Regisztráció Blogot indítok
Adatok
viccnek_durva

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dr. Kiss István kolléga szélmalomharca az igazságszolgáltatással tanulságos eset. A rendszert vehemensen támadó exügyvéd ellen vádat emeltek hamis vád miatt, majd tavaly előtt karácsonykor a rendőrség csapdát állított neki, őrizetbe vették, és néhány hónapot börtönben is…..
viccnek_durva 2007.05.11 12:53:36
Tisztelt dr.justice!

reagálnék a felvett néhány pontra röviden:

ad 1. "A váderedményesség bírálata során általában elfelejtik megemlíteni, hogy az ügyek igen jelentős része - helyi bíróságokon 80 %-a - elsőfokon jogerős, azaz a vádlottnak és a védőnek is megfelel."

A "megfelel" nem egyenlő azzal, hogy az ítélet jó is. Az esetek nagy részében a delikvens örül, mint majom a hosszabbik végének, hogy ha pénzbírsággal/felfüggesztettel/próbára bocsátással, vagy esetleg a korábbiakhoz képest enyhe szabadságvesztéssel "megússza", még akkor is, ha nemkövette el az adott cselekményt. Hülyék lesznek enyhítésért/felmentésért fellebbezni, mert akkor az ügyész is fellebbezne súlyosításért. Így viszont mindeki "jól jár", a vádlott a belengetett nagyobb böntetés helyett enyhébbet kap és örül, a váderedményességi mutató is javult, és fellebbezés hiánában a bíró ítéletét se fogják esetleg megváltoztatni, vagy hatályon kívül helyezni és új eljárásra utasítani (amit nagyon nem szeretnek a kedves elsőfokon eljáró bírók).

ad 2. "Ez egyszerűen nem igaz. Az előbb írt 80 %-os arány - ami hivatalos statisztikai adat - egyértelműen cáfolja a kijelentést."

A statiszikai adat mögött álló valós tényezők azonban épp ezen adatot árnyalják, vagy éppenséggel akár érvénytelenítik is azt.

ad 3. Ez a cselekmény simán lehet rablás is, ha a cselekményt személy elleni erőszakot alkalmazva elkövetettnek minősítik. Az pedig 2-8 év, egy kis priusszal, stb. könnyen az idézett 7 évnél vagyunk.

ad 4. Ezzel sajnos én is egyetértek, bár lehet találkozni pozitív ellenpéldákkal is, sajnos csak elvétve.

a utolsó kettőről pedig nincs igazán mit mondano, azok már eléggé kevéssé tartoznak a jog kategóriájába.

Üdv.