Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tomaki

37 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagymamám (93): Szentmártonban hallottam gyerekkoromban, azt kérdezte az egyik szomszéd a másiktól: - Há má megin csinált a feleséged gyermeket?? - Há csinált, mer micsinájjon!..
Sovány fiatalember tologatta maga előtt görgőben végződő, fehér botját. Jött egy elegáns asszony, a telefonján írt sebesen, semerre se nézett, lábaival belegabalyodott az összecsukaható botba, majdnem hasraesett, ingerülten sziszegett, majd észrevette, hogy mibe akadt bele, közben a fiatalember…..
Az jár a fejemben, hogy ha minden vezetéknevet eltörölnének, és holnaptól új nevet kapna mindenki a foglalkozása alapján, akkor nem lennének már Tímárok, Kádárok, Bodnárok, viszont lenne egy csomó Menedzser meg Programozó meg Ügyvéd meg Könyvelő nevű ember. Kolozsváron például hirtelen lenne több…..
Karácsonyfát díszítünk nagymamámmal. A díszeket ő teszi fel, az égőfüzért én. Tudod, nekem nem karácsony, ha nincs karácsonyfa, még a menekülés évében is volt, a vagonunkban, mondja ő. Oelsben voltunk (nagymamám így mondja, a német nevén, hogy Oels, de igazából lengyel város, Oleśnica), hetek óta…..
Az álmatlanság kora Pontosvessző 2017.10.31 18:11:44
Pártolom a kirekesztetteket, a hátrányos helyzetűeket, a perifériára kerülteket, akiket előítélet és gyűlölködés övez. Ezért használok minél több pontosvesszőt. Manapság olyan kevés helyen alkalmazzák őket...   ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;…..
         Nagyanyámmal (nem szereti, ha nagymamázom, mert az öregíti – ja, említettem már, hogy 92 éves?) néha gyakran beszélek telefonon, három-négynaponta, néha ritkán. Soha nem tesz szemrehányást, ha három hétig elhanyagoltam, akkor sem. Amikor beleszól a telefonba, csak őszinte öröm van a…..
  Mondom a lányomnak a fiamról:  - Szerintem Gábor A tücsök és a hangyából a tücsök.  Hanna ránéz a heverésző öccsére:  - Szerintem a hegedű...
Tíz percet tart még a nyár. Még egy fél élet, azután meghalok. Annyi volt csak, mint júniusi szeretőm: Mindent tőle vártam, s ő semmit nem adott.  ..
Itthon vagyok Marosvásárhelyen, a nagyszülői házban, ahol felnőttem. A kert, a szőlővel benőtt terasz, a kapu mellett őrt álló nyírfák alig változtak valamit az évtizedek alatt.  Reggel. Gyermekkori fények, csipkézett napsütés.  A 91 éves nagyanyám éppen mindennapi tornáját végzi. Bal láb fel,…..
Az álmatlanság kora Ez is nőnap 2017.03.08 11:34:56
Legyél jó kislány, mondták Vilmácskának otthon. Egy kislány nem hangoskodik, nem szól közbe, amikor a felnőttek beszélnek. Vilmácska, legyél jó kislány, válaszolj szépen a szomszéd bácsinak. Vilmácska, légy jó kislány, fogadj szót a felnőtteknek. Fogadj szót szépen, Vilmácska, és ne beszélj, csak…..
Az álmatlanság kora Nőnap 2017.03.07 22:38:02
Így, nőnap beállta előtt 24 perccel, az jár a fejemben, hogy három férfi nevét viselem. És egyikre se számíthatok...
Ez ma történt, 2016. szeptember 25-én, Kolozsváron, egy Györgyfalvi negyedi játszótéren.  Fiatal, maximum harmincéves, jólöltözött apuka a szintén szépen öltöztetett kisfiához: - Dávidka, ha oda felmászol, jön a cigányné, és megmondom, hogy tegyen be a zsákjába és vigyen el! Dávidka körülbelül…..
