Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nagyzo

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Mostan színes tintákról álmodom. Kiszínezném vele az életem."Kölcsönvettem ezt a két sort Kosztolányi Dezső verséből, mivel a tint2-ről szeretnék írni, ami egy, még erősen fejlesztés alatt álló, de már most is figyelemreméltó panel alkalmazás. Egyelőre nem üti…..
Bagoj úr blogja Teszt: Sidux 2008.07.27 23:37:00
 Haha, már azt gondoltátok, hogy eltelik egy hónap tesztelés nélkül, ugye? :-) Természetesen még az ilyen elfoglalt, nyaralós hónapokban is próbáljuk tartani magunkat ahhoz, hogy új (vagyis számunkra új) dolgokat próbáljunk ki. A terítéken a mai napon a Sidux, aminek…..
Nagyzo 2009.08.10 08:20:19
@bagoj ur: Már előzőleg elolvastam.

A Tiny-hez írt rmp csomagkezelés, a Chrunchbang-nál pedig a általad említett 512 RAM tántorított el.

A családban jó lenne, lehet ki is próbálom a Ch-et.
Viszont van két gép, amelyeknek videókártyával van mindössze megosztva 512MB RAM-juk. Szeretnék azokra is alternatívát. Igaz 2.8GHz-es Celeronok, csak kevés a memória.

A gépek nem az enyémek (munkahelyi internet-gép) így memória bővítésben sem gondolkodunk, és ne már a memória bővítés oldja meg a dolgot.

A LXDE-nél olvastam, hogy nagyon pici memória igényű, és hogy 1999-es gépeken is jól fut.

Most felraktam újra a Debian Lenny-t netinstallal LXDE-vel a laptopomra. Hát ezt a Debiant tanulni kell. Gyakorlatilag 600 csomagot telepített (asztali környezet, laptop, alap telepítés).

Parancssorból kellett boldogulnom, sikerült félig az iwl4965agn wifi kártya firmware-jét felraknom, a Wicd látja is a routert, csak éppen nem csatlakozik (wepet is beállítottam hozzá).
Ezen kívül az angol billentyűzetet is cserélnem kellene hozzá ...

Azért ismerkedem a Debiannal, mert egy rendszergazda gépét láttam (amint már említettem), debian etch futott rajta KDE-vel, és baromi gyorsan, 512 memóriával, gyakorlatilag 256-al is beérné. Ezt céloztam meg én is, csakhát igen rögös az út.

Még az átlag felhasználónak szeretnék jogot adni meghajtók csatolására, beléphessen a synapticba, így pendriveot is írhasson stb. Meg első körben legyen wifis netem.

Bocs, ha ide nem való dolgokat írok, lehet máshol lenne a helye, ha tudnál javasolni mást, ahol alap Debianos -kezdő szintű hozzászólásokra válaszolnak, szívesen venném azt is.
Úgy látom a Debiannak nincsen kifejezett magyar fóruma, a legtöbb infót angol oldalakon találtam.

Az Ubuntura azt a véleményt kaptam a rendszergazdától, hogy jó az, jó lenne, csak rengeteget kell belőle lefaragni, meg igen erősen windózosodik. Mindent meg akar helyetted csinálni.
Amit én nem is bánok, csak régebbi gépen akad. Ezért keresek alternatívát (lehet a Chrunchbang lesz az? ) (az említett rszgazda linux-al foglalkozik 10 éve, és érthető módon kezdő linuxos kérdésekre már nincs ideje-kedve-ereje, pedig indulást nagyon segítené. Mert a kezdeti lépések -hát iszonyat sok keresgéléssel telnek)

Köszönöm válaszod.
üdvözlettel nagyzo
Nagyzo 2009.08.10 08:35:05
@bagoj ur: Elszállt az előbbi postom ? :(

Akkor újra: olvastam a véleményeidet a TinyME-ről (az rpm miatt idegenkeden én is), és a Chrunchbang-ról is (írod 512 Ram kell neki ebből nincs elég öregebb gépekben) emiatt nem néztem még meg. De meg fogom nézni.

A debian lennyvel ismerkeden -netinstallal raktam fel LXDE vel telepítve. 600 csomagot rakott fel összesen. Ez így nagyon alap rendszer, szinte mindent parancssorból kell csinálni, bár feltettem a synapticot már, de átlag userként nem tudom elindítani, hiába adom meg neki a root jelszavát (hozzá kéne adnom a csoporthoz, hogy beléphessek a synapticba vele) - ezt még keresgélem. Rengeteget kell olvasnom, és javában angolul találom - csak ? -
Az iwl4965agn wifikártya firmwarejét már sikrült felrakni, a wicd-t is, csak éppen nem tudok vele csatlakozni, pedig a wep jelszavat is megadtam. A hálózatot látja, csak nem csatlakozik.

