Regisztráció Blogot indítok
Adatok
spájzcetli

0 bejegyzést írt és 242 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
..
spájzcetli 2013.01.25 21:23:25
@Stegal: ...legyünk kicsit nagyszabásúbbak és nemzetköziesítsük az elnevezést. Mit szólnál ehhez?: trappstartplats... :)
spájzcetli 2013.01.22 18:28:43
@nemvagyokmesterszakacs: ... igaz, nem tőlem kérdezted, de válaszom: ahhha!... :)
(...hiába, na! A mások bőrébe-fejébe-szívébe belebújó női lélek...!)
:)
spájzcetli 2013.01.22 21:31:31
@Mormogi Papa: ... Köszönöm!, én is írtam...
("Kíváncsiskodóknak": privátban megbeszéltük, - ha nem is egymás nyomában járunk, azonos (túrista) jelzésen, de egyfelé tartunk...)
spájzcetli 2013.01.22 21:37:57
@cyan: ... erre a -udvariasságból, kényszeredetten- "végigrágtam magam rajta" megjegyzésre válaszolnék, ha ismerném az ironométered paramétereit és max. méréshatárát... :))
A Nuorssjo ősrégi lapp – mások szerint finn – tűzfajta. Két egész fatörzzsel kezdik, nem pedig féllel, ahogy a képből gondolná az ember. A rönkök egyik oldalát bevágják, papírt vagy könnyen gyúló forgácsot dugnak a résekbe, és teljes hosszukban meggyújtják. Amikor a tűz…..
spájzcetli 2013.01.01 11:16:46
@Attilajukkaja: Szellemes "szó-találmányodról" Lénárd Sándor jutott eszembe: "Norvégiának három hivatalos nyelve van, de mindenki úgy keveri őket házi nyelvével, ahogy jónak látja. A magyar él, fejlődik, tizenöt millió ember közös játékszere is ... Aki egy szóval gazdagítja, halhatatlan lesz."
...üdv' a halhatatlanok között!... :)
spájzcetli 2013.01.01 10:36:56
spájzcetli 2012.12.27 07:26:01
@Mormogi Papa: @Kicsi Kacsa:
...esetleg: Tölgy a világ végén...
;)
spájzcetli 2012.12.27 10:38:16
(… egy téli tájba szabott tölgy…) :DD

Komolyra fordítva:
Költőien keresetlen, elképesztően „könnyed” fotó.
Téli, és mégsem hűvös. Végesnek és végtelennek egyfajta kedélyes jelenléte…
@"saját levében": Valóban! Igazi, giccsmentes idill, akárha egy Brueghel festmény…
(Skandi! Remélem, megörökíted majd e robosztus tölgy-matuzsálem nyári lombsűrűjét is.)
@nemvagyokmesterszakacs: "fejedelmi" helyett én inkább apaian óvót látok benne. Öreg, nagyra nőtt, de a tekintélyt nem "kiköveteli" magának, hanem kiérdemli...
spájzcetli 2012.12.27 12:58:34
@Mormogi Papa: ...há' persze, ki másra!?... :)
(Azért a háttérmemóriámban -a kult-asszociációk mellett- volt egy "mandiner" bevillanás is.) :DDD
A napokban került a kezembe az egyik iskolai kirándulásunkat megörökítő újságcikk. Jó iskolába jártam, a nyári szünetben felkerekedtünk és a tanáraink valamint vállalkozó kedvű szülők vezetésével körbejártuk az országot. Kibéreltünk egy vasúti vagont, és a…..
spájzcetli 2012.06.27 08:44:25
@fiam: …én meg azt hittem, hogy az oroszhegyi szilvapálinkától csuklom!... :)
Először hat évvel ezelőtt kóstolhattam ezt az elhíresült, igaz magyar emberbe való nedűt, mégpedig Zeteváralján, Mátyás atyánál. Iszogatás közben gyanútlanul megjegyeztem a harsány kedélyű egyházfi előtt, bizonyára pompázatos lekvár készülhet ebből a szilvából. Elkerekedett az atya szeme. –Drága gyerekem, leeeeekváááár?!, oroszhegyi szilvából leeeekváááár?!... Ha valaki gyónása során megvallaná nekem e fertelmes bűnét, hogy oroszhegyi szilvából nem pálinkát, hanem lekvárt főzött, istenu’cse, nem oldoznám fel!...:))
(www.oroszhegy.org/fotok/25-szilvanapok/58-2011?showall=&start=12)
spájzcetli 2012.06.27 21:52:37
@fiam: :)) …Igen, róla van szó, Mátyás Gábor atyáról, kinek zeteváraljai parókiáján felhangzó –csak ritkán szünetelő!- harsány kacagása felhallik Varságig vagy a Madarasi Hargitáig. :) Parókiája vendégházként is funkcionál, és Margit asszony vezette konyhája sem utolsó, különösen a töltöttkáposztájuk ízemléke vésődött mélyen ízlelőbimbóimba. :)
Kövér László a hétvégén ráérzett a vereség ízére. A történtek után nyugodtan teret engedhetnénk a legőszintébb emberi érzésnek, a kárörömnek. Röhöghetnénk Morcos Bajusz izmozásának kudarcán, képletesen megveregetve a vállát: ügyes vagy Laci, szokjad az érzést, lesz…..
spájzcetli 2012.06.11 21:55:47
… az elmúlt héten ott voltunk… Két kivétellel mindenhol, minden beszélgető társunk kérte –könyörögtek!-, hogy az otthoni magyar politikusok ne szóljanak, ne avatkozzanak az életükbe!!!...

