Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hedike

15 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A magyar kormány "2011. július 27-től módosította a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényt."1 Ennek értelmében kizárólag az állam számára lehetővé válik minimálbér alatt foglalkoztatni embereket,…..
(dédié à mes camarades du groupe français au lycée) L’année dernière à Paris, j’ai réalisé que je ne parle plus français. Aussi, j’ai entendu qu’ à Berkeley l’enseignement de langues, c’est très fort et vraiment intense. Donc, j’ai décidé…..
:-)A lényeg a címben van, de miután tömegek követelték :-) a beszámolót, íme néhány "Schlagwort", erős képi hatásokkal.A pihentető hét után szombat este érkeztünk Győrbe, ahol Ders szülei isteni csülkös lencselevessel és rakott palacsintával vártak minket, így a…..
Lenyűgöző, hogy bár a Berkeley állami egyetem, mennyi erőforrás jut arra, hogy a Ph.D. diákokból jó tanárt faragjanak. Kötelező konferenciák, feéléves pedagógia szeminárium, peer review, videófelvétel egy-egy órádról, és még a majdnem elfelejtett online kurzus… A…..
[Az ökonometria első két törvénye]David Card a mai órán:"By the way, do you know the first 2 laws of econometrics? [Mellesleg, tudjátok az ökonometria első két törvényét?]1. If STATA can do it, I can do it. [Ha a STATA meg tudja csinálni, én is meg tudom.]The problem is, that…..
Thomas J. Nechyba (Duke Univ.): Microeconomics – An Intuitive Approach with Calculus (Cengage Learning, 2010) Az idei tanévtől kezdve megszűnt az ingyenebéd, és most már tanítanunk kell az ösztöndíjért. A tanszék heti 20 órában foglalkoztat minket, amiért minden hónap…..
Szeretettel a Keresztapámnak, akinek egyébként nem tudom milyen előjelű a kereseteA harmadik, és már-már katarzisszámba menő munkagazdaságtan óránkon a Berkeley-n, David Card rákérdezett, hogy az empirikus háziban hányan vették észre, hogy rengeteg a negatív éves jövedelmű…..
Tegnap, a tavaszi szünet utolsó napján, adtunk a kultúrának.Először is egy performance-nak lehettünk részesei. Beth Fein (www.bethfein.com) Kaliforniában élő mindenes művész 6 évvel ezelőtt kreálta meg először a Dance Anywhere performance-eseményt világszerte…..
 Kb. egy hete sokként ért engem is meg Hédikét is, hogy adóznunk kell az ösztöndíjunkból. Eddig nem igazán értettem meg azokat a már dolgozó barátaimat, akiknek olyan rosszul esik, az a kb. 50-60% adó elvonás otthon. Hát, amikor megtudtam, hogy 14% elvesznek az…..
hedike 2010.02.28 22:43:00
A kutatás előzetes eredményeiről itt lehet olvasni: berkeley.edu/news/media/releases/2010/02/22_naps_boost_learning_capacity.shtml,
vagy itt: www.businessweek.com/lifestyle/content/healthday/636247.html?campaign_id=rss_topStories

Megdöbbentő számomra, hogy a 25 (nem alvós) illetve 50 (alvós) dollárért mindössze 39 fős mintát sikerült összehozniuk. Lehet, hogy augusztus közepén mi már csak arra kellettünk, hogy ici-picit 2 fölé nyomjuk a t-statisztikát??
A múlt félévből, ahogy már sokatoknak meséltük, nem elhanyagolható mennyiségű időt az AT&T-vel való reklamálással töltöttünk. A legutolsó, és legdurvább húzásuk az volt, hogy a novemberben túlszámláztak minket, bízva abban, hogy nem vesszük észre, és fizetünk szó…..
hedike 2010.01.27 04:40:20
@gNiki: Nem, a Wells Fargonál. De ha már, akkor velük is volt egy kis afférunk, csak ott mi is hülyek voltunk, mert későn vettük észre. Amikor megkötöttük a számlaszerződést, elmondták a feltételeket. Két számlánk van, egy folyószámla ("checking account") és egy megtakarítási számla ("savings account"). Amíg a checkingen van pénz, addig minden tranzakció onnan folyik, de túl lehet lépni a keretet a savings terhére - mindketten úgy emélkeztünk, hogy ingyenesen. Viszont arra emlékeztünk, megintcsak mindketten, hogy a savings keretet is túl lehet lépni, csak az drága mulatság. Namármost, amikor számlát nyitsz, kell tenni legalább 100 dollárt a savingsre is. Viszont ugye amikor kiérkeztünk sok kezdeti költségünk volt, és mivel gondoltuk úgyis ingyenes a checking keret túllépése a savings terhére, nem figyletünk erre. Mindketten megszívtuk, mert mindketten túlléptük, és 10-10 dollár fejében pótoltak ki minket a savings számlánkról. Ezt sajnos mi két hónappal vettük csak észre, és mikor bementünk a bankba reklamálni, azt állította a csávó, hogy dehát mondtuk, hogy ez pénzbe kerül. Mondtuk, hogy mi mindketten úgy emlékszünk, hogy csak a teljes, összevont keret túllépése kerül pénzbe. Mondta, hogy hát akár meg is reklamálhatnánk, de sajnos már 30 napnál régebben történt az eset...

