Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mit-nem-mondol

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az OFFI-nál hivatalosabb fordító nem létezik. Sőt, ez a cég az egyetlen hiteles fordító. De legalább nem olcsók :). Mivel ők adják a hiteles fordítást, így természetesen nincs értelme azon vitatkoznunk, hogy rossz vagy jó, amit írnak: a definíciójukból következően csak jó…..
w Lopók között szegényember 2007.11.19 10:00:00
Talán a nagymamákhoz is eljutott a Nagy Warezrazzia híre. Megrohanták az ávósok a szerverszobákat, elhurcolták a jajveszékelő gépeket kihallgatásra. Az intézkedés nyomában, mint rendesen, ott hetvenkedett az ASVA, az Artisjus, meg a BSA. Mivel e szervezetek jobbára értelmetlenül…..
Mit-nem-mondol 2007.11.19 15:30:24
A szamomra tetszetos megoldas egyszeru es szeleskorben ismert. Ugy hivjak: DRM (Digital Rights Managements). A lenyeg, hogy az Artisjus es tarsai kozbeiktatasa nelkul kozvetlen a szerzonek fizetsz a jogdijjal vedett termek hasznalatert, bar sztem ezt Arpi jobban tudja mint en.

Amugy a CD-n levo kismatrica, a reprografiai dij es tarsaik nem a kalozkodas (azaz jogellenes masolas) miatt kiesett bevetelt hivatottak biztositani - legalabbis elvileg. Hanem a jogszeru magancelu masolas vagy "szabad felhasznalas" (pl. egy konyv egy fejezetenek oktatasi celra torteno masolasat) ellenerteket tartalmazzak. A baj csak az, hogy nincsen kapcsolat a jogdijas termeket felhasznalo szemelye es a jogdijat fizeto szemelye kozott.

Vegyuk peldaul a szamlak, blokkok nyomtatasara hasznalhato szamlanyomtatot. A szamlanyomtato utan, mint minden nyomtato utan, reprografiai dijat kell fizetni. Elvileg azert, mert a nyomtatoval "szabad felhasznalas" kereteben mondjuk kinyomtathatsz digitalizalt konyveket. Ez persze valoszinutlen, mert szamlanyomtatoval nem celszeru konyvet nyomtatni, de most tekintsunk el ettol az aprosagtol. Szoval a szamlanyomtato vevoje befizeti a repro dijat, viszont lehet, hogy soha nem nyomtat jogdijas muvet (pl. csak blokkokat nyomtat). Ettol fuggetlenul az Artisjus (illetve ez esetben egy masik szervezet) beszed X Ft repro dijat a "vetlen" nyomtatostol.

Tovabbi problema, hogy a beszedett dijat nem az kapja akinek a muvét kinyomtattak, hanem az aki valamilyen palyazaton nyert. Szoval egy szerzo, de nem az ADOTT mu szerzoje.

Vegezetul, erdemes megemliteni, hogy a jogkezelo szervezetek fenntartasa onmagaban is koltseg. A beszedett jogdijak egy reszet ohatatlanul arra kell forditani, hogy az Artisjus es a hasonlo szervezetek adminisztraciojat mukodtessuk.

Mindezen hatranyokatol meg lehet szabadulni a DRM alkalmazasaval. Az igazsaghoz hozzatartozik, hogy a DRM rendszerek kiepitese koltseges es nehezkes, de sztem mindenkeppen ez kellene, hogy legyen a jovo.
w Találkozás egy fiatalemberrel 2007.09.26 19:00:00
163 millió forinttal támogatja az állam az MTV új animációs sorozatát, a Modern Képmeséket. Mint a WBlog megtudta, a sorozat szövegét Tóta W. Árpád, az Index főmunkatársa írja. Exkluzív interjúnkban tetemre hívjuk a fenegyerekként tetszelgő publicistát: miért és hogyan…..