Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tmester

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Király Béla vezérezredes, az 1956-os forradalom kedvezményezettje 97 éves korában elhunyt. Hosszú és változatosan gazdag élet jutott neki osztályrészül. Akit érdekel pályafutása, az interneten megtalálja. Nagy kaméleon volt. A körülményeket és a lehetőségeket mindig jól…..
tmester 2009.07.26 23:02:17
Tisztelt Asperján Úr,

Engedjen meg néhány megjegyzést (egyelőre csak) a 2., 3. és 4. bekezdésekhez.

2-3. bekezdés
E két bekezdésben azt kívánja igazolni, hogy Király hazudott, amikor Nagy Imrével folytatott beszélgetéséről írt. Bár írásának címe (Király Béla a kaméleon) alapján a várakozásom inkább az volt, hogy úgy állítja be: Király Nagynál és Batánál is próbálkozik, csak, hogy ismét pozícióba kerülhessen, vagyis egy kaméleon.
Nem ezt tette, így ellentétbe került a saját maga által választott címmel, meg persze a tényekkel is...

Polcomon kutatva kezembe akadt 1984-ben írt "Élő történelem" című munkája (gondolom az Öné, de talán tévedek, mindenesetre Asperján György néven jegyezték). Ebben kijelenti: "Nem vagyok történész" (6. o.) Nos valóban nem az. Bár nem kell ahhoz történésznek lenni, hogy az emberfia egy problémáról több forrás alapján alkosson véleményt. Ön ezt nem tette meg. Azzal szemben, amit Ön leírt álljon itt a tények egy más olvasata:

1. Király és Nagy nem október 6-án, hanem október 13-án találkozott, hiszen az öt tábornok újratemetése ekkor volt.

2. Az október 14-i levél megírása nem áll ellentétben a párbeszéddel, amelyre Király emlékezett: "Ellenfeleim később e levél alapján azzal rágalmaztak, hogy mindenáron vissza akartam könyörögni magamat a néphadseregbe. nem tudhatták - vagy ha tudták, el akarták feledtetni a tényt -, hogy Nagy Imre és köre nem forradalomra, hanem békés reformokra készült. A régi rendszer vezetőviel való tárgyalásokra, nem pedig fegyveres összecsapásra. Más szóval, a Batának írt levél az Ádámékkal (Ádám György) együtt folytatott akció része volt (a rehabilitáció érdekében)" (Amire nincs ige, 230. o.).

Király Béla tehát nem keveredett semmiféle ellentmondásba: a Nagy Imrével folytatott beszélgetése mindössze megerősítette rehabilitációért való küzdelmében. Október 13-án pedig már sejteni lehetett, hogy komoly változások lesznek, de természetesen senki sem gondolt forradalomra. Mellesleg: a Batának írt levelet Janza Károly október 14-i látogatása inspirálta.

4. bekezdés
A negatív tradíció tipikus fegyvere Király ellen: lám-lám míg a hős pesti srácok vérüket ontották, a tábornok kórházban múlatta az időt (ráadásul aranyérrel). Itt mindössze egy apró mozzanat maradt ki: Király Béla 1951 augusztusa és 1956 szeptembere között Rákosi börtönében csücsült, ráadásul évekig nem is közölték vele, hogy másodfokon életfogytiglanra módosították halálos ítéletét. A fizikai és pszichikai terhelés embertelen volt. Nem gondolom, hogy az ezt követő kórházi kezelés tényével bárkinek is joga lenne az Ön által leírt módon visszaélni.

Egyelőre ennyi, a többi bekezdéseihez is lesznek észrevételeim. Remélem nem bánja. Úgy veszem ugynis észre, hogy a negatív tradíció (értsd szocreál "történetírók" és talán Kubinyi) kissé elhomályosította a látását. Márpedig ha az ember arra adja a fejét, hogy holmi görbe-csavaros kürtökkel bajlódjék (lásd Comeniusnál a történelem értelmezését: A világ útvesztője és a szív paradicsoma), nem árt, ha igyekszik tisztán látni...
tmester 2009.07.27 21:01:44
Az utolsó három bekezdéshez még az alábbiakat szeretném hozzáfűzni:
1. Kissé elkalandozva a tárgytól Oláh Vilmos személyével foglalkozik hosszasabban. Szinte már az az ember érzése, hogy a kaméleon titulus tévedésből került Király Béla neve mögé, hisz valójában Oláh Vilmost illeti. Ez az aránytévesztés mindenesetre erőteljesen rontja a szöveg koherenciáját.
2. Oláh vallomásából természetesen lehet idézni (én is tudnék), de kizárólag erre építve azt állítani, hogy Király a második szovjet intervenció után nem tett mást csak bujkált, majd lelépett: nem felel meg a tényeknek.
Nem felel meg, hiszen Király katonai vezetőként nem hagyta el a harci cselekmények színhelyét, Budapestet. Folyamatosan kapcsolatfelvételre törekedett a felkelőcsoportokkal, ill. a politikai vezetőkkel. E mellett kisebb katonai akciókat is végrehajtott. Csak akkor menekült el, amikor már végképp nem látott esélyt.
Az elől a kommunista diktatúra elől menekült, amely egyszer már halálra ítélte, és másodszorra is minden bizonnyal megtette volna ezt, ezúttal végre is hajtva az ítéletet.
Egyébként sem gondolom, hogy egy katonai vezetővel szemben az effektív fegyveres helytállás, a kézitusában való részvétel az elvárás. Amit Király megtehetett, megtette. Részletekért, kérem, lapozza fel az "Amire nincs ige" vonatkozó fejezetét.
3. Ön azt állítja Király nem 56 katonája, hanem karrieristája volt. Nem tudom ez alatt 56-os, vagy emigrációs karrierjét érti, talán mindkettőt.
Nem kívánok ezzel vitába szállni, messzire vezetne.
Egyre többet olvasva Királyról egyre kevésbé hihetem, hogy ilyen életművet pusztán karriervágyból fel lehet építeni.
Király Béla talán szerette a címeket (hiszen katona volt), talán szerette a kitüntetéseket (hiszen katona volt), de egy valamit még ezeknél is jobban szeretett és tisztelt: a magyar ügy szolgálatát. Ezt szolgálta katonaként, ezt szolgálta emigránsként, és ezt szolgálta volna újra itthon is.
Nem (mindig) hagyták. Helyette (gyakran) rágalmazták, kaméleonozták, kétségbe vonták emberi teljesítményét. Mindezt manipulált információk, esetenként levéltárak tudatosan szelektált törmelékei közül előtúrt "dokumentumok" segítségével.
Úgy gondolom egy történelmi személyiségről olyan módon véleményt alkotni, ahogyan Ön megtette, felelőtlen dolog.
Úgy vélem továbbá, hogy állítását, amely szerint Király Béla kaméleon lett volna, semmilyen értelemben sem sikerült igazolnia.
Király nem volt kaméleon, amennyiben nem volt kétszínű, köpönyegforgató; és nem volt kaméleon, amennyiben nem volt rejtőzködő, bujkáló a feladatoknak hátatfordító ember.