… a szász jenő és a fidesz csak a széthúzást, békétlenséget erősítette!!! Ha elfogadták volna az RMDSZ magyar összefogást ösztökélő, nagyvonalú ajánlásait, talán Marosvásárhelynek is magyar polgármestere volna a jövőben… Szerencsére a székelyföldi emberek többségének bölcsessége, higgadt józansága nem idézett elő akkora szakadást, melyet a Felvidéken sikerült „elérnie” orbánéknak!!!...

Más: aki Székelyföldre utazik, ne legyenek illúziói az útviszonyok és éttermek színvonalát illetően. (Azért itt is, ott is voltak apró –hangyányi!-, pozitív meglepetéseink.) Öt éttermet, fogadót tiszteltünk meg jelenlétünkkel, de a húsneműk között sehol sem szerepelt birka vagy bárány az étlapon, csak sertés, majorság és növendék. Székelyudvarhelyen a Székely étteremben kiváló juhtúrós puliszkát adtak fel számomra –a paraszt csorba után!-, és egyikben sem találtam kifogást. :)) (Annak ellenére, hogy megjelenésünket követően a vendéglői hangszórókból –diszkréten!- a Kárpátia számai „csendültek” fel, a séf ajánlatai között nem leltem fel a „Hamuban sült kövérjét Nyírő módra” étek kompozíciót.) (Az önkormányzati választásokat követően talán az étlapon ott lesz a „Hamvában (fel)sült kövérje”…) :)) :(((
spájzcetli 2012.06.11 22:04:26
@spájzcetli: ...húúúúúú! Aki közben az EB meccset is nézi!?... Szóval, Kézdivásárhelyen van az a Székely étterem! (jelenleg Ukrajna-Svédország 1:1)
 ..
spájzcetli 2012.05.10 21:26:10
@Attilajukkaja: @skandikamera:
www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20120425-teriteken-a-legocskabb-hal-a-pangasius-vagy-pnagaziusz.html
:(((
... még nem volt "szerencsém" kóstolni...
...jelzem, nem vagyok otthon a halakban (nekem még a fácáncomb is túl szálkás!), de ha egy hozzáértő készítette kerül elém, nem tiltakozom és e megadó magatartás nem csupán neveltetésemből fakad, sokkal inkább gasztro-kínváncsiságom eredője... :)
(Az öcsém pl. megbízható ismeretekkel és kiváló érzékkel bír a tengeri lények kiválasztása, elkészítése terén, az ő "feladásaiban" még sohasem csalatkoztam...) :)
  ..
spájzcetli 2012.02.24 19:28:55
@Attilajukkaja: … na, ezzel a Közel-keleti „palacsinta kenyérrel” abban a térségben úgy lehetnek elnevezésileg, mint az olaszok a forgácsfánkkal alias csöröge. Ahány régió, annyi név: it.wikipedia.org/wiki/Chiacchiere
(persze beszélhetnénk a mi lapcsánkánkról, macokunkról, stb. is…)
 A napokban került a kezembe Sophie Grigson Spices (2011), azaz Fűszerek című könyve. Egyike azon ritka, gasztronómia témájú kiadványoknak, amelyek egy bekezdésnél nagyobb teret biztosítanak a „magyar névvel szinonim” fűszerpaprikának. A részletekre kitérő…..
spájzcetli 2012.02.12 21:09:43
@Hobbiszakács: :))) … természetesen, elolvastam a javasolt hivatkozásaidat, a BSZ-os kommentekkel együtt… (Amennyiben a Csendes Don linkjét másolod ide, azt is végigolvasom – ha találhatni benne érdemleges gasztronómiai vonatkozásokat is! :)))
@"saját levében": @nemvagyokmesterszakacs: @Mormogi Papa: ...Hitvitákban (Nevameszától kölcsön vett kifejezéssel élve: szájtépésben) nem veszek részt. Gulyáshús/pörkölt/paprikás/tokány/becsinált(?)/húsragu kérdésben mindenkinek megvan a maga személyes élménye, tapasztalata, ismerete, ezekből következő véleménye.
Néma penitenciát gyakorolva revideálom korábbi –gasztronómia iránti heves elragadtatásom fűtötte hebehurgya!- kijelentésem, miszerint egzakt módon leírhatók bizonyos ételek készítésének módjai. MBTBD- nak igaza van, a pörkölt (stb.) kifejezés nem egzakt, még akkor sem, ha vannak olyanok, akik annak vélik. És ha egy kifejezés pontos tartalma akár minimálisan is vitatható, akkor az nem egzakt szakkifejezés.
