Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nokeka

0 bejegyzést írt és 104 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A történet hetente ismétlődik, a felelős tetten érhetetlen. A helyszín a Honvéd Kórház (ÁEK) diabetológiája, annak is a hétfői napjai, amikoris a terhességi diabéteszesek gondozása zajlik. Minimum 45-50 kismama tolong az ajtó előtt, ahová jó esetben elég 9-re megérkeznie,…..
nokeka 2011.05.18 07:51:58
@Leroi:
Hm. Ez egész jó. Frappáns. Érhető és világos. És nem is kell mást mondani.
nokeka 2011.05.18 22:17:53
@Felicitasz:
Egy onkenyesen meghuzott hatarerteknel azt latni kell, hogy ha lejjebb viszik az erteket tenyleg tobb egyen bukik el rajta, akik kozul valakiknek tenyleg nincs betegsege. Ha magasan hagyjak, akkor meg elofordulhat olyan, hogy az illeto ugyan nem nem uti meg az erteket, de beteg. Ezek az alpozitiv ill. alnegativ esetek.
Egy joleti tarsadalom megengedheti maganak (mert van ra penze), hogy alpozitiv eseteket termeljen ki, ezzel is bizonyitva, hogy senki sem kallodik el. El lehet donteni, hogy mit szeretnetek. Azt, hogy feleslegesen, de odafigyeljenek mindenkire, vagy azt, hogy nehanyan szepen majd itt-ott elhulljanak a szakma szabalyainak betartasa mellett is. Az utobbi olcsobb, es konnyebb.

@ReignOfdark:
Amugy thalidomid ma is forgalomban van; myeloma multiplexben hasznaljak is.
Tisztelt Praxis blog!   A múlt hétvégén egy nagyon kellemetlen helyzetbe kerültünk, amelyet az ügyeletes orvos képes volt tetézni, ezúton is hálás köszönet neki, kíváncsi volnék, hogy büszke-e magára, mindenesetre elég bunkón viselkedett és megpróbált kiszúrni velünk.…..
nokeka 2011.05.18 11:04:04
@Nivea:
Na, talán kezded végre kapizsgálni, hogy az eskü csak történelmi hagyomány, meg szép, és jól hangzik. De csak ennyi. Úgyhogy hülyeség laikusként ezzel példálózni.
nokeka 2011.05.18 11:09:51
@neoteny:
Hát örülök, ha jó volt a csaj... Akarom mondani az ellátás, meg a kutatás... :)
De most elmegyek aludni, reggel vár a munka... :)
Kitartás neked. Jön a nyár. Talán akkor eljutok Vancouverbe... :)
nokeka 2011.05.18 11:13:09
@Nivea:
Én csak megszólalok, meg röhögök rajtad meg ezen a blogon, te meg elbaszod a szabadnapodat erre a blogra... Azért ez ám a súlyos dolog... :)
Na, csók, elmentem aludni... :)
Lisa Edelstein, a House-ban Cuddy-t alakító színésznő alaposan megfontolta a sorozatot gyártó Universal új ajánlatát, aminek nagyjából az volt a lényege, hogy az eddigi 175 000 dollár per epizódos fizetését csökkentik, ráadásul kevesebb időt is fog a képernyőn tölteni (ha…..
nokeka 2011.05.18 10:28:42
@ketroot:
És ha ő zsidózik, akkor te visszanácizol? Annak van értelme? Annyira lejáratódott már mindegyik szó, már nincs is hatásuk, nincs erejük.
nokeka 2011.05.18 10:39:57
@Chiro2:
Na, akkor nincs is köztünk ellentét. Látod, mindent szabad. Jó is ez a világ.
nokeka 2011.05.18 10:59:01
@ketroot:
Nem te voltál, hanem a másik. Whatever.
Még 2005 augusztusában történt az esetem: Egész nap dolgoztam, mintha semmi bajom nem lenne, este fáradtan hazaérve huppantam a székemre és a kedvenc "limonádé" sorozatomat néztem pihenésképp. Amikor a megérdemelt nyugalom után fel akartam állni a székből iszonyatos…..
nokeka 2011.05.13 07:16:15
@SusanneF:
Egy dolog miatt lehet a beteget hibáztatni, az utolsó 2 sorért. De azért nagyon.
nokeka 2011.05.13 08:39:46
@batgirl:
Nem, órák, esetleg napok kellenek ahhoz, hogy egy kicsi gyulladás, ekkora hasi katasztrófát okozzon.

