Regisztráció Blogot indítok
Adatok
avantgandi

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szálkás Gerenda fantázianevű rajongónk nem volt rest, és egy pofás kis posztot hozott össze nekünk a külföldre szakadtakról. A modoros emigráns A modoros emigráns kb. 2-3 éve dolgozik valamelyik nyugat-európai nagyvárosban. Csak rövid tapasztalatszerzés ill. nyelvtanulás…..
avantgandi 2009.08.20 10:03:10
Bár élesek, s sok helyütt pontosak a szerző meglátásai, az ebből levont következtetések, illetve az okokként megnevezett dolgok nagyon sok helyütt helytelenek.

1, miért azzal indít, hogy az általa nevezett "modoros emigráns" csupán rövid távra indult? Velem nem így volt - én nem terveztem mondjuk, hogy meddig fog tartani.
2, sajnos nem járok haza olyan gyakran, mint ahogy ő említi, viszont nem is lesz elegem Mo-ból az ott töltött egy-másfél hét alatt, SŐT, nagyon-nagyon szeretek otthon lenni, s nem csak a barátaim miatt.
3, nem gondolom azt, hogy Mo-on bunkóbbak vagy igénytelenebbül öltöznek, SŐT: én Franciaországban élek, s most mindenki el fog hűlni, de itt csak a drága burzsoá divat megy, ami nem saját kreativitást takar, hanem az adott designerét. Ráadásul itt nincsenek ún. bölcsész ruhaboltok, ahol fiatal iparművészek ruhadarabjait lehetne megvenni - ha van elvétve, akkor az túl drága. Ittenieknek is: olyannyira, hogy nem a bölcsészek, hanem a 30-40 éves tehetősebb nők vásárolnak ott. / A bunkóságról meg annyit, hogy a magyarok még mindig megvárják egymást a metróajtó két oldalán, hogy kiszálljanak a leszálló utasok: itt beállnak az utadba. Vagy ha például rálépnek a lábadra, még egy "pardon" sem hangzik el, bár így én is ráléphetek gond nélkül az övékére. Mo-on viszont rögtön rádüvöltenek, hogy milyen bunkó vagy - mert ott elvárják, hogy figyeljenek egymásra.
4, én is szeretem a Túró Rudit, de emellet kefírt és kovászos uborkát eszem otthon, s ezeket RÉGEN is nagyon szerettem - most viszont természetes, hogy a rövid otthonlétek alatt ezt eszem: mert itt hiányzik, mert itt nincs ilyen!
5, itt pedig egyáltalán nem snacken élek: nagyjából úgy eszünk a párommal, mint a franciák (kivéve, hogy mi rendesen megsütjük a húst)
6, facebook-ot már nagyon sok magyar használ, szerintem ez még meglátásnak sem volt helyes
7, nem "igyekszünk" idegen szavakat alkalmazni, hanem tényleg nem jut eszünkbe egy-egy kifejezés. Az én társam hiába magyar, így is vannak szavak, amiket egymás között is franciául mondunk, mert így gyorsabb a társalgás.
8, sosem kérkedünk azzal, hogy hol lakunk (sőt, elmondjuk sokszor az árnyoldalait is, mert sok magyar tendenciózusan azt képzeli, hogy fantazmagórikus lehet a "művészet" (sic!) országában élni), sőt azzal sem dicsekszónk, mennyi helyen jártunk, főként, hogy sok Mo-on lakó magyar több helyen jár, mint mi!
9, azt sem szoktuk előadni, hogy a mindennapok hangulata Fro-ban jobb, mint otthon: mert valami jobb, valami rosszabb.

ha ezek után felmerülne a kérdés, hogy ha ilyen jó Mo., akkor miért nem ott élek?
-én a társam miatt jöttem el Mo.-ról
-azóta pedig szakmailag itt találtam meg magam (művészeti miliőről van szó - bár ITT IS nehéz, de még mindig valamivel könnyebb).

üdv.
avantgandi 2009.08.20 17:02:15
@lárvalányhaj: csak éppen én a bolti kovászos uborkát szeretem, így az ajánlatod nem nyert. :-S
avantgandi 2009.08.20 20:02:08
@lárvalányhaj: van, olyan amit a boltban veszel, s nem te csinálod meg. sosem szerettem az anyám vagy nagyanyám által készítettet. :-)
egyébként egyszer-kétszer már találtunk itt is "produit du monde" címen, az Lengyelo-ból jött.