Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ssgt

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Intro Egy frissen csatlakozott olvtársunk, nagygabe nem sokat lacafacázott. Jó civilhez méltóan amit nem tudott megvenni/megtalálni, megcsinálta maga. Ez pedig kéremszépen nem más, mint egy jó kis angol-magyar szótár, ami teljesen jól használható prc és mobipocket olvasása közben. Azaz a Kindle és…..
ssgt 2013.06.04 21:47:14
@Gukker: Köszi! Rákerestem, de ne lettem sokkal okosabb a kérdésben. Tudnál segíteni, mert egész délután keresem a megoldást, de semmi. Köszi!
ssgt 2013.06.04 22:14:50
@Dworkyll: Letöltöttem egy gyári angol szótárat. Hiába neveztem át az eredeti fájl egy azw kiterjesztésű ez pedig prc. Ha kitörlöm az eredeti fájlt és bemásolom a prc-t egyáltalán nincs semmilyen szótár. Valószibű, hogy én vagy bal f...!
  Kedvenc gyermekvédő szervezetünk, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete ismét hallat magáról, a téma természetesen most is a nyelvvizsgával nem rendelkező tanulóifjúság kirekesztettsége a diplomások klubjából. A felnőtt emberek szüleit (is) tömörítő…..
ssgt 2012.07.25 19:50:22
Hello!
Az én véleményem szerint teljesen felesleges a nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez! Mondom ezt úgy, hogy felsőfokú nyelvvizsgám van orosz nyelvből!

A közszférát leszámítva nem igazán foglalkoznak azzal, hogy rendelkezel-e nyelvvizsgával vagy sem! Az állásinterjuk 90%-ában megse nézik a papírt, hanem elbeszélgetnek a jelentkezővel az adott nyelven és ha megfelel akkor papír nélkül is felveszik!

Nem attól lesz valaki jó közgazdász, jogász vagy orvos, hogy beszél-e valamilyen nyelvet vagy sem!

Arról nem is beszélve, hogy ha a felvételhez nem követelmény akkor kimenetelhez milyen jogon követelik meg a nyelvvizsgát?

Szerintem azt se ártana megvizsgálni, hogy az, aki 10-15 évvel ezelőtt nyelvvizsgázott egy adott nyelvből az jelenleg is birtokolja-e azt a tudást mint ami a középfokhoz szükséges! Ha nem akkor Ő miért kap diplomát? Azért, mert rendelkezik egy olyan papírral amivel semmit sem ér!

Ha már ennyire erőltetik ezt a nyelvtudást akkor államvizsga előtt miért nem csinálnak egy szintfelmértőt és, aki ott megfelel az nyelvvizsga nélkül is megkaphatná a diplomáját! Az pedig, aki nyelvvizsgával nem tudja teljesíteni ne kapjon diplomát, mert nem érdemli meg!

Több országban jártam már és sehol a világon nem követlenek meg nyelvvizsgát egy diplomához!

Ennek a törvényi rendelkezésnek a fennmaradása egyes egyedül a különböző nyelviskolák érdeke senki másé!
ssgt 2012.07.25 20:39:14
@Counter: A szigorlatok és a kollokvium egy dolog a nyelvvizsga pedig egy teljesen más kérdés!

Tudsz nekem mondani egyetlen olyan országot (lehet kicsi vagy nagy) ahol van ilyen követelmény?

A hazai nyelvoktatás teljesen profitorientált! Mindenhol az úgynevezett irodalmi nyelvet oktatják amivel nem érsz semmit!

Mondok egy példát. Több, mint 10 évet dolgoztam Oroszországban külügyesként és nincs az a nyelviskola és nyelvtanár, aki az ottani beszélt oroszra feltudna itthon készíteni! Amikor kimentem felsőfokú nyelvvizsgával a kezemben nagyjából 3 hónap volt mire sikerült beilleszkednem az ottani nyelvi kultúrába! Én se nagyon értettem őket és ők se nagyon értették az én irodalmi tanult oroszomat! Az ottani beszélt orosztól a hazai nyelvtanárok kollektiven lennének öngyilkosok! Egyszer volt nálunk kint egy orosz nyelvtanár és nekem kellett neki tolmácsolni, mert teljesen vakon volt!

Mi értelme a nyelvoktatásnak, ha anyanyelvi környezetben a hazai nyelvtanárok nem érnek semmit?
ssgt 2012.07.25 23:46:17
@Counter: Természetesen én sem végzek ilyen jellegű kutatásokat! Az oroszt én egyáltalán nem tartom egzotikus nyelvnek!

A nyelvvizsga probléma elsősorban nem a mostani fiataloknál jelentkezik hanem azoknál, akik 30-40 évesen kezdenek felsőfokú tanulmányokba. Ez a korosztály egyáltalán nem kapott olyan szintű nyelvképzést, mint a mostani fiatalság. Éppen ezért ez az előírás elsősorban ezt a korcsoportot diszkriminálja! Az már egy másik kérdés, hogy aki elmúlt 40 éves annak miért nem kell nyelvvizsga! Neki nem kell külföldi szakcikkeket olvasni, tudományos kutatásokban idegen forrásokat felhasználni?

Ennek az idősebb generációnak munka, család valamint egyetem/főiskola mellett rendkívül nehéz még nyelvet is tanulni főleg úgy, hogy az egyetemeken/főiskolákon levelező képzésen egyáltalán nincs nyelvoktatás!

Ebben a kérdésben szerintem 2016-ig az lenne a legjobb megoldás, ha az egyetemeken lenne valamilyen szintű nyelvképzés azoknak, akik nem rendelkeznek nyelvvizsgával. Majd államvizsga előtt lenne egy vizsga, akinek ez sikerül az megkapja a diplomát!

Egyébként engem az mélységesen felháborít, hogy azok akik korábban szereztek nyelvvizsgát, de már nem rendelkeznek használható nyelvtudással minden gond nélkül kaphatnak diplomát! Most akkor a tényleges nyelvtudás számit vagy csak a papír?