Paraszti és a mértéktartó polgári konyhán nevelkedtem, de később a kicsit „szofisztikáltabb” ételeket sem vetettem meg… Ahogy korosodom, egyre inkább a régmúlt ízeit keresem, legyen az Nagymamámtól, Édesanyámtól -vagy másvalaki jóízlésű felmenőitől- származtatható ételről (paprikás-tejfölös csirke, disznófarkas karalábéleves, cigánka alias cseplesz, stb.).
… Nem szerencsés Erdei Ferenc munkáját autentikus, alapos forrásnak tekinteni. Ő akkoriban csupán hobbiszinten gyakorolta a néprajzkutatást – felületesen, szakszerűtlenül, népnemzeti elkötelezettségét álságosan, hiteltelenül demonstrálva.
E tárgykörben (gasztro-néprajz, paraszti étkezéskultúra) jószívvel ajánlanám KISBÁN ESZTER-t!: www.doktori.hu/index.php?menuid=192&sz_ID=3695
(Részelet egyik munkájából: „A paprikafűszer társadalmi emelkedését a gulyáshús nemzeti ételként kezelése segítette. A reformkorra már a szakácsművészet is alkotott paprikás ételt (tejfölös paprikás csirke), ugyanakkor a paprikahasználat idehaza még mindig a parasztokat szimbolizálta.”)

Levezető lazításnak itt a VETRECE definíciója:
„Már a XVI. századtól leírt és kínált bizonyos fajta gulyás, illetve pörköltféle étel. Napjainkra a tokány egy fajtája, Erdélyből hozott savanyú étel, mely marhahúsból füstölt szalonnával és tejföllel készül.”
(Forrás: dr. Draveczky Balázs és Gundel Imre - Kisszótár régi vendéglátós kifejezésekből)
:D :))))
Török pörkölt:
„Falatnyi darabokra vágják a birka,- kecske,- vagy szárnyashúst, összekeverik hagymával, paprikával, borssal, zsírral, és vízzel, aztán megfőzik. Gyakran adnak hozzá kevés aludttejet. Ez bizony közeli rokona a mi pörköltünknek, az aludttejes változat pedig a magyar paprikás ősanyja!” (Fehér Béla)
:D
spájzcetli 2012.02.13 20:08:30
@Hobbiszakács: Zsófi néni nagyon tudhat valamit! Pl. Professor Pizzka szerint a parajos gőte készítésének egyik főzéstechnológiai mozzanata, hogy kacsazsírral kikenünk egy 2 dl-es kerámia csészét - majd azonnal elmosogatjuk, eltöröljük és visszarakjuk a helyére. :))

Egy jeles birkapörköltfőző versenyen volt már szerencsém reszelt almával sűrített birkapörkölthöz is! (Ez komoly!)
spájzcetli 2012.02.16 07:25:57
Kedves @Az,Öreg:! Nagy örömmel venném, ha valahol, valamikor hozzájuthatnék az ön –ízes régmúltat idéző- receptgyűjteményéhez, természetesen a hozzájuk fűzött eredettörténetekkel egyetemben. Amit eddig sikerült „összevadásznom”: Csömöry gombócleves (Tarcsa vagy Pepi nénitől); Herány tokány (Flesser Anna nénitől); Lecsókrém (Déditől); Óbudai káposztás tarhonya (Déditől); Óbudai peigli (Nagymama hugától); Kocsonya (Óbudai klasszikus); Lencsegulyás csipetkével (Anna nénitől); Óbudai zaft-gulyás, tarhonyával, (Tarcsa nénitől); Paprikakrém (Óbudáról); Snapszer leves; Túróscsuszák (prágai, szegedi zempléni); Úri birkapaprikás (Kunszentmiklós)
Na, szóval, szívesen bővíteném…
@Hobbiszakács: A fent említett Óbudai zaft-gulyás reszelt almával sűrített!...
