Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyurgyusz

37 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közösségi tömegközlekedés katasztrofális helyzete   Folyamatos vitában állók azokkal, akik szerint a kerekes székesek közlekedését szegregáltan, külön busz szervezésével kellene megoldani. Az esélyegyenlőség alapfeltétele, hogy a közösség egyenjogú tagja, tehát meg…..
Akadálymentesítés hiánya, kátyúk, magas padkák, totális fogalomzavar   A részvétel alapfeltétele a jelenlét, ez azonban hamarosan kiderül, hogy nem is olyan egyszerű. A kerekesszékes mozgássérült embernek, ahhoz, hogy különböző sporteseményekre, orvosokhoz (illetve…..
Ellátásra, gondozásra vonatkozó csoportosítás   Önellátó – segédeszköz nélkül önellátására képes, segítséget nem igényel, helyváltoztatáshoz segédeszköz nem szükséges Önellátó – segédeszközzel önellátására képes,…..
Kísérő, segítő jelentősége, gondozási feladatok A napi formát meghatározza, hogy aludt az éjjel és milyen lábbal kelt fel reggel az egyén. Az ellátásra szoruló mozgássérülteknél ez kiegészül, hogy a segítője éppen milyen hangulatban van. Az idegessége, feszültsége, vagy…..
A hit fontossága, a civil szféra jelentősége, és a politikai lobbi finanszírozásra, támogatásra kifejtett hatásainak meghatározó szerepe   A hit szerepe Az egyén számára nagyon fontos, hogy aktívan, a közösségében teljes értékű emberként alkotó tevékenységet…..
Fogyatékosággal élők jogi háttere   Röviden bemutatnám a fogyatékkal élőkre vonatkozó törvények, rendeletek általam feldolgozott témára illeszthető részeit és felsorolnám a rájuk vonatkozó jogforrásokat.   A fogyatékos személynek joga van:…..
Fogyatékosággal élők szociális háttere, helyzete, lehetőségei A szociális háttér az ép embereknél is meghatározó tényező, a fogyatékkal élőknél ez a megállapítás hatványozottan igaz. A család a legbiztosabb alappillére a sérült embernek, akinek egyszerre kell jóval…..
Háború nincsen, de közöny az van!   Napjainkban Magyarországon nem dúl háború, nincs légvédelmi gyakorlat, nem kell attól rettegni, hogy a játszótéren heverő különböző eszközök valamelyike felrobban, mégis lenne ok a sírásra, mert ugyan nem ténylegesen fizikai…..
Tabuk ledöntése - Fogalom tisztázás A kíséréseim során sok azonos párbeszédet hallottam, ahol mindegyikben a gyermek anyukáját vagy apukáját megkérdezi, mi baja van a bácsinak, a fiúnak, miért ül kocsiban? A  reakció háromféle szokott lenni: 1, suttogva közli a…..
Hipotézisek felvetése Célom a szakdolgozatomban rávilágítani azokra a tényezőkre, feltételekre, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a sportolás feltételei biztosítva, adva legyenek a mozgássérült emberek számára, emellett a sport fontos lélektani, nevelői, szociális…..
Tisztelt Ügyintéző!  Sajnos hétről-hétre azzal kell szembesülnöm, hogy Önök nem tudják a jelenlegi helyzetet kezelni, ami a mozgáskorlátozottak utaztatását illeti. Hétfői napon (08.30) József Attila utcai kirendeltségüket egy kerekesszékes fiatalember kereste fel, akivel…..
Tisztelt Ügyintéző! 2010. augusztus 14. szombatján Bp-Keleti pu-tól Sopronig 10:10-kor induló IC-jén és vissza másnap (vasárnap) 17:55-ös gyors(?) vonattal utaztunk 3 kerekesszékes barátom társaságában egy külön kocsiban. Az elmúlt napok, hetek, hónapok történései alapján…..
Tisztelt Ügyintéző! 2010. augusztus 14. szombatján 10:10-kor induló IC-re váltottam helyjegyet miután a József Attila utcai kollégájuk ezt mondta, azonban mivel kerekesszékes barátaimmal utaztam és számukra (Önök szerint teljesen mindegy milyen körülmények között utaznak)…..
Tisztelt Ügyintéző! Mindenek előtt szeretnénk köszönetet mondani azoknak a munkatársaiknak akik lehetővé tették 2010. augusztus 7-én szombaton 8:41 kor a Déli pu-ról és vissza ugyanaz nap Siófokról 16:08-kor induló járatoknál, hogy azt 4 mozgássérült személy igénybe…..
