Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csétomi

0 bejegyzést írt és 333 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Futóblog Különös hétfő 2013.01.15 13:25:45
Reggel, ébredés után kitekintettem az ablakon, sűrű pelyhekben hullt a hó. Arcomon derűs mosoly, no, gyerünk futni. Összeszedtem magam, bögre tejeskávé, -5 foknak megfelelő öltözék. A kocsihoz vezető úton ellapátoltam a havat, akkurátusan letakarítottam a kocsit is, majd a…..
Futóblog 2012 értékelésem 2013.01.03 11:17:53
Szép kis év volt az óév, de azért kicsit felemás. Az első 3 hónapban minden remekül ment, aztán a maratoni célkitűzésem egy sérülés miatt el is ment a levesbe. Két hónap kényszerpihenő(áprilisban összesen 14 km, májusban 78 km) visszafogott sport, aztán júniusban…..
Futóblog Így akarok itt maradni 2012.12.16 19:14:56
Közel egy évvel ezelőtt készült egy poszt Orsós Szabi történetéről. 2012 nyár végén élete egyik legnagyobb próbatételén vett részt, most a beszámolóját olvashatjátok. Jó szórakozást! Többször nekikezdtem ennek a beszámolónak, de mindig törlés lett a vége, mert egyre…..
Nincs mese, már 2009-ben is mókás fickó voltam. Emlékeztem rá, hogy nem most futottam először Portugáliában, a Google pedig könyörtelen vadászeb: Bélcsavarodás az óceán partján címmel ki is dobta az akkori posztot. Most újra egy autós út vitt Portugáliába: az Opel itt mutatta…..
csétomi 2012.12.12 14:18:49
@Winkler Róbert: nem tudok róla. Szerintem egy egy jó ortopédusnál kell kezdeni, aztán megy minden a maga útján...
Különösebb bevezető nélkül át is adnánk a szót Markocsán "MCM" Sándornak. Kíváncsisággal és meglehetősen sok fenntartással fejeztem be egyik tanítványom, Szabó Emese levelének olvasását, akitől – az eredményes felkészítését megköszönve – egy 3 alkalomra szóló…..
csétomi 2012.11.28 09:42:03
@miki-dzsi: nézd meg esetleg az árak menüpont alat ;) A pdf utolsó oldala a hidegterápia
Az utolsó kellemes őszi napok egyikén Józsa Gábort kaptuk mikrofonvégre. 2012 maratoni és félmaratoni táv Országos Bajnoka, mesél edzéseiről, futásairól és jövőbeli terveiről. ..
Futóblog Mi történt 25-nél? 2012.10.02 14:19:03
..
csétomi 2012.10.03 14:23:49
@dvorcsakl: Igen, így kell használni! :)
csétomi 2012.10.04 13:23:41
@dvorcsakl: az attól függ, mennyivel futsz felette, és milyen a laktát toleranciád. Olvastam valahol egy kutatást, ami azt mutatta ki, hogy az afrikai maratonisták sikerességének egyik titka pont az, hogy genetikájukból adódóan jobban tűrik a savasodást. Az az egy-másfél óra, az más: ennyi idő alatt ürül ki a szénhidrátraktárad, azaz ennyi ideig tudsz anaerob zónában futni (1:30 alatti félmaratonnál nem kell szarakodnod a kajálással:)). Persze utána még ott van még elbontásra az izom, meg ez is egyénfüggő, és amúgy is sokak szerint meghaladta már ezt a zsíronfutásdi témát a sporttudomány :)
csétomi 2012.10.04 13:24:40
@dvorcsakl: nem volt valahol az őseid között egy kenyai? :))
Jól emlékszem, amikor Bitliszbá arról mesélt egyszer, hogyan lett 5 km-nél hosszabb futó. "Nem álltam meg az első szigetkör végénél" – mondta. Sokszor eszembe jutott ez a mondat. Nekem mindig véget ért a futás a szigetkör végénél, egyszerűen soha nem éreztem azt, hogy tovább…..