Itt arról lehetett szó, hogy a 2 szerv összetapadt, és mindkettőt egy nagy gennyes szövettörmelék vette körül. A sebész, a kivétel után rávághat a szervekre, ebből esetleg megállapíthatja, hogy melyik állománya semmisült meg jobban, gennyedt el, ezzel feltételezve, hogy abból a szervből indult ki a gyulladás.

Az akut has komoly, életet veszélyeztető helyzet. Sok kórok állhat a hátterében, de a lényegi tünettan nagyon hasonló; óriási fájdalom, összegörnyedő test, reflexes hányás, deszkakemény, betapinthatatlan hasfal. A vizsgálatok (minimum: vér és vizelet vizsgálat, ultrahang, rektális digitális vizsgálat...) döntik el, hogy ki az akit fel kell nyitni, és ki az akit nem.
nokeka 2011.05.18 09:38:12
@Mille38:
Megnyugtatlak, elírás. Mert igazából: megnyitották, majd bezárták... :)
w In memoriam dr. D. S. K. 2011.05.17 06:00:00
Mielőtt a nyugati civilizáció erkölcsi összeomlását készpénznek vennénk, érdemes Dominique Strauss-Kahn esetét egészében vizsgálni. Ugyanis pont az ellenkezőjét bizonyítja. D. S. K. lehet, hogy molesztálta a szobalányt, de még nem biztos. Mivel van rá esély, hogy igen, D. S.…..
nokeka 2011.05.17 11:17:07
@kov_vacs:
Na látod, hogy oda a jár a gyerek, ahova te akarod? Ha nem akarod, hogy a falu iskolájába járjon, akkor elviszed a szomszéd faluba. Ez így működik.
nokeka 2011.05.17 11:19:48
@pcr:
Látod? Még buta is vagy. Mert ez csak a fizikális erőszakra igaz. A lelki erőszakban a nők dominálnak... :)
nokeka 2011.05.17 11:27:30
@pcr:
Hát, a barátnőmet, akihez most odabújok, és a beleegyezésével megmozgatjuk egymás szív és érrendszerét, majd alszunk egy jót... :)
T.Cím! Sajnos, amit a cikkben olvastam, nem egyedi történet. Tudom, hogy az egészségügy nehéz helyzetben van, ezért sok mindent meg is értek.....de az udvariasság, kedvesség, együttérzés, emberség...nem kerül pénzbe! A Péterfy kórházzal nekem is rossz tapasztalataim vannak.…..
nokeka 2011.05.17 09:31:48
@Dr.laikus PhD:
Attól még igaz, amit írtam.
nokeka 2011.05.17 09:37:59
@Dr.laikus PhD:
Akkor nincs igazam.
De örülök, hogy neked meg igen... :)
nokeka 2011.05.17 10:03:38
@Dr.laikus PhD:
Sosem arra fókuszálok, amire a posztolók panaszkodnak. Az számomra mellékes. Bár tudom, hogy a többségnek meg épp az a lényeg.
Amúgy meg az érzéseimet bízd nyugodtan rám! Kicsit vicces olvasni, hogy miket feltételezel rólam, egy ismeretlen ismerősről... :)
Este 23 óra. 4 és fél hónapos kisfiam 2 órája visít, sír és már fuldoklik. Felhívom az Esztergomi Orvosi Ügyeletet, elmondom mi a probléma.  Arra jutunk, hogy gyorsabban kap ellátást a gyerek, ha én személyesen beviszem 25 km távolságból, mintha az ügyelet vagy a mentő…..
nokeka 2011.05.16 08:42:02
@Dr.laikus PhD:
Ahogy mondod.
És ezt az ügyeletes asszisztensek tudják is. Hidd el, nem csinálnak maguknak és az orvosnak feleslegesen több munkát.
És mivel ilyen elemi ésszerűtlenség van az írásban, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy meg sem történt a fenti írás.
nokeka 2011.05.16 09:15:18
@Dr.laikus PhD:
Én eldöntöttem, nem harcolok. Ha úgy érzi a posztoló, hogy igaza van, akkor tessék megtenni a feljelentést. De akár te is megteheted ismeretlen tettes ellen.
nokeka 2011.05.16 10:23:07
@Dr.laikus PhD:
Ma kicsit agresszív vagy. De nem baj... :)
A kisvárdai kórházzal kapcsolatos "élményemet" írnám le. Nem rég megjelentem a nőgyógyászati szakrendelésen. Arra voltam kíváncsi, valóban terhes vagyok-e. A teszt pozitív volt. Riadt voltam, de azért boldog is. Férjnél vagyok,pedagógusként dolgozó, tisztességesen…..
nokeka 2011.02.16 08:33:54
@Hatodéves:
Hosszú ideje figyellek, de most úgy gondoltam, hozzád szólok.

