Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zsebbaratno

86 bejegyzést írt és 158 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Újév. Remek. Ugye nem meglepő, hogy éppen úgy rühellem, mint a Bálint napot? Jó, ha lehet, egy fokkal jobban, mert Szent Valentin legalább a maga kommerciális giccstengerével azt üzeni, hogy „make love, not war”, na de mi van azzal a szerencsétlen Szilveszterrel? Az mit…..
Ülök a próbafülkében, és hangosan vihogok kínomban. Egyik kezemet sikerült valahogy könyékig kirángatni a ruhából, a cipzár becsípte a hajamat, és különben is: a fejemre tapadó fekete sztreccsruha egy IRA-terroristához tesz hasonlóvá. A lopásgátlóval ellátott öv úgy…..
"A tanítás olyan, mint az életmentés" „A csodákban nem muszáj hinni. Elég, ha titokban és egészen icipicit reménykedünk bennük.” Angyalbazár Vukovári Panna magyartanár, fordító, író, és leginkább kincskereső. Nem mellesleg tősgyökeres…..
Végy egy terepasztalt! Aztán vedd elő a szupernagyító találmányodat (tudod, amilyen a Drágám, a kölyök marha nagy lett! – féle opusban is szerepelt), és a makettet varázsold életnagyságúra. Voila! Hollandiát le is gyártottuk. Kérem a következőt! Most jönnek a kötelező…..
„Drágám, ideadnád a szedőkanalat?” „Tessék?” „Figyelsz te rám egyáltalán? Azt mondtam, add ide a szedőkanalat!” „De hol van? Itt az asztalon? Nem látom.” „Bezzeg a Forma-1-et azt látod, mi? Hányszor kértem már, hogy ebéd közben ne…..
Asszociációs játék: kinek mi jut eszébe, ha azt hallja ’carpe diem’? Tippelhetek? Néhány széplélek, aki fényképezőgépen keresztül lesi a világot, ha ódon városkákban jár, azt fogja mondani: „hah, minden napórán ezt olvashatni!” (vagy azt, hogy „csak…..
Hurrá, nyár van! Aki csak teheti, nekivág a nagyvilágnak, kisvilágnak tetszés szerint, s egy csapásra turista vagy utazó válik az ember fiából. Na de mi a különbség a kettő között? Ki az utazó, ki a turista? Ha azt a szót hallom, túrázás, óhatatlanul is azok a Moszkva téren…..
Végre itt a nyár… vagy majdnem itt, és újból előbukkannak az örökzöld témák: mit vegyünk, avagy ne vegyünk magunkra, ha el akarjuk kerülni a méretes leégést. Mert vannak dolgok, melyektől a gigantikus számú UV-faktor sem véd meg. Persze-persze: de gustibus non est…..
…, és tényleg! Annak idején, megboldogult filosz-koromban, mikor még Czuczor – Fogarasi szótárat reggeliztem a nyelvészkönyvtárban, és barokk irodalmat ebédeltem a rettegett „KSI”-vizsgára készülve, azt olvastam valahol, hogy a „Székelyföld –…..
HELYSZÍN: Nyugati tér; Alexandra könyvesbolt PÓDIUMIDŐPONT: 2011. május 18. 18 óra (hogy könnyű legyen megjegyezni)Gyere el, ha: szereted a szerzőt és/vagy szereted a könyveket. Gyere, ha nem voltál még könyvbemutatón, vagy ha voltál már, és rákaptál az ízére... szóval…..
Angyalok? Csodák? Zöldség. Vegytiszta spenót az egész, ha "afféle" angyalokra és "afféle" csodákra gondolsz. De mi van az „effélékkel”? Ott máris másképp fest a dolog. Vegyük például a… mit is szoktak mondani ilyenkor a netes körüzenetben…..
„A dohányosok korábban halnak, később kagylónak öltöztek a jelmezbálon.” Leesett? Biztos? Kaparod a falat? Akkor jó helyen jársz. Vagy még mindig nem világos? Harmadjára mindenki megérti a nyelvi poént, amit a szakemberek úgy diagnosztizálnak, hogy a grammatikai…..
Olvastál valamit Gárdonyi Gézától? Hogy még az Egri csillagokat sem?! Ezek szerint neked nem jött be Jumurdzsák. Semmi baj, van még más is a tarsolyomban. Pontosabban Gárdonyi tarsolyában. Személyes kedvencem a „Hosszúhajú veszedelem” címet viseli, és mielőtt a…..
Vegyünk egy macskát és vegyük az evolúciót: a macsek arra van programozva, hogy levadássza a szőr- és tollcsomókat, mert több ezer éven keresztül nem volt Whiskas, tehát ha túl akarta élni, akkor egeret kellett kajálnia és kész. Aztán vegyük az egeret: az evolúció pimasz kis…..
