Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Arkhimedesz

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hiába no, kell a bulvár a tehetségkutatásba, az X-Faktor élő adásaiban szereplő tucatnyi induló között lesz egy kakukktojás is. Nem mintha csodálkoznánk azon, hogy Csobot Adélt továbbjuttatták a mentorházból, csak kicsit idegesek vagyunk miatta. Ez egy tévéműsor, amiben a…..
Arkhimedesz 2012.10.07 11:29:06
@Nadine: Teljesen egyetértek!
Sárdobáló Búcsú a narancstól 2010.10.29 07:00:00
Ahogy a dolgok most állnak, valószínűleg idén szavaztam utoljára a Fideszre. Pedig szép hosszú sor volt: 1990, 1994, 1998, 2002, 2006 és 2010. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy egyedül 2002-ben kapta meg mindkét voksomat a Fidesz, a többi választáson csak egyéni…..
„Férjem egyébként egy tiszta szívű igazságharcos, aki ezért persze sok ellenséget is szerez magának és ezáltal nekem, én azonban akkor sem szeretném, ha langyossá válna, s mindenkivel csak a jó kapcsolatra törekedne, elvtelenül.” Dúró Dóra a Jobbik nagyasszonya…..
Sárdobáló Mi hazafiak vagyunk! 2010.03.23 15:00:00
Mi hazafiak vagyunk! Ugyan nem hivatkozunk folyamatosan magyarságunkra, még csak nem is említjük minden második mondatunkban, hogy a Haza mindenekelőtt. Nem a Haza jár folyamatosan a fejünkben. Nem gondoljuk, hogy attól leszünk magyarabbak, hogy mások kevésbé azok. Attól még, hogy…..
Arkhimedesz 2010.03.24 11:02:26
Kedves Calam, figyelemmel kisérem blog pályafutásotokat kb másfél éve. Te mindig a higgadt érvelés útját próbáltad választani gyakran szélsőségesen liberális nézeteid alátámasztására. A sötét zsigerből gyűlölködő ellenvéleményeken tiszteletreméltóan csendben léptél át.
Önbizalmad és tévedhetetlenségbe vetett hitedet, kolbenheyer barátoddal karöltve nem tudta megingatni semmi és senki. Tiszteletreméltó eltökéltséget és küldetéstudatot sugároztak írásaitok. (sajnos a küldetéstudat nem mindig van a társadalom hasznára, gondolok itt nagy vezetőnkre Gyurcsány Ferencre, vagy Néróra hogy klasszikusokat is említsek)

Csodálkozva olvastam ezek után a hazafiasságodról szóló szenvedélyes eszmefuttatást. Hazafiak vagytok. Háát, nem akarlak megbántani. Örülök, ha elkezditek annak érezni magatoknak.

Szerintem A HAZAFISÁG A NEMZETTUDAT EGYÉNRE LEKÉPZETT MEGNYILVÁNULÁSA. AHOGYAN AZ EGYÉN A NEMZETTUDATOT MEGÉLI.

S mint ilyen, írásodból is kitűnik rendkívül sokféle megnyilvánulási formája lehet. Kiben milyen kép él a nemzetről, a hazafisága annak próbál megfelelni. Így 2 különböző nemzettudattal rendelkező személyiség nyugodtan érthet gyökeresen mást a hazafiságon a másiknál.

Mint ahogy az én értelmezésemben Te sok mindennek tűnsz, de hazafinak aztán végképp nem tartottalak eddig. Most viszont óriási meglepetésként kiderült, Te mégis annak tartod magad...

Ez nagyon pozitív!! :)

Annyira, hogy nem is akarom elhinni...
Az elmúlt néhány évben sokat jártam az országot két keréken, ami elég emberi lépték: nem csak úgy elsuhan az ember mellett a táj, hanem menet közben észre lehet venni a részleteket is. Történetesen a társaság, akikkel ezeket a túrákat meg szoktam ejteni, rajtam kívül csak…..
Arkhimedesz 2010.01.12 08:24:53
Szia Fedor!