De igazából nem tudom, hogy mit írhatnék neked, hogy ne bántsam meg "riadt", "fiatal" és "női" lelkedet. Te ezt úgy írtad: hisztis, fiatal és orvostanhallgató vagy (a hisztis a nőiesnek, míg az orvostanhallgató a riadtnak felel meg).

Másodsorban magamtól kérdezném, hogy egyáltalán az én dolgom-e felhívni arra a figyelmed, hogy orvosi létünket nem a miért, hanem a hogyan határozza meg. És erre nem a "riadtan", "fiatalon" és "nőiesen" a válasz.

De mielőtt újra feldühítenéd magad, nézd meg inkább Rikát és bakelát, ők megmutatják neked az ő válaszaikat a hogyan kérdésre: "vidáman" és "humorosan". Vagy nézd meg Irise-t és Leroi-t, az ő válaszuk egyértelműen a "keményen". Míg Radiológus és adamantium "magabiztosan" nyilvánul meg ezen a blogon.

De ha akarod, akkor nem kell az orvosoktól tanulnod, úgyis kapsz majd tőlük elég sírógörcsöt. Tanulj inkább az ide kommentelő nem orvosoktól, de nem a törzsgárdától, hanem azoktól, akik csak beugranak ide, és itt hagyják bölcs mondataikat. Azokban szintén fekete humort, keménységet és magabiztosságot olvashatsz. Ők ilyenek lesznek veled, így fognak veled viselkedni. És te majd állni fogsz velük szemben "riadtan", "fiatalon" és "nőiesen"?

Szerintem újíts be egy pasit, jót tenne a "magabiztosságodnak"... :)
Köszönöm,hogy létezik ilyen oldal, mert az elmúlt bő két évben egy csomó panaszt boncolgató fórumot kerestem ehhez hasonlót nem találtam. A „csavar átszakította a csontomat” vagy mi történet alapján leírom az enyémet is. A történet 2 és fél éve kezdődött egy…..
nokeka 2010.11.04 07:36:24
Hatodéves!

Így üzennék neked, hogy mindenki olvashassa. Meg úgy, mint kolléga a kollégának.

Ugyanis az eleje óta olvasom ezt a blogot, szörnyülködök azon, ami itt megy, ezért tényleg ritkán kommentelek csak. Aztán jöttél te, és ahogy olvastam az írásaid, a lelkesedésed arra gondoltam, hogy valaki nagyon meg akarja váltani ezt a világot. Bevallom, kicsit idegesített is a jóindulatú "okoskodásod".
Viszont tegnap elkövettem azt a hibát, hogy írtam kommentet. Rögtön nekem is ugrott valaki, te ellenben megvédtél. Köszönöm, de nem kellett volna. Az illető cseppet sem bántott meg. Ellenben te olyan támadást kaptál a nap folyamán, ami szerintem minden példát nélkülöz. Sajnálom, hogy ilyet kell megélned, hisz kiteszed ide a lelked is.