Az egész egy rágógumival kezdődött. Talán amikor este kibújtam a farmeremből, akkor pottyant ki a zsebemből. Vagy talán nem. A lényeg az, hogy másnap reggel, amikor – természetesen kapkodva és sietősen – kikászálódtam az ágyból, ráléptem a ronda, alamuszin…..
zsebbaratno 2011.01.09 21:38:54
@grapefruitgray: Juj, ez nagyon jóóóó, díjnyertes-gyanús cím. Zsebbarátnőnek tetszik. :-)
zsebbaratno 2011.01.09 21:38:54
@Christmas girl: 34 sor? Megszámoltad? Én nem... na látod, ezért nem lettem költőnő. Nem tudok felnőni a feladathoz, és nem tudom (vagy akarom?) megváltani a világot. Csak találok egy rágót, és beindulok...
zsebbaratno 2011.01.09 21:38:54
@NaughtyHuman: Wow, ez kész esszé lett a miértekről és hogyanokról! (És nem, tényleg nem formaldehid.) Hát, igen: János vitéz nagyon mesebeli és nagyon toposz és nagyon közismert, az én csóringer rágógumim meg nem az, de annak örülök, hogy értékelted az eredetiséget. És hogy elszólás-e? Ööö... csak annyira, mint Petőfi János vitézében az a rész, mikor Jancsi előveszi furulyáját Iluska ablaka alatt éjnek évadján - a búcsúzáskor. :-) És nem, nemcsak az én fantáziám piszkos ez ügyben, hanem több jeles irodalomtörténészé is. :-D
Buszmegálló. Perverz, stírölős pasas és orrát szívó nyugdíjas nagyi társasága. Busz sehol. Fagyhalál víziója. A perverz, a nyugdíjas meg én már nyakig behavazódtunk, s csöndben azon fohászkodom, hogy jöjjön már a busz. Vagy egy sarkvidéki expedíció, de végszükség…..
zsebbaratno 2011.01.09 15:36:24
@NaughtyHuman: Igen, azt hiszem, van egy rétege a karácsonynak, ami szorosan összefügg a vallási dolgokkal. Talán nem is baj, akár vallásos az ember, akár nem. Hiszen az egész európai kultúrkör valahol mélyen ezekben a rituálékban gyökerezik. Olyan ez, mint egy régi, családi "ereklye". Tudod, minden famíliában őriznek valami lényeges vagy inkább lényegtelen holmit, ami megmaradt - rejtélyes okokból - a világháborúk és egyéb sorsfordulatok kereszttüzében. Az ükunokák furcsán méregetik az ómama báli legyezőjét, és semmi pénzért nem mennének buliba az ópapa cvikkerében, de azért mégis jó, hogy megmaradtak ezek a semmiségek. Jó olykor elővenni és nézegetni. Jó érezni, hogy összetartozunk egy picit. Legalább ilyenkor, karácsony tájékán.
Jó hír: már csak háromszázakármennyit kell aludni karácsonyig! Hurrá! Mielőtt a fenekünket a földhöz kezdenénk csapkodni nagy jókedvünkben, a Zsebbarátnő gyorsan megjegyezné Vonnegut után szabadon: így megy ez. Először van a várakozás izgalma vagy kínkeserve. Aztán jön a…..
A költők nyílt kártyákkal játszanak: kiterítik a szívüket, mi pedig bemondjuk helyettük a betlit. Vagy blöffölünk. Elég az hozzá, hogy szegények ott fekszenek az utókor boncasztalán, s le merem fogadni: maguk sem tudták, mit művelünk majd velük. A verseiket szétcincáljuk, az…..
zsebbaratno 2010.09.25 19:27:29
@Arwen72: Varró Dani és a Szívdesszert... a legsze(llemese)bb szerelmes versek tárháza. Kányádi Sándortól a Románc lesz az örök kedvencem, mindig belefacsarodik a szívem, ha olvasom. A jóbarátodnak pedig minden elismerésem: igaza van. A versek - ünnepek. Kár, hogy olyan ritkán van csak karácsony! :-)
zsebbaratno 2010.10.23 11:47:00
@mickie: De jó, hogy tetszik a vers-téma! Örülök neki! És Neked, hogy kommenteltél! :-)Ami azt illeti, én sem szeretem a "leelemezzük a verset, aztán csókolom"-típusú magyarórákat, sőt, ha már itt tartunk, az oktatás egyik rákfenéjének azt tartom, hogy elhiteti a diákokkal: az iskolában tanultaknak semmi közük a "normális élethez". Pedig van! Ez a "normális élet" maga... csak az összefüggéseket néha nem vesszük észre. Így van ez a versekkel is: ha nem tananyag, hanem életanyag, akkor máris más minden.
zsebbaratno 2010.12.19 09:42:25
@atomheartfather: Köszönöm a szép sorokat, cserébe csupa bókot tudnék mondani a blogbejegyzéseid líraiságáról... Kinek a pap, kinek a papné. A líraiságot imádom, de zsebbarátnői tollam inkább a könnyed zsebfilozófiára áll rá. De a lényeg - a lélek - ugyanaz. Úgy legyen. Úgy is van.
