Regisztráció Blogot indítok
Adatok
StalkR

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mai cikkünk blogposztja...
StalkR 2009.11.05 13:52:24
@Hagalex:
Más kérdés, mit tudnak a mérnökeik, és más kérdés, mit mondanak a marketingeseik. A tapadás hőmérsékletfüggése teljes mértékben irreleváns a mi éghajlatunkon, az erre való hivatkozás csak marketingszöveg.

Nem mondtam, hogy nincs jogosultséga a téli guminak, éppen ellenkezőleg. Aki havas úton akar közlekedni, annak mindenképpen kifejezetten kötelezően ajánlott, hiszen nagy különbség van a két gumi teljesítménye között.

De aki vállaja, hogy havas időben SOHA -de tényleg soha - nem ül autóba,annak teljesen felesleges. Sőt, időnként még előnyben is van a nyári gumi használatával, mert a vízre felúszást csak jóval nagyobb sebesség esetén kockáztatja.
StalkR 2009.11.05 14:25:02
@Hagalex:
Nem kell győzködnöd, tavaly elég alaposan utána néztem, számomra már nyilvánvaló hogy a hőmérsékletfüggés szlogen miatt nem érdemes gumit váltani.

Én három évig nem tettem fel téli gumit, mert vállaltam, hogy nem használom az autót hóban. Idén sokat megyek majd vidékre, nem tehetem meg, hogy ne menjek ha leesik a hó, tehát felteszem.

Vagyis én el tudom dönteni, mikor mi fontos nekem, de ehhez kell az, hogy a tudományokban jártas legyek :) Sokan viszont vagy feleslegesen vesznek téli gumit, vagy téválmokban ringatják magukat a biztonságot illetően.

Ami meg az aquaplaninget illeti: a téli gumi hó miatt megkövetelt bordázat-kialakítása akadályozza, hogy a vizet olyan hatékonyan vezesse ki oldalra, mint a nyári gumié. Az aquaplaning lehet ugyan szempont a téli gumi tervezésekor is, de olyan gumimintázat nemigen van, ami egyszerre tudja nagyon jól kezelni a havat és a vizet is.
StalkR 2009.11.05 14:27:40
@Hagalex:
Közben láttam:

"Abban van igazságod, hogy kishazánkban egyre melegebbek a telek, és ha száraz idő van, valamint nem -15 fok akkor kevésbé jön elő a téli gumi szükségessége. Akkor válik kézzelfoghatóvá a kérdés amikor leszakad a hav."

Szóval ezt mondom én is.
 Az időjárás-előrejelzéssel foglalkozó magáncégek szerint az állami radarkép közérdekű adat, az OMSZ októbertől mégis sok pénzt kér érte a konkurenciától...
StalkR 2009.10.06 01:10:23
@figy elek: Ha már ettől a LAKOSSÁGTÓL nem tudunk szabadulni, megmondanád a telefonszámát, ahol értesíteni kellett volna? Az email címét?

A lakosság közvetlen értesítése NEM AZ OMSZ FELADATA, még ha Te ezt is olvasod ki a rendeletből. Nincs rádió- televízióadója. A lakosságot az OMSZ az egyéb állami szerveken keresztül tudja tájékoztatni, illetve a katasztrófavédelem állami felelőse kell hogy ellássa utasítással, ilyen estben mit kell tenni, kit kell riasztani.

Sajnos ez addig a napig nem történt meg.
StalkR 2009.10.05 23:53:38
@figy elek: Nyilván nem adott, ha már így kérdezed... De mentségükre szólva, nem feltétlenül várható el egy meteorológustól, hogy vészhelyzetként értelmezze egy vihar közeledtét. Ehhez kellett volna együttműködés valamilyen másik, ebben járatosabb szervvel.
StalkR 2009.10.06 00:17:57
@figy elek: :) Szerintem előrejelezni azért tudnak, legalábbis 1-2 órával korábban, mint hogy ideér.

Arra gondoltam, hogy egy meteorológus nem tudja megítélni, mekkora veszélyt jelent állami ünnep idején, nagy rendezvényen a vihar. Illetve sajnos az ilyen esetre szokásos eljárási, riasztási rend sem nagyon lehetett kidolgozva, ami meg szintén nem a meteorológusok dolga lett volna.