És akkor most pár szót magamról: nem régen végeztem el az orvosit 4,84-es átlaggal. Motivált voltam és tettre kész az egyetem alatt (leginkább az elején). Majd PhD-t kezdtem (olvastam te is azt tervezed), és több mint egy éve már egy másik földrészen folytatom a kutatást. Persze jókor voltam jó helyen, ez kell a dologhoz, de talán nem egészen érdemtelenül kaptam ezt a lehetőséget.

Míg otthon voltam, a PhD mellett én is elmentem ügyelni, hisz a havi 93 555 FT-ből megélni nehezen lehet. Voltak jó élmények. Pl: mikor bejött egy középkorú hölgy azzal a panasszal, hogy szédül. Kikérdeztem, de minden negatív. Megvizsgáltam belgyógyászatilag és neurológiailag minden negatív. Hát gondoltam, hétvégi ügyeletre jött, meg a nőknél úgysem lehet tudni, ezért akkor pszichés is lehet a dolog. Már kezdtem vele elhitetni, hogy családi problémái vannak, meg sok a stressz, meg kicsit nyomott a hangulata, hogy esetleg meg kellene látogatni egy pszichiátert, mikor a beszélgetés 15. percében eszembe jutott, hogy meg lehetne csinálni egy Dix-Hallpike-ot is. A nővéreknek leesett az álluk, mikor kiváltottam vele a szédülést és a nystagmust. Tudod milyen király érzés volt, hogy fogtam egy BPPV-t? Tudod, milyen király érzés volt azt mondani a betegnek, hogy ne aggódjon, pár hét és elmúlik?
Vagy, amikor felhívtam egy stroke gyanús beteg felől érdeklődve a kórházat, és a szakorvos azt mondta, hogy háziorvosok nem szoktak 300 mg Aspirint elrágatni stroke gyanús beteggel, szóval érezzem magam megdicsérve.
Vagy mikor hasnyálmirigy gyulladás gyanújával küldtem be egy beteget, és este érdeklődtem utána, hallottam, ahogy a nővér hívja az orvost, hogy egy lelkiismeretes háziorvos keresi az egyik betegét... :) Mert ugye se nem vagyok háziorvos, se nem lelkiismeretes, meg pláne nem is az én betegem... :)

Aztán voltak rossz élmények már rögtön az első alkalommal. Pl: amikor feljelentéssel fenyegettek mert nem írtam fel felső légúti virális infekcióra antibiotikumot, vagy mikor ittas személyt hoztak rendőrök, aki megbilincselve őrjöngött, elküldte a nővért jó messzire, aztán nemes egyszerűséggel odahugyozott a székre, amin épp ült, vagy amikor aznap éjjel beállított egy férfi, akkora felkarja volt, mint a fejem, hogy lefújták paprikaspray-vel, ami bizonyára igaz lehetett, mert a rendelőt azonnal betöltötte a maró anyag, majd kimostuk a szemét, és leírtuk, hogy mi történt, azt akarta, hogy olyanokat is beleírjunk, hogy őt brutálisan megverték... stb... Ezt természetesen visszautasítottuk, de ő nem értette meg, majd mikor a nővér ettől már kicsit indulatosabban sokadjára is elzárkózott, felpattant, megkerülve a vizsgálóasztalt elindult a nővér felé, de szerencsére félúton meggondolta magát, és inkább kirobogott az ajtón azt jól bevágva maga után.

Szóval egy idő után aztán mégsem jártam ügyelni. Nem ábrándultam ki belőle, nem égtem ki, szerettem is csinálni, és még fogom is. De aztán kijöttem ide ugye, kutatok, beülök az autómba, zenét hallgatok míg beérek a munkahelyre, süt a nap, finom az étel, utazgatok (jóval több a fizetés, még akkor is, ha a diplomám nem ér semmit), jól érzem magam... stb...