  Ezt a napot fel kell jegyeznem. 2016. június 30.  A lányom Dél-Koreából ír nekem, koreai szavakat. A fiam elkezdte első munkanapját.  És én ma megettem, életemben először, egy egész doboz málnát egyedül. Mert akikkel megosztanám, azok messze vannak. Valami véget ért. Valami elkezdődött.  ..
Németország megbecsüli az állampolgárait, következésképpen az állampolgárok is megbecsülik egymást. Mindegy, hogy török, indiai, nigériai vagy ázsiai származású az illető, ha egyszer az ország állampolgára, akkor ő német és pont. Ha viszont nem vagy állampolgár, akkor te…..
Gábor  fiam, kezében egy pohár vízzel: –        Megöntözlek! –        Előbb mondj verset. Elgondolkodva néz. –        Szép vagy. Mondta, és megöntözött...
Az álmatlanság kora Úton 2015.03.26 20:43:16
Huszonnégyen zsúfolódunk a tizenhat személyes kisbuszon, Sepsiszentgyörgy és Vásárhely között. Majd' minden faluban cserélődnek azok, akik a széksorok között állnak, néhány kilométert mennek intézni ezt-azt a községközpontban vagy Baróton, Udvarhelyen, leszállnak, mások…..
Az álmatlanság kora Szerelem 2014.12.19 09:58:33
  A Nő rosszul érezte magát, köhögött, elment a tüdőorvoshoz. A doktor megröntgenezte. Hm, hm, mondta az orvos a Nőnek a röntgenképet nézve. Ez tüdőgyulladás.  A Nő hazament a röntgenképpel. A Férfi otthon a fény felé tartotta a szürkés lapot, nézte a bordákat, tüdőket, kulcscsontot. - Milyen…..
„A világ legnagyobb csodája a derű. Ennél csak az a nagyobb csoda, hogy a derű a melankóliából él. Ez a létezés legelragadóbb paradoxona. Ez Arlequin legmagasabb tudása." Hamvas Béla: Titkos jegyzőkönyv A melankólia már megvan, várom a derűt.....
Ismerek egy bábszínészt, aki Kolozsvárról jár ki Erdély minden egyes településére, a legeldugottabb falvacskákba is, ahol akár két-három magyar gyerek él. Egyszemélyes bábszínházával játszik a gyerekeknek, falusi óvodákban vagy iskolákban, de fészerben is, ha kell. Nem…..
Nem tudom, a szerencse különös kegyeltje voltam-e vagy mással is megesett, de középiskolás éveim alatt (amelyeket Kolozsváron jártam) a kedvenc tanáraim között voltak a román nyelv és irodalomtanárok. Tanárnők. Egyértelmű, hogy románok, soha nem fogom megtudni, hogy tudtak-e vagy mennyit tudtak…..
Ma, egy átvirrasztott, hosszú hajnal utáni zűrzavaros, de alapjában boldog álom után ezt gondoltam még álmomban, de közvetlenül ébredés előtt (ezért is jegyeztem meg): Az istenek elmondanak egy bogárnevet, amikor imádkoznak, és az nekik…..
Olvasom ismét A bomlás kézikönyvét. Íme, hogy fogalmazza meg Cioran azt, ami engem is lenyűgöz mindenben, ami francia:"Aki franciákkal érintkezik, megtanulja, hogyan kell kecsesen boldogtalannak lenni."..
Az álmatlanság kora hóm ölón 2012.02.24 21:01:47
Tipikus huszonegyedik századi magány: 833 ismerősöm van a facebookon, és nincs kivel meginnom egy pohár bort péntek este...
Franciásan a házasságkötés ceremóniájáról, ami mögött nincs semmi, a templomi szertartásról, ami mögött (legalábbis a film szereplői számára) megint csak nincs semmi, az esküvői tortáról, amiBEN nincs semmi, és persze a szerelemről, amiben azért mégis van valami. Csak nem…..