Regisztráció Blogot indítok
Adatok
1G

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Saját szakállunkra, saját játékosainkkal még egyszer próbálunk hölgy olvasóinkra hatni, hogy kétségük ne legyen arról melyik az a csapat, amely titkos álmaikat beteljesíti. Legyen az egy félszeg oroszlán, vagy céltudatos vadász a szavannáról esetleg focizó leopárd, itt…..
 Egyre többen örökölnek hitellel terhelt ingatlant, az alábbi levél is ilyen ügyben íródott. Kevesen tudják, hogy a hagyatékot vissza lehet utasítani, és ilyenkor a terheketért sem az örökösnek kell helytállni. Kedves Zugügyvéd! Ez nem egy érdekes kérdés, csak…..
1G 2009.08.17 20:46:36
Szerintem már a tényállás sem tiszta. Az OTP A-hitele folyószámla hitel, amelynek fedezetét a rendszeresen- havonta- a folyószámlára érkező jövedelem képezi. Tudomásom szerint zálogszerződést biztosítékként az ilyen hiteleknél nem kötnek - körülményes is lenne, mert a földhivatal csak ügyvéd által ellenjegyzett szerződés, vagy közokirat alapján jár el, az A-hitel szerződés pedig egy egyoldalas okirat, amit csak a hitelező és az adós ír alá. Tehát ha a tartozás A-hitelből ered, akkor a tulajdoni lapra bejegyzett teher nem jelzálogjog, hanem - miután a bank, vagy annak jogutódja jogerős fizetési meghagyás vagy bírósági ítélet alapján megindította a végrehajtási eljárást - végrehajtási jog, ami sokkal rosszabb a jelzálogjognál.
Ha a tulajdoni lapon valóban jelzálogjog szerepel, akkor az elhunyt adós tartozása nem A-hitelből származik.

Én az A verzióra fogadok, figyelembe véve a kölcsönösszeget és annak drasztikus emelkedését (azt hiszem az A-hitel 30% ügyleti kamattal ketyeg, plusz a jogi és végrehajtási eljárás költsége.) Az viszont baromság, hogy a követeléskezelők a követelés eladása során extra költségeket számolnának fel, ők csakis a jogelődöt megillető jogokat (követelés összege, kamatok mértéke)tekinthetik irányadónak, amit pedig az alapszerződés szabályoz.

Nem tudom ki írta, de alapvetően igaz:
- vsz. csak az egykori adós tulajdonát képező tulajdoni hányadra van teher bejegyezve,
- árverés csak erre a tulajdoni hányadra vezethető, figyelembe véve a házastárs haszonélvezeti jogát, tehát csak azzal terhelten lehet megszerezni a tulajdoni hányadot,
- mindenki csak a ráeső hagyaték erejéig tartozik felelősséggel a hagyatéki hitelezők felé, elsősorban a hagyaték tárgyaival, ha azok nincsenek meg saját vagyonával, és a hagyaték megszerzésére fordított költségeket (temetés, közjegyző) le lehet vonni a tiszta érték számításakor,
- a házassági közös vagyon nem egyszerű kérdés, de a jogszabály szerint tuggyának van igaza: minden, a házasság során megszerzett vagyon és teher is közös, de ezzel a követeléskezelő nem fog bajlódni, elegen vannak neki az örökösök, tehát a feleség tartozását nektek kell bizonyítani, amit kezdeményezhettek a hagyatéki eljárásban, vagy később a bíróság előtt.


FONTOS: A hagyatéki eljárás során nyugodtan kérdezzetek a közjegyzőtől, neki az a kötelessége, hogy Ti jogilag mindent tisztán lássatok, legalábbis ami az örökjogi részt illeti.
Egyébként meg keressetek meg egy ügyvédet, vigyétek el neki az összes fellelhető iratot és kérjetek tőle segítséget!