spájzcetli 2012.02.09 10:09:44
…egyik év szeptemberében, -három hónapos lehetett- került hozzánk. Sűrű bundája a barna árnyalataiban pompázott, a bézstől egészen a gesztenyéig. Lábain hófehér szőrcsizmácskákat viselt, nyaka alatt hasonló színű, szabálytalan formájú előkét „hordott” és pofikáját is három, ötfilléres nagyságú fehér szexepil-folt díszítette. A gyerekek Mörrenmorcogi Micónak „keresztelték”.(Kormos István) Késő tavaszig illemtudó, benti cica volt. Talán egyetlen alkalommal esett meg, hogy reggel felébredve a nappali padlóján találtam egy felborult virágos cserepet. Nagyon megszidtam!... Akkor délután hazaérve látom, a cica felszegett fejjel ül a nappali közepén, háttal a bejáratnak. Hiába szólongattam, rám se hederített, sőt, mikor közel mentem hozzá, még a fejét is elfordította nagy durcásan! És órákon keresztül ott ült, moccantalanul. Este szégyenkezve, lelkiismeret furdalások közepette nekem kellett szépszavakkal, rimánkodva kiengesztelnem, bocsánatot kérnem tőle a reggeli szigorú szavaimért!... Aztán óvatos sompolygással odaült az ölembe összegömbölyödve, mintegy nagylelkűen „felkínálva” magát, hogy e pillanattól kedvemre simogathatom, kényeztethetem…
Reggelenként –munkába indulásom előtt- addig csimpaszkodott a nadrágom szárába, míg meg nem simogattam. Mikor már napközben kiengedtük az udvarra, délután ott ült a házsarki járdán, várt engem, és meglátva, rohant felém, hogy már hazaérkezésem előtt ölbe kapva szeretgethessem…
…Már nincs meg, – nagyon hiányzik. És nem lesz másik…
Skandikamera / Hobbiszakács Steak 2012.01.31 11:02:00
              ..
spájzcetli 2012.02.06 22:18:09
@Attilajukkaja: … hosszanti „némaságod” által belém lettek fojtva a széptevő szók…
… fuldoklom, távolmaradásod, mint számra szorított tapasz…
:)
… Ha előkerültél, kérlek!, a lentebbi hivatkozásokat –főleg neked szóló kommentjeit!- olvasd el!!!, FONTOS!
(ezekből kiderülhet, mennyire „fontos” vagy nekünk – és még az is, hogy „sajátlevében”-t is ismered – egyébiránt ő igazi őstagnak számít Skandinál, jóval előttünk kommentelgetett – igaz, ritkán, de tartalmasan, velősen – a parttalan bőbeszédűség, felszínes fecsegés nem a sajátja!
sajatleveben.blogspot.com/2010/07/cukkinis-haltekercs.html
sajatleveben.blogspot.com/2010/10/oszi-lasagne-tobb-lepesben.html
skandikamera.blog.hu/2010/11/12/ket_figura_mi_a_kozos_bennuk?fullcommentlist=1#c11557971
spájzcetli 2012.02.06 22:20:44
@Attilajukkaja: … hosszanti „némaságod” által belém lettek fojtva a széptevő szók…
… fuldoklom, távolmaradásod, mint számra szorított tapasz…
:)
… Ha előkerültél, kérlek!, a lentebbi hivatkozásokat –főleg neked szóló kommentjeit!- olvasd el!!!, FONTOS!
(ezekből kiderülhet, mennyire „fontos” vagy nekünk – és még az is, hogy „sajátlevében”-t is ismered – egyébiránt ő igazi őstagnak számít Skandinál, jóval előttünk kommentelgetett – igaz, ritkán, de tartalmasan, velősen – a parttalan bőbeszédűség, felszínes fecsegés nem a sajátja!
sajatleveben.blogspot.com/2010/07/cukkinis-haltekercs.html
sajatleveben.blogspot.com/2010/10/oszi-lasagne-tobb-lepesben.html
skandikamera.blog.hu/2010/11/12/ket_figura_mi_a_kozos_bennuk?fullcommentlist=1#c11557971
spájzcetli 2012.02.06 22:31:41
@Attilajukkaja: :))) ... nem a nyomatékítás végett lett duplázva, de akár így is értelmezhető. :))
Ami az előzőből lemaradt:
sajatleveben.blogspot.com/2010/10/oszi-lasagne-tobb-lepesben.html
A stockholmi Metro újságban megjelent újságcikk szerint az átlagsvéd, nevezzük őt Svenssonnak, 2010-ben 85 kiló húsárút vásárolt, amit feltehetőleg meg is evett. Majdnem negyed kiló naponta. Ez rengeteg, főleg ha elgondoljuk azt, hogy az évente elejtett 100 000 jávorszarvas és a lappföldiek…..
spájzcetli 2012.02.05 21:59:12
@Hobbiszakács: „A konyhai és a hálószobai tevékenység iránt mutatott érdeklődés összege állandó, az egyensúly vagy az egyik, vagy a másik irányban tolódik el.”
…és amennyiben a hálószobai „tevékenységeket” –térben és időben- integráljuk a konyhaiakkal?... ebben az esetben nem billenhet ki a kellemes otthonlét kétserpenyős mérlege egyik irányban sem, - vagyis létrejön a tökéletes egyensúly!... :))
@nemvagyokmesterszakacs: @fiam:

Na, erről a nyálcsorgató, mindenféle vágyakat felajzó túrósbatyukról sem gondoltam, hogy a karthauzi rend szentéletű apácája készítette, buzgó imádságok közepette…:))
nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/11/turos-batyu-egy-kicsit-maskepp.html
(ottani kommentemben –visszafogottan!- utaltam is rá) :))
spájzcetli 2012.02.05 22:41:25
@nemvagyokmesterszakacs: "annyira jó fejek voltunk!"