És nemsokára hazamegyek, vár otthon egy lány, akit nagyon szeretek... Aztán megvédem a PhD-t, elkezdem a rezidensképzést, megcsinálok egy szakvizsgát, majd felkapom a csajt, és a kölköket, ha lesznek, és lelépek velük...

Szóval, köszönöm ennek a blognak, hogy ezt a döntést meghozhattam. Köszönöm nektek posztolók és kommentelők, hogy erre az útra tereltétek a gondolataimat...

És köszönöm neked, Hatodéves, hogy lelkes vagy és segítőkész, de tényleg, köszönöm, hogy nem vagy rest semmire, hogy mindent megtennél a betegért, de a tegnap téged ért támadás után, úgy gondoltam, hogy nem hagyhatom szó nélkül azt, hogy egyszerűen te sem tudsz mást csinálni, mint zuhogó esőben locsolni...

Szóval, minden rosszindulat nélkül, csak fogadj el egy tanácsot, kérlek! Amint először rád csapják az ajtót, ne szólj semmit! De aztán mosolyodj el, majd hallgasd meg ezt a kiváló számot:

www.youtube.com/watch?v=YQWszrZHBPI

A lényeg valahol ott van:
the child is grown,
the dream is gone.
Onnantól kezdve pedig eldöntheted, hogy mit is akarsz valójában az életeddel kezdeni.

