Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Egy magyar apa

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alanti, jó hosszú történet, amiben egy magyar kislányt elüt egy autó Horvátországban, igen vicces lesz. No persze nem emiatt, még akkor sem, ha a kislány azóta jó úton halad a teljes gyógyulás felé. A sztoriban az a vicces, hogy Zolee teljesen jogos felháborodással idézi fel,…..
Egy magyar apa 2009.08.07 16:32:33
Követvén a dolgokat, néhány megjegyzés. (Előrebocsátom, hogy megértem az aggódó szülőket, de a dolgok nem fehérek és feketék, Horvátországban meg többnyire fehérek.)

1997.07.21, Hvar sziget, Jelsa. Kisebbik fiam , 12-, egy-két óra alatt, súlyos betegségbe esett (napszúrás, mindenféle halmozott fertőzésekkel). A horvát orvos (kiválóan beszélt angolul) korrekt diagnózist állított föl. Megjegyzem, a gyerek alig élt. A jó (olcsó) gyógyszerekkel két nap alatt kúráltuk nyaralóvá vissza a gyereket.
Egy tenyérnyi, egy centi magas, daganat volt a combomon, ismeretlen ragadozó mart meg a tengerparti fehér sziklákon. A doktor kenőcse (amit az óta is használok)) csodaszer. Tanyámon olyan bögölycsípéseket is semlegesít mitől egy átlag ló, átszalad a szomszéd megyébe.

Nem derült ki, hogy a forgalmas úti sajnálatos baleset az Adria autóúton történt-e. Ez Trau városában valószínűsíthető. Nos, az országút az roppant veszélyes hely, dacára, hogy a nagy tömeg már áttért a sztrádára. Feleségem, ennek ellenére, nem engedné ki kispicsa kislányát (vagy kispöcsös kisfiát), hogy ott magában szaladgáljon át. (Ez meg csak a kötelező objektív környüljárás, hogy ugye a kisleány nem tütükéért ment a szülőknek. – Rossz vicc, elismerem.)
Horvát gyorshajtás – valós – otthon vannak.
Bocsi, én meg nem megyek gyorsan, igaz, több a
f@szkalap horvát sofőr, mint a külföldi, de jócskán van baromarcú az utóbbiból is. Hányszor volt, legutoljára 2009.07.26-08.03, hogy a negyvenes táblánál az Adria országút szerpentinjén ott köcsögölt a popómban a magyar (gyakran horvát) gyagyás.
(Megoldás: kiállok a buszmegálló/parkolókban, hogy az illetők veséit csak ne várják hiába, s minél előbb belezuhanhassanak a 10-200 méteres szakadmányokba. Szintén nyugtatólag hat az idegbeteg sofőrökre magam és két fiam képe, mosolyogva, az autóból.)

Horvát rendőr: mikor még Sveti Rok dugós volt, azaz csak egy alagút működött, milyen jó volt látni, hogy a leállósávban (30-40km dugó) magabiztosan haladó népművészeti cserépedényeket a szép szál – motoros és autós - horvát rendőrök milyen jól kezelik.
Korrupt rendőr: elhiszem. Bár én Horvátországban nem találkoztam vele (egyébként meg be kell tartani a szabályokat, ami nem is nehéz.) Magyarországi tapasztalataimról, kiscsoportos mélyinterjúban, tudok nyilatkozni. Megjegyzem, ők sem megátalkodottak.

Legutóbbi horvát házigazdáink: úgy élnek, ahogy kell. Barátságosak, ha kell óvatosak. Figyelnek rád.
Na, most: „CSAK ÚGY, NO CHARGE (van, aki ezt magyarul már nem is fogja föl), HÁROMSZOR vittek ki kisebb fiammal (akit a horvát orvos kikezelt!), A SAJÁT MOTORCSÓNAKJUKKAL, HORGÁSZNI A NAGYTENGERRE. ADTAK CÁJGOT. GYÖNYÖRŰ, HIHETETLEN FINOM HALAKAT FOGATVA VELÜNK INGYÉ’ VAZZE!

Nyelvtudás (ruszki nyelvtudás nem egyenlő a moszkoviták seggnyalásával). A nagykislány, 12+ fölteszem, előbb csak nem engedik el bevásárolni, akkor Anyuci/Apuci (Anyuci, felteszem nem 11 évesen anya, így 40+), kell tudni oroszul. Horvátok kiválóan értik
Ugyan én kettes voltam a gimiben oroszból, mégis elég volt, hogy egy horvát pincérrel (aki a horváton kívül semmit nem beszélt), szállást ajánljon nekem, elmagyarázza, hogy jutok oda, mit ki is vettük, egyszer meg is hosszabbítottuk.
Csak annyit, hogy a Kárpát-Duna nagyhaza vonatkozásában, a német és a latin (= majdnem román) mellett, egy szláv nyelv az megkerülhetetlen, lett légyen az tót, horvát, ruszki, etc.

Muszáj politikáznom: egy Zrínyi (sokan nem tudják, hogy horvátok), Jurisics Miklós ,etc – majd’ ezer évig védték magukat és a Magyarországot. Önként. Miért lennének most gonoszok?

Egy magyar apa