No, szóval olvasgatok, tanulgatok, rögös.
Volna ötleted, hogy miket olvassak előbb, vagy ami neked alap volt, és segített -hogy ennyire benne legyél?

Köszönöm válaszod
üdvözlettel nagyzo
Nagyzo 2009.08.10 10:17:13
@bagoj ur: Ez már csak egy ilyen út? Olyan is van, akinek fogják a kezét ? :)

Köszönöm, megnézem.
Most töltöm a Chrunchbanget, lehet, az jó lesz az öregebb gépekre. Mert a debian az kemény dió, az keményen tanulós.

(közben látom csak elment az előző hsz-em is)
 Ott hagytam abba, hogy a teszt nem fért bele egyetlen postba. Folytatván a történetet: 8. Real-life teszt Először is, összesítem az összes memóriafogyasztást (tehát amikor mind az 5 tab nyitva volt), illetve a felszabadítást (amikor ismét a kezdőlapján állt a böngésző):…..
Nagyzo 2009.08.09 19:25:37
@cousin333: Koránt sem vagyok hozzáértő.
Egy érdekes különbséget - ami negatív ez esetben- észrevettem.

Valamiért egy bizonyos honlapnál (ubuntu 9.04 alól - lehet más linux dist-tel is így lenne) tölti az oldalt, tölti, és közben javában használja a processzort, annyira, hogyha az oldalbetöltést meg nem állítom, akkor pl az opera képes felfagyni (9.64). De hasonló a helyzet Firefox esetén is, bár itt nem igazán fagy le a böngésző, csak használja a processzort. Több böngészőt is kipróbáltam, minddel így jártam, pedig a laptopban intel centrino duo 1.5 GHz van.

Konkrétan a lelekvandor.hu oldaláról beszélek, inkább csak azért írom ki, hogy esetleg nálatok is így van-e. Nem a főoldallal van a gond, hanem az aloldalakkal, amik olyan 5 MBájtosak.

Ez xp esetén is előjön, Opera ott is fagy, de pl Firefox nem, csak használja a processzort, bár kisebb mértékben mint Ubuntu alatt.

Hogy mi lehet a megoldás, azon felül, hogy megállítom az oldal betöltését mikor már láthatóan nincs letöltés...

Mi lehet az ok?
Kicsit folytatnám a kernel-fordítás thread-et. Kaptam ugyanis egy levelet, amelyben egy kedves ismeretlen segítséget kért. Sajnos nem tudtam annyit segíteni, mint amennyit szerettem volna, ugyanis nekem nincs nvidia kártyám, ezért nem tudom hogy a lefordított kernelhez hogyan kell hozzá…..
Gondolkodtam a szoftverek fordításának alapvető kérdésein, jutottam is valamire, de kíváncsi vagyok, hátha más is hajlandó leírni a véleményét. Ez a post tehát igazából csak filozofálgatás, néha ilyen is kell, ahogy a Tankcsapda mondja. Magyarul vagy angolul? Alapvető kérdés,…..
Nagyzo 2009.08.07 12:11:56
Ez jó!

Én hála Istennek annak idején angolt tanultam az iskokában. Ennek igencsak hasznát veszem (ha valami német oldalra tévedek -egy kukkot sem értek :) fel sem tűnik, az alap üzenetek esetében, hogy az magyarul van-e vagy angolul.

Mégis, a kényesebb helyzetekben, ha nem megy minden magától hihetetlen sokat ad, ha magyarul kapok segítséget.

A minap Debiant telepítettem (próba képpen) és tetszett a vicces tegező hozzáállása- most derül ki hogy az újraindítás során minden jól megy-e - valahogy így, szóval könnyed volt, és felüdítő.

Akik járatosak már, azok simán angolul olvasnak inkább persze, dehát oda azért jó valahogy eljutni.

Ezért nagyon tetszik a SIDUX kézikönyv, mely magyarul ad segítséget. Ilyet még Ubuntunak sem láttam (bár az ubuntunak elég nagy a fórumos tábora, talán ezért is választottam azt kezdetben).

Most viszont már szeretnék olyan dist-t, ami csak a legszükségesebb dolgokat rakja fel, és én tehetem fel hozzá azt amit tényleg használok.

MSI EX600 laptopom van, elég jól fut rajta az alap 9.04-es ubuntu, de a környezetemben vannak olyanok akiknek idősebb gépük van, és még mindig jobban fut rajta az xp, mint az ubuntu.

Szóval szeretnék nekik is alternatívát nyújtani.
És ehhez magyar környezet kell, amin ők (földi halandók) nap mint nap dolgoznak (meg én is szeretem, ha magyar).

Szóval alap dolgok legyenek magyarok, nekem ez a véleményem.

üdv
nagyzo