Üdvözlettel:
nokeka
A demokrácia utolsó bizonyítási lehetőségét kapta Kaliforniában, a bennszülöttek ezekben az órákban saját kezűleg dönthetnek a marihuána legalizációjáról. Holnap reggelre kiderül, lesz-e forradalom a szavazófülkékben, sikerülhet-e erőszak nélkül aláaknázni beteg…..
nokeka 2010.11.03 09:02:05
@norbi2k:
Ja, tudom melyik az a film. Baromi régen láttam. Volt benne ilyen, hogy meghalt benne gyerek, mert szívott a szülő? Erre nem emlékeztem. De lehet, hogy ebben van az is, amikor a pasi összeszarja az ágyneműt, aztán az beteríti a csaját és annak családját, nem?... :)
Amúgy háziorvosi gyakorlaton volt szerencsém a pácienshez, aki ült az ágyon és szívott, majd ugyanezt tette másnap is. A drog miatt éhen halt csecsemő teoretikusan akár létezhet is.
nokeka 2010.11.03 09:04:38
@norbi2k:
Tudod, talán azért mert a fogyasztás helyett lehetne mást is csinálni (mondjuk tanulni), nem csak ülni az ágyon és szívni. Meg a pénzt is lehetne másra költeni, vagy félretenni. Komolyan. Ez nem csak a droggal van így, hanem a cigivel meg a piával is.
nokeka 2010.11.03 09:06:17
@norbi2k:
Na, de tényleg elmentem aludni...
Peace... :)
Én 2010 május 19-én szültem meg kisfiamat a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, és sajnos szinte csak rossz élményeim vannak. A fogadott orvosom a szülésem alatt nem volt a helyzet magaslatán, belőlem is úgy akarták kinyomni a gyereket 10 óra vajúdás után, de nem…..
nokeka 2010.11.03 07:32:38
Az úgy van, hogy nem az orvosnak kell kell kikönyökölnie a nőből a magzatot, hanem az anyának kell kinyomnia. Az orvos nem tud segíteni, ha az anya nem partner ebben. Kikönyökölni nem lehet a magzatot, ha az anya nem nyom eléggé. Persze van az úgy néha, hogy a hosszú vajúdástól elfárad az anya, fájásgyengeség lép föl, a méh nem kontrahál eléggé. Van ilyen. De szerintem itt az orvosok meggyőződése az volt, hogy a nő nem akart igazán nyomni. Bár ezt persze lehet úgy is interpretálni, hogy épp az orvosok nem álltak a helyzet magaslatán, hisz ki akarták könyökölni a magzatot. Bár mindenféleképpen érdekessé teszi a dolgot, hogy épp az anya kérte az orvostól, hogy vigyázzon. Lehet, hogy ő is vigyázott az erőlködéssel?
Vagyis ha a magzat nem jön ki és ezért esetleg leesik a szívritmus, akkor vákuumot feltenni hosszú idő, fogóhoz szinte idősebbek értenek csak (bár egyértelműen ezt kell alkalmazni), császárhoz előkészülni hosszú idő (bár lehet kapkodni és rohanni). Ezt elkerülendő tényleg meg kell szülni a magzatot, marad a kikönyöklés... De ha az anya nem nyom eléggé, akkor nem fog kijönni...
Az pedig, hogy mindenki ferdén nézett az anyára, és mindenki rosszat szólt neki, egyértelműen a szülés negatív következményei. Természetesen nem így történt, csak az anya így élte meg, mert sértettnek érezte magát...
Egyébként, ha a beteg megválaszthatja az orvost, akkor az orvos is a beteget, nem? Vagyis ha a behívott orvos lelép a szobából, akkor az anyának tulajdonképpen egy rossz szava sem lehetne. Az orvos nem őt választotta, hanem más beteget.
nokeka 2010.11.03 07:38:04
@IrishOak:
Ne ajánld az otthonszülést neki, mert hegszétválás lesz!... Abba meg belehal ő is, meg a magzat is!...
Ha még vállal gyermeket, akkor az úgyis császárral fog ezek után belőle kijönni. Ott nem az anyának kell megizzadni!...
nokeka 2010.11.03 08:47:02
@orövoár:
Az esély meg van a hegszétválásra. Ha nincs heg, akkor semmiképpen sem lesz hegszétválás. Ennyi.
Te meg személyeskedsz.
Tudod, van az úgy, hogy amibe te nem halsz bele, abba más belehalhat.
törökgáborelemez 271. Quo vadis? 2010.10.28 02:02:00
Másfél nap telt el azóta, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: pártja az Alkotmánybíróság hatásköreit korlátozó javaslatot kíván elfogadtatni a parlamentben. Miután az eljárás megítélésem szerint azon - szerencsére ritka - politikai események közé…..
