Regisztráció Blogot indítok
Adatok
critique

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tíz évet áldozott az életéből a jogi pálya elérésére és a karrierkezdetre Zsuzsi, ám egy idő után megunta a „fiatal értelmiségihez méltatlan” fizetés mellett a napi robotot is. Fogta magát és elment dolgozni egy hajóra, a posztot mégis Montenegróból írta – reméljük,…..
critique 2017.05.02 11:49:53
@montroyal ( CAN qc): a cabin stewardok es a dining room team megkapja. :)
Néhány hete, még július közepén, a „nagy Határátkelős nyári szünet" előtt volt egy FOGADÓ, ahol Zsolt hajós tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. Aki azonban nyaralás vagy egyéb bokros teendők miatt lemaradt róla (vagy éppen nincs fent a Facebookon), és érdekli a…..
critique 2013.08.16 17:25:28
@// Gery Greyhound: nekem is irhatsz privatban, szivesen segitek. a HA tudja az e-mailemet.
critique 2013.08.16 18:39:18
Kicsi elnezest kerek mindenkitol, nem tudtam bekapcsolodni ebbe a posztba az elejetol fogva, igyekszem utolag megvalaszolni a felmerult kerdeseket. Roviden.

Egy szerzodes 6-8 honap az oceanjarokon, a folyamiakon valoban szezon szerint kell dolgozni, tehat aprilistol oktober-novemberig, illetve ott a teli unnepek alatt is van ket-harom hetig munka.

Internet, e-mail: ceges e-mailt altalaban lehet hasznalni, ha irodaban dolgozol, persze illik megkerdezni, mik a szabalyok. internet csak a menedzserek szamara elerheto az irodakban, amugy fizetos, es nem is tul megbizhato, en szemely szerint soha nem hasznaltam, mindig kimentem kikotokbe netezni.

Etkezes: az etel altalaban jo minosegu, csak egy ido utan unalmas, es neha nem is keszitik el jol. szinten a kikotokben lehet valtozatossa tenni, a mexikoi, jamaikai konyha jo, es mindenhol van sokfele azsiai (kinai, indiai, thai, filipino, indonez) etterem is, szoval ehenhalni senki nem fog. Persze ha valaki sokat eszik etteremben, az kevesebb penzt fog hazavinni, egy rendes menu 10-20 dollar kozott mozog.

A folyami hajokon NEM dolgozol kevesebbet, csak maskepp, es a kereset sem alacsonyabb (illetve ez nyilvan poziciofuggo).

Az oceanjarokon nincs szabadnap, viszont hivatalosan mar a munkaorak szama nem haladhatja meg egy heten a 72 orat, es naponta a 12-t. Hangsulyozom hivatalosan, mert a munkamennyiseg adott, ha valamit nem csinalsz meg, panasz lesz belole, vagy rosszabb esetben a hatosagok meszelik el a hajot, tehat azert keszuljetek fel ra lelekben, hogy meg mindig van munka eleg.

En nem festem a hajam, tehat ehhez keves iranymutatast tudok adni, a lenyeg, hogy minden lany megoldja valahogy. :) Es persze be lehet jelentkezni kozmetikushoz, fodraszhoz a hajon is, es van olyan is, aki ezt is valamelyik kikotoben vegezteti el (foleg Mexikoban).

"Normalis" penzt sok munkaval lehet a hajon megkeresni. Takaritok, pincerek es barosok is tudnak ennyi penzt csinalni (marmint $3000 felett), de ahhoz kell par ev, hogy asszisztensbol elolepj. Ha szakmunkat csinalsz, akkor kozmetikuskent, bolti eladokent is elerheto, szinten sok munkaval. A legjobban talan a mutargy-kereskedok tudnak keresni, de oda ertheto modon nehez bekerulni.

A kereskedelmi hajok vs. turistahajok vitajat en nem kivanom eldonteni, azert annyit tudjatok, hogy a turistahajokon 20% a holgyek szamaranya, a kereskedelmi hajokon 0% kozeli. Es persze a rekreacios lehetosegek is kicsit szelesebbek egy turistahajon (gyakrabban kot ki, ettermek, kirandulasok, bulik, stb.). Ez megint egyeni elhatarozas es preferenciak kerdese.

