Regisztráció Blogot indítok
Adatok
llegal

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dr. Kiss István kolléga szélmalomharca az igazságszolgáltatással tanulságos eset. A rendszert vehemensen támadó exügyvéd ellen vádat emeltek hamis vád miatt, majd tavaly előtt karácsonykor a rendőrség csapdát állított neki, őrizetbe vették, és néhány hónapot börtönben is…..
llegal 2007.05.11 12:04:33
Tisztelt Kiss Úr!

1. Megítélésem szerint alkotmányellenes az ügyvédi törvény azon rendelkezése, mely szerint automatikusan - jogerős bírói ítélet nélkül - az ügyvédi kamarának fel kell függesztenie a szándékos bűncselekmény elkövetésével megvádolt ügyvédet.
2. Megítélésem szerint - az idő hosszúsáságra tekintettel - alkotmányellenes az is, hogy 10 évet kell várnia annak, aki büntetése kitöltése után újból praktizálni akar.


Javaslom, hogy forduljon ezen témákban az alkotmánybírósághoz.

Az írásával - főbb vonalaiban - egyetértek.

Túlzó állításaival nem.

Ami megítélésem szerint rossz: büntetőeljárási tv;, a bírák kiválasztási rendszere (a jó tanulmányi eredményhez a magyar egyetemi oktatás színvonala miatt intelligencia csak ritkán párosul - tisztelet a kivételnek -;

Elgondolkodtató, hogy ma Magyarországon a napokban felülvizsgálati eljárás keretében meghozott ítélet kapcsán (az EU jelképe mellett a horogkeresztet és a vörös csillagot transzparensen "ilyet nem" felirat mellett szerepeltető EU ellenes tüntető cselekménye társadalomra veszélyesség hiánya miatt nem bcs... ) 2 ügyészi szintet és 2 bírói szintet marasztaló határozattal és kitartó vádképviselettel egyáltalán végigjárt egy ilyen ügy...

Elgondolkodtató, hogy a Szegedi Egyetem Tokaji-féle büntetőeljárási tankönyvében annak az ügyvédnek a cselekményét, aki a védencének - annak tudatában hogy elkövette a bcs-t - azt javasolja hogy tagadja meg a vallomást - bűnpártolásnak tartja...

Örülök és büszke vagyok arra hogy ügyvéd vagyok, mert szabad vagyok és nem kell a szégyenkeznem az ügyfeleim előtt a magyar jogrend kivételesen pocsék minősége miatt.

Tisztelettel
llegal 2007.05.17 15:25:51
Dominus Magnus r.

Tisztelt Hozzászóló!

Hozzászólásával egyetértek. Az általam leírtakkal csupán arra kívántam ráirányítani a figyelmet, hogy a büntető igazságszolgáltatás - melynek bármennyire is furcsa: RÉSZE az ügyvédség - hétköznapi ügyvédellenességének, az ügyvédet a bűnözővel egy kalap alá vevő általános értékítéletének okai között talán már az alma materben a mai napig használt tankönyvek stílusában kell keresgélni.

Itt az oka a védői indítványok semmibe vételének, a kirendelt védővel szembeni közröhejes bírói fellépésnek, annak hogy a bíró és az ügyész még a szünetben is egymásnak reflektál stb. stb.

És ha belegondolunk valahol itt az oka a bizonyítatlan - justizmordoknak is.

Ha az igazságszolgáltatási szerepek történelmi kialakulásának időrendiségébe belegondolunk: hát nem a bíró(...a kődobáló tömeg), és nem is az ügyész szerepe jelent meg először intézményesként.
Itt jegyzem meg, hogy amikor legutóbb Lomniczi bíró úr egy jogi folyóíratban stafétakérdésként Bánáti kollegának csak azt tudta feltenni, hogy "tűzbe tenné-e a kezét az ügyvédekért" - sajna még inkább elgondolkoztatott ez a jelenség.

Amúgy persze rengeteg bűnöző ügyvéd - és tegyük hozzá: bíró és ügyész is - van.

A Globex-ügy kapcsán az is érdekes, hogy az ítélező bírót ezt követően felfelé buktatták a bíróképző akadémiába...NAhhh
Vagy lehet hogy ez a volt kisgazda államtitkár 2 milliárdos ügye kapcsán történt, ahol példát statuáltak és 1 év felfüggesztett került kiosztásra.

Az én hitvallásom: még a gyerekgyilkost is ugyanolyan erőbedobással kell védenem, MERT EZ A DOLGOM - és ami fontosabb - mert lehet hogy ártatlan.