Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rozilala

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az első könyv címe szimbólumértékű szeretne lenni: a szerző a szovjetek által épített ideiglenes hídon tér vissza Felső-Magyarországról 1945-ben, s a déli hídfőben szovjet katonák segítenek neki feltolni a családi szekeret a folyóparti meredélyen. Lehet így gondolkodni…..
rozilala 2009.10.19 22:04:33
@Levi71: Felelőséggel végrehajtott tett csak a körülmények és lehetőségek alapos meggondolása után születhet.
Kérdem én : ki készíthetett volna akkoriban elfogadható "hatástanulmányt" a "megvalósítandó projekt"-ről? ?
Ki vette számba a reális nemzetközi helyzetet, azaz, hogy a nyilvánvaló szovjet beavatkozással szemben várható-e számottevő nemzetközi ellenlépés?
Mérlegre tette-é a "felelős vezetők" közül bárki is, hogy milyen áldozatokkal, -- milyen eredményeket lehet elérni?
Ki tudhatta a "harc" elindulásakor, hogy a magyar hadsereg milyen viselkedést fog tanúsítani?
Egyáltalán -- az elindítók tudhatták-e, hogy mit is indítanak? -- Várhatták-é, hogy a rendszer össze omlik?
Szerintem az adott helyzetben ezek a kérdések föl sem merülhettek, -- hiszen nem előre szervezett, hanem ösztönös "népfelkelésről" volt szó.
A "népet" pedig senki nem teheti felelőssé, -- ill. ostobasága és felelőtlensége következményei szinte azonnal kemény bűntetésként szállnak vissza a saját fejére.
Sajnos a mérleget még ma sem készítette el senki.
Vajon az irtózatos anyagiakban és legfőképp az emberi viszonyokban mutatkozó kár ( az országot elhagyó -- nagyrészben elit -- csoportokra gondolok) -- milyen arányban van azzal a gyengécske "eredménnyel", hogy felpuhult a diktatúra, és megkérdőjeleződött az ún. szoc. rendszer népi elhivatottsága akár nemzetközi szinten is?
És még nem is beszéltünk a "Kádári" áldozatokról: a kivégzettekről és elítéltekről ? Kádár a felelős ? ? Nem pedig azok, akik nem akarták felismerni a diktatúra igazi arcát, és "nem húzták meg magukat", tudván, hogy az élet megőrzése mindenek fölött álló feladat?
rozilala 2009.10.20 20:03:05
@bryan: Igen! -- Az okos előzetesen gondol tettei következményeire, -- de mivel a kimondott szó is tett, -- én a mai felelőtlen nyilatkozóknak is szántam a megjegyzésemet. Nem lehet védeni őket azzal, hogy "nem tudják mit cselekednek", -- hiszen célzatosan és következetesen alkalmazott retorikájuk, -- mondhatni, hogy "igen eredményes" volt.
Sikerült előállítani a teljes bizonytalanság állapotát azzal, hogy az intézményi (demokratikus) rendet is kétségessé tették. ( Csalók vannak hatalmon.)
Általánosan keltettek félelmet, nemcsak az ellenoldalon, ahol még azt is feltételezhetjük, hogy a tisztességtelen, ill. erkölcstelen tetteket a félelmek generálták. Úgy látszik, hogy elértük a Hobbes nevű filozófus által leírt (1650 körül) rettenetes állapotot, amelyben mindenki mindenki más ellenségévé válik, -- és középkori viszonyok állnak elő a 21.-ik században.
Ennél nagyobb bűnt nem lehet elkövetni egy társadalom ellen.
Most tehát meg próbáltam csak egy kicsit utólag okosnak mutatkozni, --
bár a megértés várható szintjére gondolva tán inkább hallgatnom kellett volna.
Hangzatos nevű blog Kidobott hitek 2009.07.04 07:50:00
(A megtörtént eseményen alapuló műben, megváltoztattuk a helyeket, a domborzati viszonyokat, és a széljárást is. Aki még is Dr. Kovácsra gondolna a fsz. 2-ből, az bizonyára egy eltévedt villanyszámlát olvasott, és nem az alábbiakat.)- Mit is mondtál? Miben hittél utoljára? -…..