...én azért nem beszélnék múltidőről, csak mostanában kevesebbet "futunk" össze - bajaink, nyavalyáink, munkánk, egyéb elfoglaltságaink miatt... Olykor a gyérebb találkozások tartalmasabbak, "izgalmasabbak" lehetnek... "Ritkán találkozni, - gyakran együtt lenni!"...
      Kiket ábrázol ez az 1803-ban készült karikatúra, és vajon mit bámulnak a testőrök a falon?..
spájzcetli 2012.02.02 19:15:36
@Stegal:
… ??? … a Lázár névről ki más is juthatna eszünkbe elsőre – „magunkfajtáknak”(?)- manapság, mint a „mesés” Ervin, és Lázár Ervinről az én nagy kedvencem - életfelfogás tekintetében példaképem -, Dömdödöm!... Megjegyzem, Mikkamakka (alias Miska macska) bőrébe is szívesen bújnék – akár örökre!... :))
Másodiknak a bibliai Lázár…
Harmadiknak a postás Lázárunk – ki a múlt hét péntekén elfelejtette bedobni a postaládánkba az ÉS legfrissebb számát. (Nagyvonalúan elnéztem nemtörődöm hanyagságát, hisz’ mint előfizető, online is olvashatom – az elmúlt évek archívumával együtt.)
…Ti ismertek más, említésre méltó, az úriemberség minimumának megfelelő Lázárt is?????... :))
spájzcetli 2012.02.02 19:24:49
@Mormogi Papa:
…ááááá! Nincs semmi baj Mészáros Lázár tábornokkal, ellenkezőleg!... Csak hát, csak hát…, apadó emlékezetem tengerében akár ő is felmerülhetett volna, ha a történészek nem titulálják– jogosan - sikertelen vezénylő tábornoknak… Momentán emlékezetemet nem a „sikertelen” szóhasználat homályosítja, sokkal inkább a „vezénylő tábornok” kifejezés… ) :((
spájzcetli 2012.02.02 22:15:26
@Mormogi Papa:

… kedves Mormogi Papa! Vélhetően a kiadós vacsora kicsit meglankaszthatta figyelmed, így beidézném hozzászólásom első sorát: „Nincs semmi baj Mészáros Lázár tábornokkal, ellenkezőleg!”.
Attól tartok, most valamelyest cserbenhagytak –szövegértelmezés kapcsán,- áthallásos, asszociációs képességeid. Wikis hivatkozásod nélkül is ismerem Mészáros Lázár tiszteletreméltó érdemeit, köszönhetően egy, a könyves polcaimon „készültségben” álló, érdeklődő figyelmemet e tárgyban kielégítő kötetnek. - Nemeskürty: Kik érted haltak szent szabadság. :)) (Bocsánat, bocsánat, kicsit ironizáltam, de talán e körben „elmegy”.)
Szóval, az én „zavaromat” az okozza, hogy a történészek Mészáros Lázárt „vezénylő tábornoknak” titulálják, joggal!!!. És ezzel paralel egy szalonképtelen (az én finnyásnak nem mondható ízlésemet messze alulmúló, de európai értelemben is „penetráns”) hetilap főszerkesztője szintén „vezénylő tábornak” titulál valakit(?)… És közben meeecsoooda különbség!...
@Stegal:
…valóban, sok igaz Lázár lehet (és van!), csak hát a név kapcsán elsőre kulturáltságunknak (Lázár Ervin), intelligenciánknak (bibliai Lázár), tágabb – nálam megbúvó - ismereteinknek (Mészáros Lázár), személyes kapcsolatainknak (Lázár postás, vagy a te munkahelyi elődöd – Áldás és béke hamvaira) idéződnek fel…
(közben háttérmemóriám is bekapcsolt, és valami celeb szakácsot is „kidobott” – máris töröltem) :))
 Közönség HomárArány VersenyzőkDolgos kezek Hidegtál MelegtálZsűriKuktasors..
spájzcetli 2012.01.30 22:38:11
@Attilajukkaja:
Ladányi idézetedről nekem egy Esterházy jutott eszembe:
„A meleg sörnek nincs helye a teremtésben, ám a megalkuvás, {} (és a szomjúság!) újra és újra megteremti. Valamiért ez az árulás mégsem gyakori {}. Nem gyakori, de állandó.”