A buszos valószínűleg megunta, hogy a kerekesszékes utast minden reggel fel kell segítenie a buszra, ezért tette fel neki a címben lévő igen bunkó kérdést. Olvasónk nem unalmában utazgat reggelente, munkába megy, és csak ezzel a busszal éri el a másik alacsonypadlós buszt, amire…..
gyurgyusz 2010.01.08 13:01:58
@Fritzii: Amikor valaki megkérdőjelezi hogy alkalmas-e munkavégzésre az adott mozgássérült, azzal igen is megsérti, mert nem ők tehetnek róla, hogy 8-10%-uk tud elhelyezkedni, sokkal nagyobb szívvel dolgoznak potom összegért olyan munkáért ami fontos de a segély helyett testileg ép ember biztos nem csinálná. A legnagyobb bűnt követte el a sofőr, amit el lehet, nem tekintet rá azonos félként. Miért ne dolgozhatna egy mozgássérült?
gyurgyusz 2010.01.08 13:18:41
@gege83: Amikor kísérek egy paraplég, dystrophiás, tetraplég, sma-s, litlés vagy athetótikus (mozgássérült)klienst (több mint 60 rendezvényre kísértem eddig), akkor az emberek arcán a döbbenetet és a meglepődést látom, illetve hogy méricskélik és érdeklődéssel figyelik. Tehát az interakció újszerű azaz sehogy nem vagy nem közösségi közlekedéssel jutottak el, de inkább az előbbi. Érdekes lenne számodra, hogy a rehabilitációs intézetbe otthonról, hogy hozzák be a klienseinket (többségében mentőszolgálat vagy hasonló felekezeti szolgálattal, megnézném ahogy a munkahelyre kék fénnyel megérkezik a mozgássérült:).
Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXVIII. Vándorgyűlése Kaposvár, 2009. augusztus 27-29 között vettünk részt néhány kollégámmal három napos tényleg rendkivül szinvonalas konferencián, amelyen sok érdekes és tanulságos előadás volt…..
Egy éve voltam a 3 héten át minden szerdán 8-14-ig Honvéd kórházban 40 kreditért, amelyet végül nem kaphattam meg, mert nincs olyan képzettségem, amelynél ezt be tudnám számítani, hiányzik valamilyen igazoló okiratom. A képzés maga egy ilyen bújtatott termék bemutató volt,…..
Sosem szerettem a játékvezetőket, bár szerintem ez a játékosonál alap. Edzőként viszont önmérsékletet kell tanúsítani és a szabályokat olyan szinten kell ismerni, mint egy játékvezetőnek. Ezért jelentkeztem a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség játékvezetői tanfolyamára. A 4…..
Különböző helyszíneken rendeznek eseményeket, ám a jegyrendelésnél, érdekődésnél nem a helyszín, hanem a forgalmazó jegyiroda a lényeg! Az elvárások különbözőek! Forrás megjelölés van!Ticket "A" jegyiroda– leggyakrabban internetes jegyvásárlás van, kerekes…..
A felelősség nagy, mert az emberek figyelmetlenek, közömbösek. A kisérőnek kell észnél lennie.Mechanikus székes kliens kisérése:A legfontosabb a biztonság: lehetőség szerint mindig legyen bekötve a kliens!A bizalom az alap!1, Mindig két kézzel kell fogni, tolni a kerekesszéket,…..
Fogyatékkal élő emberekkel foglalkozni hatalmas felelőség. Ez egy rendkivül összetett szakma. Én magamat nem személyi segítőnek tekintem, hanem polihisztornak. Mindenhez értenem kell. Barkácsolás, autószerelés, utazás szervezés, legmagasabb szintű kommunikációs készségel…..
Rövid leszek, érthető és velős: A kétszintű érettségi a jelenleg elvárt követelmény rendszerhez viszonyítva: megbukott! Ennek eredményeképpen első félévben 50%-át kiszórják a hallgatóknak, ebből következően nagyon nagy lesz a lemorzsolódás. A diploma értékét Ba, Ma stb…..
2005-ben valami végleg megtört. A tűz, a hit, a bizalom. Addig úgy éreztem a rendszer tökéletes. Általános iskola 6. évfolyamától az érettségivel ijesztegettek, rémisztgettek és nem utolsó sorban folyamatosan készítettek fel rá. 7 év pedagógusi munkát, felkészülést tettek…..
Nekem van középfokú nyelvvizsgám jelnyelvből 3-as érdemjeggyel, csakhogy ez államilag nem elismert, mivel tanfolyam keretén belül szereztem nem diplomás tanártól (nincs is ilyen felsőfokú képzés), de rengeteget tanultam és azóta sokat felejtettem. Szerintem nagyon nagy haszna volt…..
Az ELTE - ifjúságsegítő szakán első évben kötelező volt egy idegen nyelv teljesítése. Két választás volt: angol és német. Már akkor kérdeztem az illetékesektől, hogy a nehéz helyzetben lévő fiatallal mikor fogok én angolul diskurálni. A válasz az volt az ötlet jó…..