Alakulóban van egy újabb ügyünk a Mac-kel.. Amúgy a jó hír az, hogy ha reklamálsz, és kitartó vagy, akkor úgy tűnik sokmindent el lehet érni!
Míg mi itt a Handbook of Labor Economics következő kötetének előkészítő konferencáján csücsültünk, otthon is újabb ország(-világ)megváltó stratégia látta meg a napvilágot. Az állami tulajdonban lévő Ecostat „A MAGYAR GAZDASÁGI-TÁRSADALMI KITÖRÉSI STRATÉGIA ÉS AZ…..
A hétvégén került megrendezésre a Handbook of Labor Economics 4. kötetét előkészítő konferencia a Julia Morgan által tervezett Berkeley City Club csodálatos épületében. Két tudósítónk „megfigyelőként” részt vett az eseményen, és a szünetekben sikerült pár…..
hedike 2009.11.09 05:39:42
A Harvardos villáminterjúhoz a háttér:
www.thecrimson.com/article.aspx?ref=529477
Aghion nem túl elegánsan kommentálja a Nobel-bizottság döntését.
Felkerültek a tanszék honlapjára az elsőévesek „profiljai”: http://www.econ.berkeley.edu/econ/grad/students/students.shtml. Igaz, még csak az email-címünk van fenn, és az érdeklődési területek. Illetve a Attisnak és nekem még az utóbbi sem, mert azt is a nyári…..
Amikor ide érkeztünk, azt vettem észre magamon, hogy automatikusan úgy akarok berendezkedni, mintha záros határidőn belül hazamennénk. Ez a reflex érthető, hiszen életemben soha nem voltam még 2 és fél hétnél tovább külföldön. Például, hasonlóan, mint nyaraláskor, nem…..
(az unokatestvérem, Sebestyén Gergely rendőrhadnagy kérdésére és neki ajánlva)   Itt Berkeley-ben kétféle rendőrség van: az ami mindenhol van, meg van az egyetemnek egy külön kampusz-rendőrsege (honlapjuk: http://police.berkeley.edu/). Ez utóbbiaknak egyelőre 4 féle…..
hedike 2009.09.20 21:50:20
@-anti-: Egy pillanatra megijedtem: kezdetben szoktunk látni egy faszit, aki Bibliával a kezében üvöltözött egész nap Istenről a Sproul Plazaban, ami a kampusznak a szabadtéri "aulája" tulajdonképpen (ott vannak a tüntetések, ott vannak a diákszervezeti kiülések, más rendezvények). Délben betért az egyik büfébe, ahol szívélyesen fogadták, és adtak neki ebédet. Egy ideje eltűnt... Aztán rákerestem hogy nézett ki ez az emberrabló - nem az, akit mi láttunk többször.
Kaják terén eddig két olyan dolgot találtunk, ami finomabb, mint otthon: a hamburgert és a tejfölt. A hamburgerben igazi hús van, nem olyan fasírt féle, hanem steak, a tejföl pedig sűrű és krémes, nem úgy egy darabban, nagy slunggal esik ki a pohárból. Amúgy Amerikában alapvetően…..
hedike 2009.09.29 01:45:30
IGAZATOK VOLT! Illetve csak félig. Nem magával a zöld cuccal, a guacamole-lal van a baj, hanem a cilnatro nevű fűszernövénnyel, másnéven korianderlevéllel vagy kínai petrezselyemmel. Európában mi legtöbbször a koriandernek csak a magját használjuk, ha egyáltalán. Itt azonban sokmindenbe tesznek ilyet, gyakran a guacamole-ba is (pl.: simplyrecipes.com/recipes/perfect_guacamole/), és mi már kínai kajában is találkoztunk vele. Akkor bukott le, amikor a múltkor vietnámit ettünk, és ott, lévén, hogy teljes levél formájában volt a salátánkban jól tudtuk identifikálni, honnan jön a mosogatólé íz. Ma a Berkeley Bowl hatalmas zöldséges standján nagymintás szaglás próba után (ugyanis már a szaga is nagyon-nagyon emlékeztet a mosogatólére) végleg arra jutottunk, hogy ezentúl MINDEN kajáló helyen hozzá kell tennünk a rendelésünkhöz: "Without cilantro, please."
Volt a CEU-n egy horvát osztálytársnőnk, aki amikor náthás volt, kijárkált az órákról akár 5 percenként. Egészen addig nem tudtuk miért, amíg egyszer a liftben, ahol ez a lány, Vanja, is ott volt, Attis kifújta az orrát. Vanja ekkor rosszallóan, de udvariasan megkérdezte, hogy…..
(ha valaki valamit nem értene benne, kérdezze az anyukámat vagy Sz. Kis Julit!)Az Obama-kampány Rory számára is meghozta a sikert: az internetes újság, aminek tudósított, elő akarta léptetni. Ő azonban vágyott vissza tanulni, és a kampány alatt nagyon megkedvelte a gazdasági…..