@fiam:
Nem, nem felejtődtek el! Ahogyan Orbán Ottó, Simon István, Váci Mihály, Szilágyi Domokos, Nagy László, Weöres Sándor (stb.,stb.,stb.) sem. – Pl.: Valami nincs sehol (Váci Mihály)...
spájzcetli 2012.01.31 11:24:16
@Attilajukkaja: Péter :)
spájzcetli 2012.01.31 12:59:31
@Attilajukkaja:
Na, jól van, nem haragszom!... :))
Esterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére
spájzcetli 2012.01.30 21:48:29
@Mormogi Papa: … jó olvasni, amilyen hozzáértéssel, elkötelezettséggel, aprólékos alapossággal írsz a filmezésről, szakmádról – megelégedett lehetsz. (Szinte látlak a Lumumba utca egyik műtermében vagy a fóti díszletek között… - kb. 28 éve járhattam mindkét helyen)
@skandikamera:
Valóban nem lehet elfelejteni, érzelmi memóriánkba vésődött:
… időtlenségre törekvő, gyeplőzött szenvedély; visszafogott érintések, mozdulatok; mederben tartott, másikra figyelő érzékiség; éteri finomságú szerelmi intelligencia…- e fentiek emocionális halmaza több mint „gyönyör”…
  ..
spájzcetli 2012.01.25 11:10:16
@Attilajukkaja:@α Ursae Minoris:
„- Hát ez az... éppen erről van szó - motyogta Berzsián-, hogy nem írok... már nem tudok verset írni.
Klopédia arca megnyúlt a csodálkozástól.
- Még hogy te nem tudsz?! Hát kinek a jobbladáit szavalja a fél ország? Kinek a verseit tartják itt legnagyobbra? És talán én nem a te versedet szoktam dúdolgatni, ha jókedvem van?
- Melyiket? - sóhajtott Berzsián.
- Azt, hogy
a propagátor propagál
a tropagátor tropagál
a tropagátor propa
a propagátor tropa
Berzsián szemébe visszatért valamicske fény, vagy talán jobban ráillik, hogy fényecske, mert igencsak fáradtan pislákolt.
- És ha rossz kedved van, akkor mit szoktál dúdolni? - kérdezte.
- Ugyanezt - vágta ki Klopédia.
- Igen, ez remekmű - mondta szerényen Berzsián”
(Lázár Ervin)
:)
spájzcetli 2012.01.25 22:22:12
@Mormogi Papa:
...e poszt keretén belül IS youtube-os hivatkozásaiddal folyton-folyvást, furton-furt, nyakra-főre, nyakló nélküli gyakorisággal, üptre emlékeztetsz a tényleges ifiuságunkra :)) - és ez "fájdalmasan" jólesik!... A fájdalmat porhüvelyünk horzsoltságára, elhasználtságára, avitt kopotságára értem. Szerencsére, alaplelkületünk állandóságát, sérthetetlenségét -fiatalosságát!- jelezheti, hogy az ilyenekre is fogékonyak maradtunk:
www.youtube.com/watch?v=d9NF2edxy-M&feature=player_embedded
@fiam:@nemvagyokmesterszakacs:@Attilajukkaja:@Enchantée:@Stegal:@α Ursae Minoris: @skandikamera: jóveletekegyhúronpendülni! :))
spájzcetli 2012.01.28 00:24:35
@Attilajukkaja: @nemvagyokmesterszakacs: @fiam: @Enchantée:
… hessegetném kételyeitek, kishitűségetek! Több magabízást, többet!... Szépek vagytok!... Mert az igazi szépség nem a külsőségekben rejlik!... Közel két éve ismerlek titeket –jobban, mint gondolnátok… Számtalanszor –akaratlanul is!- tárulkoztatok, öntudatlanul is titkon, esetlen esendőséggel, észrevétlenül –akár csak néhány pillanatra- lepletek lelibbent, óvatlan lecsusszant,… és nem kaptatok utána szégyenlősen, zavart sietséggel… Mutatjátok, vállaljátok magatok, de nem kérkedő hivalkodással,… csak mint ahogyan most szállingóznak kint a hópelyhek, ahogy a karnyújtásnyira lévő cserépkályhánkban izzik a parázs…
(Nem, nem, ez nem "udvarlás", hízelkedő, elvtelen széptevés... Ha mindezt csak gondolnám, nem osztanám meg veletek...)
              ..
spájzcetli 2012.01.08 16:59:44
@nemvagyokmesterszakacs: @Mormogi Papa: @fiam: @Attilajukkaja: @Stegal:
… ááááá!, nagyon remélem, a falusi búcsú napja –a templomi körmenet, az ünnepi ebéd, a vásárosok portékáinak mustrálása és a láncos körhinta okozta bódulat után- nem az esti bálban elcsattanó pofonokban csúcsosodik ki!... :)
Szóval, igen megzavartátok vasárnap délutáni, nyugalmas sziesztámat ezzel a diskurzusotokkal.