Már járok egy ideje szalonokba, persze mindig máshoz, mert szeretem a változatosságot. Idén nyáron elmentem egy nagyon igényes helyre egy korábban kinézett 21 éves lányhoz. A nevét inkább nem mondanám, később kiderül miért. Viszont az eddig megszokott kedves és bájos viselkedés…..
nokeka 2010.10.28 02:30:08
@balage_81:
Mondjuk a hepatitis B es C virus okozta kronikus majgyulladas eleg nehezen gyogyithato. Kovetkezmenykent majzsugort illetve majdaganatot okozhatnak...
De pl: a tercier stadiumu szifilisz sem gyogyitahto mar...
Mondjuk ez tenyleg csak 3 korokozo, ami most igy hirtelen eszembe jutott, de vajon mennyi lehet, amit meg nem ismerunk?... A HIV is mindossze 30 eve ismert... :)
nokeka 2010.10.28 02:46:56
@yeti-ufo hibrid:
mondom en, hogy unatkozol... :)
nokeka 2010.10.28 02:51:45
@yeti-ufo hibrid:
amugy meg a halalos korsagokat kerdezte valaki korabban, igy csak azokat irtam le, de most eszembejutott pl a HPV is... mehnyakrak evente 300-500 no hal meg benne kb. Magyarorszagon, pedig egynek sem kellene...
Aki olvassa ezt a blogot, tudja, hogy az elmúlt időszakban mennyi kritikát kaptam azért, mert nem voltam hajlandó a demokrácia lényegi és a korábbiaktól minőségileg eltérő korlátozását látni a Fidesz döntéseiben. Az, hogy valami személyesen nem tetszik, még automatikusan nem…..
nokeka 2010.10.26 19:36:27
Az ugy szimbolikus. Eppen ezert csinal hulyeseget a Fidesz... Ezt nem lehet mashogy nevezni, mert ha a cel az, hogy fel ev mulva a tamogatottsaguk a felere zuhanjon, akkor ilyen huzasokkal hamar elerhetik ezt. Akar visszalokhetik Ferihez es a demokratikus koaliciojahoz a szavazokat...
Az iras egyebkent jo, bar a Fideszt a 13. legiohoz es Viktort Caesarhoz hasonlitani azert tulzas, de mindenesetre szep parhuzam (akkor vajon mikor jon el marcius idusa?)... Meg ugye a farkasnak is van romai vonatkozas... Igen, Gabor, megdicsertelek... :)
Es akkor most szeretnek bevallani valamit. Amiota az eszemet tudom a Fideszre szavaztam. Igaz, egy esetben nem, mikor a vizitdijrol volt nepszavazas, mert ott a munkambol kifolyolag nem szavazhattam igennel! Ezert ott inkabb nem szavaztam!
Ugy gondolom, hogy most a szavazatom senkie! Mert senki nem erdemli meg! A demokracia alapelve a turelem, mert a demokraciaban fekek vannak es nyilegyenes szaguldas! Az alkotmanybirosag egy fek, a Fidesz pedig turelmetlen!
Ez persze nem azt jelenti, hogy 3.5 ev mulva a Fidesz nem kaphatja vissza a szavazatom! Ha dolgoznak es a munkajuk eredmenyekent az orszag ismet fellendul, akkor visszakaphatjak! De most nem az ovek! Most senkie!
Sokan mar fekete autot vizionalnak, vagy tomeges utcara vonulast, valodi forradalmat! Remelem egyik sem lesz! A tema szimbolikussaga miatt (az alkotmanybirosag egy elerhetetlen kep az emberek elott), elkepzelhetetlen, hogy az emberek partallastol fuggetlenul az utcara vonuljanak. A fekete auto meg a mai europai eszmerendsze miatt szinten elkepzelhetetlen!
Szoval, nyugalom! Mindenki menjen vissza dolgozni!
A brazil állapota stabil, bár életveszélyben van orvosai szerint, jelenleg altatják, gép lélegezteti, reggel ébresztik, miután sikerült az esti operáció - mondták az F1-pilóta magyar orvosai a késő esti sajtótájékoztatón.Műteni kellett, mert súlyosan sérült a…..
nokeka 2009.07.25 19:54:20
Ki akart volna bedobni valamit is egy időmérőedzés alatt? Vagy bedobtak valamit, akkor miért nem egy követ dobtak be? Vagy valaki ma reggel a sufniban órákat töltött el azzal, hogy találjon egy rugót (mert rugónak nézett ki az a valami), amit aztán ma délután bedobott a pályára, és vajon direkt Massát célozta meg vele? :) Szerintem hülyeség ilyet feltételezni...