Építész vagyok. Egy gazdaságilag az átlagnál elmaradott régióban dolgozom. Általában középületeket tervezek, iskolát, óvodát, polgármesteri hivatalokat, orvosi rendelőket, stb. Régebben társasházakat is. Van némi rálátásom a beruházások menetére. Nem csak azt látom mik épülnek, de azt is hogy hogyan és azt is hogy miből.

A helyzet az, hogy az önkormányzatok szegények mint a templom egere. Ott, ahol az iparűzési adó nem sokszorozza meg az évi kötségvetési keretet (ilyenből van sokkal több) a túlélésért küzdenek az önkormányzatok. Semmijük nem marad a közüzemi számlák, a közszolgálati bérek és a segélyek kifizetése után. Ha szeretnének is valamit, nemhogy a beruházást, de már
egy nyomorult tervet képtelenek megcsináltatni saját erőből.

Minden lépésük, minden lélegzetük a központi pályázati forrásokhoz van kötve, amik általában európai uniós hátterű pénzek. Ebből kifolyólag az intézmények ha építenek nem azt és nem úgy építik, amire szükségük van, hanem azt csinálják, amire támogatást adnak nekik.
És akkor a politikai hát- vagy ellenszélről ne is beszéljünk. Nehéz ugyanis pályázatot nyerni valamilyen politikai támogatás nélkül. Politikai támogatással ellenben jóval könnyebb. Minden ravasz pontozásos értékelés ellenére is.

Tegyük fel az egyik hátrányos helyzetű község önkormányzata nagyon kemény lobbitevékenységgel és szerény sikerdíjért dolgozó profi pályázatíróval a háta mögött nyert 500 millió forintot a község leamortizált iskolája és óvodája épületének bővítésére vagy újjáépytésére. Ez elismerem nem kevés pénz.

A 300 millióból 60 milliót azonnal elvisz az áfa.
A pályázatírás sikerdíja és a lobbi díjazása elvisz minimum 10%-ot. A kötelezően alkalmazandó pályázati referensek díjazása közbeszerzési tanácsadó, akadálymentes szakértő, anyámkínja mentorok, és hálaadó hirdetések ismét elvisznek minimum 10%-ot.

Marad kb 180 millió Ft a 300-ból a beruházásra.
Arra a beruházásra, aminek töredéke megy el csupán arra, amire az iskolának valóban szüksége van. A kötelezően megkövetelt esélyegyenlőségi programok, az épületet és a terepetgyakran megerőszakoló igen szigorú komplex akadálymentesítési szabályok betartására simán elmegy 30 millió forint is adott esetben. Maradt a pénz fele. Ez fordítható közvetlenül a beruházásra. Mivel ez állami pénz, a kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében kell kiválasztani, s az ott elinduló kivitelező cégeknek sőt alvállalkozóiknak is, igen szigorú bürokratikus feltételeknek kell megfelelniük. Olyan mennyiségű papírt igazolást, kimutatást és nyilatkozatot kell letenniük ajánlatuk mellé az asztalra, hogy a helyi mesterek, akik építeni tudnak csak, eleve labdába sem rúghatnak. Az építtetőnek nincs megengedve, hogy éljen saját anygbeszerzési csatornáival, mégha fele áron tudná megszerezni azt az építőanyagot, mint a nyertes kivitelező, akkor sem teheti meg jogilag, hogy csökkentse a beruházás költségeit. Sem munkában, sem anyagban. A közbeszerzés előírásai miatt.

Az a beruházás tehát, ami hagyományos, értelmes lebonyolítás mellett kijött volna 100-110 millió forintból.
Az a mostani pályázati rendszerben 300 millióba kerül.

Hagyományos értelmes lebonyolítás akkor lehetséges, ha az önkormányzatok saját erőből építik azt amire szükségük van, nem pedig központi támogatásból azt, amire igazán nincs is szükségük. (lásd elkerülő út az előző kommentnél)

Politikamentes üdvözletem az elszánt országjáróknak!
Arkhimedesz 2010.01.12 08:27:27
@Arkhimedesz:

Elütöttem az elején a fiktív összeget. Sehol nem 500 millióval számoltam, hanem 300 millióval.

Elnézést kérek.