Az én olvasatomban itt most valamiféle konzervatív és liberális –konszolidált!- nézetek vitája látszódik kibontakozni. Magam is hozzátenném nyúlfarnyi, pillanatnyi reflexióimat:
E két „irányzat” fogalmi készletem használata közben sohasem szerepelt negatív előjellel, vagy szitokszóként. Mindkettőnek megvannak a maga értékei, gondolkodásunkat, életvitelünket, érzelmi életünket, moralitásunkat, szuverenitásunkat, szabadságunkat kiteljesítendő. Én magamat liberális konzervatívnak, vagy konzervatív liberálisnak tartom. Ne horkanjatok, hogy ilyen nincs, ez egy eszmei katyvasz, a tüzet és a vizet nem lehet házasítani! A konzervativizmus nem azonos a korlátoltsággal, a liberalizmus nem azonos a féktelen szabadsággal. Manapság egy bizonyos összefüggésben gyakran emlegetik a fékeket és ellensúlyokat… Egy normális társadalomban ezek megléte elengedhetetlen, csak –mint tudjuk- a társadalom egyénekből áll… Ezeket a fékeket, ellensúlyokat az egyes emberek önmagukban kell hogy „beépítsék”, társaslényi belátásukat balanszírozzák, morális érzéküket pallérozzák. Amikor ez „megvan”, jöhet a baráti, családi, munkahelyi „összehangolódás”…, majd a nagypolitikai, országos… (ha belegondolok, hogy a parlament is egy „munkahely”, és látom az ott „dolgozók”?! megnyilvánulásait, sírhatnékom támad… semmi fék, csak mint elszabadult hajóágyúk a viharban, törnek-zúznak; vagy részeg buszsöfőr utasokkal teli járgányát -a piros jelzés ellenére- a sínek közé vezeti, és jön a vonat… - túléli az ütközést és felelőségre vonásakor, mikor megkérdezik, ki volt a felelős, ő szemrebbenés nélkül válaszolja, hogy a vonat… )
…De folytatnám gyakorlati konzervatív liberalizmusommal, pl. gyereknevelés, tegnapi történés: …az unoka bizonyos csínytevésével szemben nagyapaian megengedő voltam és regulázás verbális (liberális) módozatát helyeztem előterébe… de amikor kis idő teltével a „falrahánytborsó” effektus jelentkezett kettőnk viszonylatában, hirtelenvést a (konzervatív) fenékre verés rukkolt nevelési elvem centrumába. :)
Amikor Nevamesza kifejti idegenekkel szembeni fenntartásait, életvitelszerű jelenlétük hazánkban nem kívánatos voltát, (közben eszembe jutott –mint első magyar liberális- I.István „intelmei” a soknyelvű nemzet áldásos voltáról…) ez akár konzervatív személyiséget is feltételezhetne. Na, de a konyhájában minden náció étele jelen van, erényeiket, nagyszerűségüket dicséri és bennünket is biztat ezek reprodukálására, (semmi gasztro-náciskodás), és közben a földkerekség mindenik nemzeti konyháját propagálja, szeretettel keblére öleli!... Mi ez, ha nem liberális hevület!...
… Én magam a párkapcsolatok terén a konzervatív szexuális felfogást képviselem és gyakorlom. Ezzel együtt –Mormogi Papával ellentétben- nincs, nem volt soha semmi problémám mások nemi identitásával (kivéve a pedofília, mert ez aljas erőszak a gyerekekkel szemben!!!). De amikor egy tömegközlekedési eszközön vagy valamilyen sorban állásnál testem (ruhán keresztül is!) érintkezik egy másik férfi testével, olyan érzetem van, mintha egy nyákos meztelencsiga mászna rajtam… Nem így, ha női személy a kontaktus alanya!... :))
Viszont Mormogi Papa rendkívül megengedő (liberális) a nyugati filmek magyar honba özönlése kapcsán. Nem zavarja az „idegenszívű kulturmocsok mételyező lélekrombolása”. :P Hogy miért van ez így? Azért, mert filmes szakember, évtizedek óta ezekkel foglalkozik, e téren bennfentes, és pontosan tudja, milyen értékeket képviselnek ezek a filmek, még akkor is, ha vannak köztük színvonalbeli különbségek. HOZZÁÉRTŐ!
Nevameszánál ugyan ez a helyzet a gasztronómia terén. Eszében sem juthat kitiltani egy ételt vagy alapanyagot a konyhájából, például a piripiris piréz prézlit sem azért nem használja, mert nem magyar, hanem mert maga sütötte, már kopogós császárzsömlét őröl meg prézlinek. :P Tehát, amikor valakire, valamire azt mondjuk „NEM SZERETEM ”, fenntartásaim vannak vele szemben, ez többnyire abból adódik, hogy „NEM ISMERJÜK” alaposan.
Stegal: „Több száz éve verik már itt emberek a mellüket, hogy ők mennyire büszke igaz magyar népek. Ezért kerültünk ide,és ezért hagyják el hazájukat a fiaink is, mert akiben él egy kis önérzet, az nehezen viseli el mindezt.”
„Mi a magyar ma? Rút szibarita váz" - írta Berzsenyi. „Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég, szé¬gyen¬lenem kell, hogy magyar vagyok" - harsogja Petőfi. Ady „álmosaknak, pisz¬kosaknak, korcsoknak és cifrálkodóknak, félig-élőknek, habzó szájúaknak, magyarkodóknak, köd-evőknek" írja le kora mélymagyarjait. „S bár szégyen és bár iszonyat magyarként lenni gáton: Azt is, hogy nem vagyok magyar, csak magyarul kiáltom!" - olvashatjuk Gábor Andornál. „Hisz bűnösek vagyunk mi, akár a többi nép" - mondja nagyon pontosan és hig¬gadtan Radnóti.
