem dől meg a tranzitivitás feltételezése, akkor ezzel bizonyítottuk hogy a teljes preferenciarendezése tranzitív, tehát felesleges ez ellen érvelned, főleg hogy mikor ezt teszed, verifikációról beszélsz valójában falszifikáció helyett.
Ad3: Amit az A pontban írsz, azzal gyönyörűen rámutatsz arra, hogy miért nem vezet sehova az egész kérdésfeltevésed maga. Lehet azt mondani, hogy nem fogadjuk el azt a módszert hogy közvetlenül megkérdezzük az embereket a preferenciáikról ahelyett hogy a fogyasztási döntéseiket figyelnénk meg, csakhogy ezzel nem a közgazdaságtan tudomány voltát védőket támadod hanem magát a falszifikáció módszerét. Arra mutatsz rá, hogy a falszifikációs eljárás maga is elméletterhelt, hiszen az hogy mit fogadunk el megfelelő megfigyelési módszernek, mit tekintünk döntő bizonyítéknak, maga is elméletfüggő. Az eszmefuttatásod szépen illusztrálja hogy a tudományfilozófia miért is haladta meg régen Poppert...
PAN 2010.01.10 11:06:37
@Lattis: Na most hogy megint kommenteltem egy másikhoz, eszembe jutott hogy erre anno elfelejtettem neked válaszolni, és mivel a tudományfilozófia nekem tényleg nagyon szívügyem, gondoltam ez nem maradhat így :)
Szóval a helyzet az, hogy az egész tudományfilozófiai vitahalmaznak az az alapja, hogy nincs ilyen teszt. Én arra próbáltam rámutatni, hogy ez a probléma nem közgazdaságtan-specifikus, ez ugyanúgy igaz más területekre is. A lényeg az, hogy nem egyértelmű, hogyan határozzuk meg hogy valami tudomány-e vagy sem; éppen erről szólnak a tudományfilozófiai viták. Ha minden eldönthető lenne egy egyszerű teszttel, akkor szerinted mégis miért vitatkoznának erről már évtizedek óta a tudományfilozófusok?
Így az év vége fele egyre több lista jelenik meg a 2009-es év legjobb, legérdekesebb, legizgalmasabb pillanatairól, filmjeiről, zenéiről stb. Én egy hasonló listát készítettem az év legjobb, legkülönlegesebb szemináriumairól. Általánosságban nagyon-nagy élmény volt a…..
PAN 2010.01.09 16:15:59
Számomra az 5. hangzik a legérdekesebbnek, nekem új szempontot adott hozzá a microcredit-microfinance témakörhöz.
Az is elgondolkodtató amit Varian Google-os ötletéről írtál, csak valahogy nekem elsőre ez nem igazán tűnik hihetőnek, mert túl törékenynek tűnik nekem ez a kapcsolat. Ahhoz hogy előrejelzéseket készítsünk, fel kell tennünk hogy a munkanélküliség mértéke és a keresőszavak gyakorisága közti kapcsolat stabil, tehát pl. hogy a következő hónapban ugyanolyan lesz mint ebben a hónapban volt. Na most ezzel az a baj, hogy a keresési magatartás nagyon megváltozhat, annak függvényében is hogy mennyi ideje munkanélküli az illető, meg attól függetlenül is, a fórumok használata változhat. Tehát ha egy hónapban nagyon sokan válnak újonnan munkanélkülivé, lehet hogy elsőre a google keresőjével próbálkoznak állást találni vagy megtudni hogy hogyan kell segélyért folyamodni, de később már valószínűleg nem fogják ugyanezt tenni, hanem mondjuk közvetlenül a munkanélküli hivatal honlapjára vagy egy álláshirdető oldalra mennek. Továbbá még ha nem is lenne ilyen kapcsolat a munkanélküliség időtartama és a keresés formája közt, akkor is nehéz lenne azt megmutatni hogy az emberek ebben a hónapban is ugyanúgy a google-t használják erre a célra mint az előző hónapban, egyszerűen azért mert a szokások megváltoznak, pl lehet hogy másik keresőprogramra váltanak, vagy más formára (pl. újsághirdetések), és ezt nehéz lenne megmondani hogy mennyire van így, mert nem tudom hogy a másik formát hányan használják a google helyett (csak azt látom hogy a google-os keresések csökkennek, de nem tudom hogy ennek mekkora része van azért mert az emberek állást találtak és mekkora van azért mert inkább apróhirdetéseket néznek).
Kaják terén eddig két olyan dolgot találtunk, ami finomabb, mint otthon: a hamburgert és a tejfölt. A hamburgerben igazi hús van, nem olyan fasírt féle, hanem steak, a tejföl pedig sűrű és krémes, nem úgy egy darabban, nagy slunggal esik ki a pohárból. Amúgy Amerikában alapvetően…..
Volt a CEU-n egy horvát osztálytársnőnk, aki amikor náthás volt, kijárkált az órákról akár 5 percenként. Egészen addig nem tudtuk miért, amíg egyszer a liftben, ahol ez a lány, Vanja, is ott volt, Attis kifújta az orrát. Vanja ekkor rosszallóan, de udvariasan megkérdezte, hogy…..