Ami történt az egy szerencsétlen baleset. Valószínű, hogy Barichello autójáról esett le a rugó (hisz volt egy ilyen nyilatkozata, nem?). Hogy hol esett le róla az szinte mindegy, ha fejbe találta Massát. Leeshetett a 3-as kanyarban és pattoghatott felfele az egyenesben 100 km-mel, amit aztán utolért Massa. De ugye az is előfordulhat, hogy több alkatrészt is elveszített Barichello, a 3-as kanyarban mondták neki, hogy valami leesett, de a rugó csak később a 4-es kanyarban esett le róla, és mondjuk lefele pattogott, és akkor szembejött Massával. Bárhogy is történt jó nagy ütést kapott Massa (utóbbi esetben szerintem nagyobbat). De persze előfordulhat, hogy más az oka a rugó odakerülésének.
Hogy elvesztette az eszméletét? Szerintem valószínű: kezei a kormányon, de nem mozgatja őket, nem kormányoz, akkor sem emeli el a kezeit, mielőtt eléri a falat, miután megállt az autó előredőlve látjuk Massát, nem mozog. A rugó ütése után csak annyit hallani, hogy esik a motor fordulatszáma. Látható, hogy nyomja a féket és a gázt is. De szerintem, ha az ember fejét erős ütés éri, eszméletét veszti, vagy közel eszméletlen állapotba kerül, a teste tónustalan lesz, vagyis nincs ereje kifejezetten fékezni és nyomni is a gázt egyszerre, szerintem annyi történt, hogy a gázpedált nem tudta megtartani a lábával. A kocsi meg lelassult, de nem állt meg. Hogy volt-e féknyom? Nem tudom, a fű és a kavicságy szerintem nem mérvadó, ha azon átmegy egy autó, az hagyhat ilyen nyomokat. De bárhogy is volt, egy biztos miután megállt a falban a kocsi, még mindig lehetett hallani a motor hangját, vagyis a lába még mindig a gázon volt. Nekem egyébként úgy tanították, hogy egyszerre ne nyomjam a gázt és a féket, vagyis ha ezt tette az nem tudatos, nem volt teljesen eszméleténél.
Hogy milyen volt a reakciója a szervezőknek? Hát én úgy láttam, hogy a FIA orvosa hamar ott volt. Megállapította, hogy Massa él, ha nem élt volna (nincs keringése), azonnal kiszedik és újraélesztik, erre biztos van felszerelés a kocsiban. De Massa élt. Vagyis megvizsgálta, hogy milyen sérülése van. Van-e gerinc, vagy koponyasérülése. Valami átfúrta-e a testét. Koponyasérülése volt. Képeket nem láttunk, vagy nem sokat, de a lehetőségekhez képest hamar kiszedték. A képen látszik, hogy felszakadt a sisak, a plexi is levált a bal oldalon. A bal szemkörnyéke duzzadt, azért nincs nyitva a szem. A képen egyébként lehet hogy eszméleténél van, a másik szemével nézhet előre, ha nem lenne eszméleténél a szem nem középen lenne, hanem elúszna valamelyik szemzug irányába.
Fontos volt, hogy mielőbb kórházba vigyék, koponya CT kellett neki azonnal. Azzal megállapították, hogy van-e koponyán belüli vérzés, agyállomány roncsolódás. Ha igazak a hírek, akkor műtik. Valószínűleg idegsebészeti beavatkozásra van/volt szükség. Lehet, vérzés, a vérömlenyt el kell távolítani, lehet agyzúzódás, agyduzzadás, a koponyán belüli nyomást csökkenteni kell, agykamra draint is beültethettek, lehet, hogy a koponyacsont is törött, csontszilánk is fúródhatott az agyba, ha ez egy impressios törés, szóval biztos nem könnyű a dolog...
Szurkolunk neked Massa!
És hogy a végén összeomlott a rendszer? Hát cikinek ciki, meg már 30-40 éve nem volt ilyenre példa, de ha jól tudom ez nem a helyi rendezők hibája, ez most így sikerült!
A Magyar GP időmérőjének második harmadában, nem sokkal a leintés előtt a gumifalba rohant Felipe Massa Ferrarija a Hungaroringen.A brazilt nagy sebességnél fejen találta egy pályáról felpattanó rugó, ami Rubens Barrichello gépéről eshetett le.A pilóta nem tudott kiszállni,…..
nokeka 2009.07.25 19:23:22
@f1rajongo: Nekem úgy tanították, hogy a gázt és a féket egyszerre ne nyomjam :) Vagyis az, hogy fékez és a gázt is nyomja nem tudatos, a kocsi lassul, esik a fordulatszám, fékezéstől is meg attól is hogy a gázt se nyomja teljes erővel. Persze, hisz nem volt magánál.
nokeka 2009.07.25 19:26:08
nokeka 2009.07.25 19:27:32
@f1rajongo: Egyetértek veled!