Regisztráció Blogot indítok
Adatok
civilera

1 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Civilera www.civilera.hu 2011.05.20 13:03:00
Mostantól: www.civilera.hu        ..
Érdekes emberkísérletet láthatunk a Tiszai pályaudvaron. A helyi média és a Civilera blog is beszámolt róla, hogy "értékteremtő vandalizmus" történt a Tiszai pályaudvaron. Hát, kérem, ezt csak az hiszi el, aki nem jár arra. Miskolc legfontosabb kapujában ugyanis…..
civilera 2010.11.06 18:16:35
Maximálisan egyetértünk azzal, amit a cikkíró kifogásol a Tiszai pályaudvaron tapasztaltakkal kapcsolatosan !
Azonban a graffitit érintő kijelentésekre az alábbiakban reagálunk!

Köztudott hogy általában a közterületeken eluralkodó vandalizmusra az un.: taggelések a jellemzőek, melyek abszolút nem képviselnek művészeti értéket és mi ugyanúgy elítéljük az ilyen irányú szándékos rongálás, mint maguk, a graffiti művészek is. A tiszai pályaudvaron megvalósuló projekt lényege pontosan az volt hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét az utcai művészetek lényegére, ugyanakkor egy kis színt vigyünk a lehangoló állapotban lévő pályaudvar környezetébe, valamint hogy innovatív ötletekkel népszerűsítsük a Mobilitás hét és az Autómentes nap eseményeit.

A fiatal korral járó társadalmilag nem elfogadott viselkedési formákat úgy lehet a legjobban befolyásolni, ha megszólítjuk őket és lehetőséget biztosítunk számukra hogy pozitív értékeket képviselhessenek cselekedeteikkel. A festészet az emberiséggel egyidős művészeti forma. A Graffity vagy Street Art ennek egy mai, modern változata. A sokaknak bosszúságot okozó taggelések pedig nem tartoznak ebbe a kategóriába.

A T. kommentelő által említett betört ablak törvénye ebben az esetben, már csak azért sem helytálló, mivel az rongálás. Ha valaki pedig "felbátorodik" és ehhez hasonló vagy még jobban kivitelezett megoldással rukkol elő, ami kétség kívűl esztétikus, akkor annak is lehetőséget lehet biztosítani hogy legális keretek között megmutathassa azt.

A megkérdezettek nagy része szívesebben látna hasonló kivitelezésű látványelemeket ott, mint pl. reklámokat.
Az illegalitásban kivitelezett graffitik, taggek stb. pedig továbbra is büntetendőek, mivel nem előzetes egyeztetés vagy tulajdonosok engedélyével készül.
Célunk egy élhetőbb város megteremtése és nem annak leamortizálása.