Regisztráció Blogot indítok
Adatok
o'neil

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok! Lassan elveszve érzem magam a jog által alkotott útvesztőben. Speciális terület, tehát nem egyszerű választ találni a kérdésekre, de remélem, akad aki tud segíteni. A téma a Hjt, tehát szerződéses katonákról van szó. Adott egy objektum, ahol kis létszámmal,…..
o'neil 2010.06.22 22:12:31
csak néhány gondolat:

sokan mondják, hogy a katonaságnál egyeseknek ilyen meg olyan jó dolguk van, és, hogy milyen jó a katonáknak. tény, hogy vannak magas beosztásban lévő emberkék, akik k*rva jól megvannak anyagilag, viszont fegyvert se fogtak életükben és igen csak kérdéses a "munkájuk" értéke. tény, hogy esetlegesen "úgy kell tenniük" mintha keményen dolgoznának.
viszont sokan elfelejtik, hogy a katonaságot az állam irányítja, így sajnaos nem mentes annak a káros hatásaitól (BKV-effekt): korrupció, alkalmatlan emberek fontos pozíciókban, stb., és egy-két, kiragadott eset alapján ítélik meg a katonaságot (az eddigi állami cégekkel való tapasztalatok után, ez annyira nem meglepő).
viszont a dolog nem ennyire egyszerű.
vannak emberkék, magas rangú tisztek akiknek jól megy, úgy, hogy közben semmit nem ér a munkájuk. csak, hogy éppen nem ez az általános helyzet. A legtöbb katona (95%) keményen dolgozó, munkájához képest erősen alul fizetett ember, akik sokkal keméynebb feltételek mellett dolgoznak mint mások, és olyan munkát végeznek, amire a népesség 3/4-e már látásból is alkalmatlan.
valaki említett fentebb egy idézetet egy blogról, amiben egy katona azt mondja, hogy látszat-munkát kell csinálniuk. ez egy elég ritka eset, sokkal ritkább mint a civil cégeknél, ahol a dolgozók úgy tesznek, mintha megszakadnának a munkában, nehogy kirúgják őket a teljesítménymániás, realitástól teljesen elszakadt főnökeik. de ők is azért teszik, hogy ne legyenek megszopatva, kirúgva.
vannak a tisztek között is szemét, sz*r állatok. amíg emberek töltik be ezeket a pozíciókat, addig lesznek is, ugyanúgy mint sz*r főnökök a cégeknél.
és a katonáknak engedelmeskedniük kell nekik, mert előírja a törvény, és mert nem akarják az egész telet (karácsonnyal együtt) a mínuszokban, esőben és hóban egy árokban ülve tölteni "gyakorlat" név alatt, miközben csak egy szemét tiszt kicsinyes bosszúját kell elviselniük.
a háború sem érdekük, mert meghalnak benne. a háborúban a katonák nem öldökölnek és mészárolnak, hanem megküzdenek egy másik sereg, szintén felfegyverzett, kiképzett és emiatt veszélyes katonáival. és nagy valószínűséggel egy ronda és fájdalmas halált halnak.
a mai, civilizáltabb országok katonái nem fosztogatnak, nem rabolnak és erőszakolnak. ha ilyet tennének, a saját katonaságuk zárná őket börtönbe. és a katonai bíróság nagyon szigorú.
és lehet, hogy jobban keresnek egy árúfeltöltőnél, varrónőnél, segédmunkásnál, de cserébe életüket adják azért, hogy a civileké megmaradjon. ha kell, zokszó nélkül a halálba vonulnak értetek.
sokan mondják, hogy ők aztán nem kérik/kérték, hogy őket megvédjék, hogy értük más az életét áldozza. ugyanez lenne-e a helyzet ha bombák hullanának ezeknek az embereknek a családjára, ha ellenséges tankok kanyarodnának be az addig békés kis utcájukba, ha egy ellenséges katona puskájának a csövével néznének farkasszemet, ha a gyerekeik egy fogoly- vagy munkatáborban nőnének fel, ha életüket egy véres diktatúra uralma alatt kéne leélniük félelemben és terrorban, nyomorogva, éhezve.

sokan mondják, hogy a katonák milyen hamar nyugdíjba mehetnek. hát ez megint csak beosztás, hatalom és nem mellesleg hozzáállás kérdése. pont úgy mint a civil életben. de hozzátenném, hogy az átlag katona munkája fizikailag nagyon megterhelő,maradandó változásokat okoz, és ezt a munkát csak kíváló fizikai állapotban lehet elvégezni. egy hatvan éves, rokkant katonának kevés esélye van egy fiatalabb, ereje teljében lévő (mondjuk 30 éves) ellenséggel szemben, még akkor is, hogy ha a kiképzése magasan felűlmúlja az ellenségét.

én ugyan nem vagyok katona, és nem is vagyok alkalmas arra, hogy az legyek (nagyon rossz a látásom), de hálás vagyok, hogy nem kell egy elnyómó idegen hatalom diktatúrája alatt nyomorognom, hogy nem masíroznak valamelyik környékünkön lévő szláv ország(ok) katonái az utcámban, és, hogy egyáltalán élhetek.

a kiküldetésen lévő katonák magasabb fizetéséről pedig annyit, hogy:
1: te is elvárnád a magasabb fizetést, hogy ha a munkahelyeden bármikor cafatokra téphetne egy bomba.
2: az, hogy egy építőmunkást is érhet halálos baleset, nem hasonlítható ahhoz, amikor, fegyveres, képzett emberek akarják a véredet.
3: a fizetés attól függ, hogy mennyire veszélyes a hely ahova kimész. ha olyan helyen vagy, ahol már évek óta egy katona sem halt meg, akkor csak kicsivel lesz több a fizetés, ellenben egy háborús övezettel, ahol évente több ezer katona hal meg.

és hozzátenném, hogy a külföldi küldetéseknél nagyon szigorúak a feltételek, keményen megválogatják az embereket.