Végül egy prózai idézet: „Az európai gondolkodás nem vitatja a nemzeti érzés, a hovatartozás jelentő¬sé¬gét, ám lehetőség szerint a helyére teszi azt. Magyarok vagyunk, ez a nyelvünk, ez a kultúránk. Petőfin és Jókain nőt¬tünk fel, eveztünk a Dunán, Tiszán, jár¬tuk az országos kék túra útjait, de Erdélyt és a Felvidéket is, lelkesedünk a já¬ki templomért és a hortobágyi kilenclyu¬kú hídért, Csontváryt és Egryt a XX. szá¬zad kiemelkedő festőinek, Bartókot és Kodályt mellőzhetetlen zeneszerzői¬nek tartjuk, büszkék vagyunk olimpiai bajnokainkra, Neumann Jánosra és Kertész Imrére, Szent-Györgyi Albertre és Vámbéry Árminra, Moholy-Nagy Lászlóra és Rubik Ernőre. Ám Széchenyit kiegészítvén, azt tartjuk: egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók - de különbek sem. Helyünk Európában van, be kell illeszkednünk a népek családjába, akár konfliktusok árán is. Ezt tartjuk igaz hazafiságnak, egy f-fel, y nélkül.” Fábri Ferenc

… na, megyek… ideje vagyon az ozsonnának… :)
spájzcetli 2012.01.08 23:17:52
@Stegal: „Kínai népekkel nem volna nekem sem bajom, ha nem tudnám azt, hogy a magyar könnyűipar teljes pusztulása írható a számlájukra.” Némi keserűséget érzek ebben a kijelentésedben, talán te magad, vagy családod volt érintett a magyar könnyűipar tragikus megszűntében? Nem a kínaiakat óhajtom védeni, de a magyar textilipar –tudomásom szerint- már az 1970-es évek végén, 1980-as évek elején elkezdte –akaratlanul!- önmaga felszámolását. Lásd, Moldova György: A szent tehén - riport a textiliparról. (Magvető kiadó 1980) Mivel hasonló korúak vagyunk, nagy valószínűséggel olvastad ezt az alapos és őszinte tényfeltáró művet. Most leemeltem az egyik polcról és találomszerűen felütöttem: (a 603. oldalon a Graboplast győri pamutszövő és műbőrgyár vezérigazgatójával beszélget a szerző)
- És így, most, mennyire szabad a keze?
- Hogy érti ezt?
- Mit tenne például, ha ennek agyárnak nem a vezérigazgatója volna, hanem teljhatalmú tulajdonosa valamelyik kapitalista országban? Mit tenne?
- Azonnal elbocsátanám a gyár létszámának húsz százalékát, legalább hatszáz embert.
- Most miért tűri meg őket?
- Háromszázat különféle humanitárius meggondolásokból hagyok meg a helyükön, a másik háromszázat pedig azért, mert nem tudok róluk, nem segítenek az osztályvezetőim, hogy felderítsem őket. Na, látja, ezt a másik háromszázat szívesen kirúgnám!
- Biztos benne, hogy létezik ez a másik háromszáz?
- Biztos! Sehol a világon nem láttam, hogy egy présgépen hatan dolgoznának, csak nálunk – most imádkoztam le a létszámot ötre, jövőre, ha minden jól megy, csak négy ember marad. De ehhez kell a gépen dolgozó munkások akarata is, mert ha ő nem ért egyet velem, be tudja bizonyítani az én elgondolásom ellenkezőjét, elszabotálják az anyagellátást, lelazsálják a minőséget és a végén tönkrement anyagok kerülnek a csomagolóba. Ha hiszi, ha nem, alig valamivel kevesebben dolgoznak a gyárban, mint a nagy gépesítés előtt, az pedig istenkáromlás.”
És szinte a könyv mind a 680 oldalán „hasonlókat” olvashatunk. Szóval, ment rendesen itt is az „önsorsrontás”, dolgozó népünk –egybe forrva pártunkkal és kormányunkkal- vágta maga alatt rendesen a fát – aztán volt nagy csodálkozás… (ahogy most is) :((((
@nemvagyokmesterszakacs: Sajnálom, ha sanda szándékosságot feltételezel rólam, esetleges félreértésem kapcsán. (Nem érzem, hogy okom lenne rá, de mégis lelkiismeret furdalást ébresztettél bennem… Kérlek, bocsáss meg!...)
spájzcetli 2012.01.09 09:07:06
@Stegal: „A családban sem volt soha egyetlen szövőnő meg suszter sem.” Kár! Pedig momentán nagy szükségünk volna három suszterra!:
www.es.hu/vancsa_istvan;kene_harom_suszter;2011-12-27.html
:))