„Boszorkányok márpedig nincsenek!” – jelentette ki Könyves Kálmán királyunk. Persze igazság szerint ő a férfi boszorkák létét tagadta, a nőket továbbra is meg lehetett égetni, ha a népakarat úgy látta helyénvalónak. Szóval boszorkányok mégis vannak……..
Aki olvasta Gerald Durrelltől a Családom és egyéb állatfajták című könyvet, annak nincsen új a nap alatt. Tulajdonképpen mindannyian megírhatnánk a magunk kis családregényét, mert még a legsablonosabb átlagfamíliát sem lehet dögunalommal vádolni. Még a bosszantóan tökéletes…..
Az ideális barátnő lerágott csont. Hogy is ne készültek volna felmérések a témakörben?! Brit kutatások nyomán a férfiak 91%-a úgy nyilatkozott, hogy tökéletes barátnőnek szeretnie kell a szexet. Aláírom. De könyörgöm, miként lehetséges az, hogy a dobogó második fokán a…..
Mi a manó ez itt a táskám bélése alá csúszva?!  Ja, csak a házi-dizájncenterem egyik darabja. Szuper találmány: a világ legviccesebb dolga, melybe azért invesztáltam, hogy ismerőseimet elkápráztassam a fogyasztói társadalom egy újabb gyöngyszemével. Hogy mi ez? Egy…..
zsebbaratno 2010.11.12 18:50:56
@Christmas girl: és már nem is kell 45-öt aludnunk... :-) mindjárt karácsonyi blogbejegyzéseket fogok írni... :-) Amúgy Te mit vinnél arra a lakatlan szigetre? Karácsonyfadíszeket? :-)
zsebbaratno 2010.11.12 18:50:57
@Arwen72: Igen, én is nagy lego-párti vagyok. Eltűnődöm, milyen jó lenne megint lecsücsülni a szőnyeg közepére, és legózni, mint régen. De végül is ezt tesszük, csak nagyban, amikor az életünket építgetjük. Minden fantáziánkra szükségünk van néha, de jó játék!
Aki netán nem tudná, első teljes értékű szövegemlékünk a Halotti Beszéd és Könyörgés, mely imígyen kezdődik: „Látjátok feleim szümtükhel, mik vogymuk, isa por és homou vogymuk.” Persze van még tovább is, de a nyelvtörténeti szakszöszmösztől megkímélném…..
zsebbaratno 2010.11.02 07:49:06
@grapefruitgray: Egyetértünk! És egyet értünk: hogy egy életünk van és egy halálunk. Az összes többi spekuláció nem visz előre, ezért nem is érdekes - legalább is pragmatikusan biztosan nem az. "Mi lenne ha"-típusú találós kérdéseket persze fel lehet tenni: ezt csinálta Dante is, és egész eredményesen. De hogy ez mennyiben befolyásolja a mindennapjainkat? Nem hinném, hogy nagyban bele kellene pancsolnia a JELEN pillanatba. Mert a jelenben élünk, emberi alapvetés. Ha majd elkészül az időgépem, bekukkanthatunk a jövőbe is - de én nem szeretnék. Inkább utaznék a múltba, de nem akarom meglesni a titkokat. Te hogy vagy ezzel?
zsebbaratno 2010.11.02 19:09:57
@Arwen72: igen, igen: aki kíváncsi, az hamar megöregszik... és ha a jövőbe nézünk, abba bizony beleszédülhetünk. Nem, nem: tenyérjósok kíméljenek. A múltat megismerni? Jöhet!
Piros bugyis pasas kék pizsiben? Nem, kösz. Fekete maszkos igazságosztó, aki mindenhová Z betűket tagel? Hát… Esetleg egy Batmobilban száguldozó mutáns denevér? Jajmár. Állatbőrbe kötött őserdőlakó, kissé kezdetleges verbális készségekkel? (Értsd: „Én…..
„A trubadúr az a lovag, aki a szerelme alatt halkan zenélni szokott.” (Extrákkal felszerelve...) „Csokonai művében Dorottya egy Spártában maradt lány.” (Ááááá!) „Az Isteni Színjáték eredeti címe: Diego Media.” (Helyes megoldás: Divina Commedia)…..