Hasonlo logikaval eleg komoly elhatarozas hajos tisztnek allni, az gyakorlatilag eldonti, hogy az eleted nagy reszet biztosan tengeren toltod. Nem lehetetlen azzal szarazfoldon elhelyezkedni, de nem is olyan konnyu mint mondjuk informatikuskent vagy felszolgalokent.
Nem ez az első hajós poszt a Határátkelő történetében (remélhetőleg nem is az utolsó), de én mindig érdeklődéssel olvasom őket, mert sok újat lehet megtudni egy olyan életről, amit (valljuk be) többségünk egyáltalán nem ismer. Zsolt írásából ráadásul kiderül, milyen…..
critique 2013.07.16 23:55:13
@zseketto88: en azt hiszem, megfejtettem az amerikai neplelket. ez a mindenert kompenzaciot valahol az uzleties vilagszemleletukben gyokerezik. ok azzal, hogy panaszkodnak, azzal "megdolgoznak" azert, hogy valamit kapjanak cserebe. mindegy, hogy mit, de legyen ellentetelezes. tudom, ez teljesen hulyen hangzik, de ha vegiggondolod (es mivel ezek szerint ismered oket te is), lehet benne valami. miert van az, hogy neha egy ceges tollal le lehet szerelni az ilyeneket?

@Kovermadar: talan nem is hinned, mennyire fontos, hogy dicsered a szemelyzetet utana a kerdoiven, amit kitoltetnek veled. a szemelyre szoloakat kirakjak faliujsagra, ezek alapjan valogatjak a honap dolgozoit, osztanak aprobb (informalis) jutalmakat, a szamszeru adatokat meg osszesitik, es nagy mertekben ettol fugg a menedzsment bonusza.

sajnos a borravalo levonasa, "kivetele" eleg altalanos jelenseg, igen, sokan tenyleg azt csinaljak, hogy ha elment az osszes penz kaszinora es piara, akkor leszedik a borravalot, hogy legalabb ki tudjanak menni taxival a repuloterre. szomoru, de igaz, nem csak a magyarok penzugyi analfabetak. de vannak olyanok is, akik pontosan tudjak, mikor terheljuk a borravalot a szamlakra, es azonnal lemennek a recepciora, hogy levonassak.
critique 2013.07.17 18:11:04
@fannie: nagyon valtozo, de ezt meg tudod nezni az egyes utak leirasanal. iranyadonak azt tudom mondani, hogy egy 7 napos uton van ket vagy harom nap tengeren. ritka az ennel tobb vagy kevesebb. ocean-atkelesre ne fizessetek be, azt leginkabb nyugdijasok csinaljak, ott tenyleg minimum ot nap van egyhuzamban tengeren.

tengeri napokon is sok mindent lehet csinalni, izles dolga, hogy ki mit szeret ebbol. van edzoterem, kaszino, jatekterem (gyumolcsautomatas is meg szimulatoros is) spa, szauna, medence, jacuzzi, vizicsuszda, szerveznek kulonbozo activityket, van mutargy-arveres, musorok, karaoke, vegig lehet nezni a boltokat, ilyenkor van ido lefoglalni a kirandulasokat a kovetkezo kikotokre, lehet internetezni (muholdas, ugyhogy nem tul gyors, viszont draga), lehet a nyitott fedelzeten napozni, termeszetesen enni es inni, ismerkedni masokkal (az amerikaiak erre kulonosen alkalmasak, barkivel szoba elegyednek, foleg egy cruise-on). az ujabb es nagyobb hajokon van ezen kivul kalandpark, mozi, maszofal, stb.
Ha BzS személy szerint csak engem kérdezett volna meg, határozott nemmel feleltem volna. Amikor elkezdtem vezetni, felelősségteljes kezdő módjára kitettem a T betűt az autó fenekére, egész pontosan két hétig volt ott. Ha az emberek meglátták, valami ellenállhatatlan késztetést…..
Trópusi meleg van és ilyenkor jó dolog a szieszta. Főleg azoknak, akik megtehetik, mint jómagam. Tegnap épp aludtam volna délután, mint minden tisztességes macska teszi a déli hőségben. Odabújtam a gyerek mellé, és már-már sikerült is elszenderülni, amikor megcsördült a telefon.…..