Futóblog 11 2012.09.18 14:43:23
Kedves Futótársaim, Először is elnézést, hogy privát üzenet közvetítésére használom ezt a fórumot, akit ez zavar, kérem ugorjon is tovább. Új fejezet kezdődik. Több, mint 10 évvel ezelőtt a futás szó szerint megváltoztatta az életemet, ahogy nyilván közöttetek sokakét.…..
Múlt héten csütörtökön az egyik ismerősömmel, Helgával futottam 4 x 2 km-t. A sziget Budai oldalát szemeltük ki edzőhelyül, az Árpád-hídtól kezdtük: oda-vissza-oda vissza. Már a tömeggel egy irányba való futás is okozott némi haladási problémát, de a tömeggel való…..
csétomi 2012.09.05 11:37:54
Futóblog Amikor nincs szufla 2012.07.24 08:50:00
Amíg Józsi a hétvégén az első terepversenyét teljesítette, addig én a Budapesti Terepkupa hosszú távján vettem részt. Van úgy, hogy az ember elmegy egy futóversenyre és motiváción kívül mást nem nagyon visz, de azt sokat. 6:00 – Ébresztő. Rövid keringés az…..
Futóblog A fal egy hülyeség 2012.07.04 11:09:00
Megvolt az emberkísérlet: kipróbáltam, milyen, ha nem tűzünk ki magunk elé célt, csak futunk. Hosszabb távoknál ugyanis azt figyeltem meg, hogy az ember úgy a táv 80-90 %-ánál kezd elfáradni, és veszi kezdetét a szenvedés. Ha 10 kilométerre megyek, tuti, hogy valahol a 8. körül…..
csétomi 2012.07.05 18:25:59
@Winkler Róbert: Gratula szép kis távot nyomtál!!! Redbull is elégedett lehet ;)
Viszont én kicsit máshogy látom a kísérleted tanulságát. A maratoni fal (szerintem is túl van misztifikálva amúgy) valójában egy holtpont, ami jóval erősebb a mentális holtpontoknál, mivel biológiai folyamatokhoz köthető, konkrétan a szénhidrát raktáraid kiürüléséhez, ami egy csomó másik folyamatot is elindít benned, pl a fehérjebontást az izmokban. Ennek nem feltétlenül kell bekövetkeznie, illetve sokkal késöbb is jöhet, mint 30 kili, ha felkészült vagy, jól választasz tempót, normálisan frissítesz stb. Viszont amit érzel, az nagyjából pontosan az, amit leírtál: gyengének érzed az izmaidat, nem esik jól a futás, minden kilométerért megszenvedsz, úgy gondolod most már csak zombulás jöhet. Ha ez egy maratonon 42 km előtt történik veled, akkor vagy összeszorítod a fogadat és átszenveded magad rajta, vagy megállsz, de az ott feladás. Most viszont megengedhetted magadnak (megengedte az agyad magadnak), hogy megállj, hiszen nem volt célod, jó sokat futottál már így is :) Tényleg büszke is lehetsz magadra, jó formában vagy. Sőt, szerintem talán még sokkal tovább is bírtad volna, ha nem fekszel le öt percre, vagy utána hagysz elég időt a szervezetednek, hogy újra berúgja a motort. Persze ha ez cél lett volna :) Mégegyszer gratulálok!
Az indulás előtti részről csak távirati stílusban. Az Erdinger alkoholmentes búzasör frenetikusan jó. A másfél tál túróstészta mellé be is vágtam két korsóval belőle. Közben MC Sanyosz füleit letéptem, végre összefutottam IRL Eperszemkével is, Bitliszbától megtudtam, hogy…..
(Ezt a bejegyzést folyamatosan frissítettük az útról péntek 12:00-tól vasárnap 10:00-ig. A bejegyzést eredeti voltában tesszük elérhetővé.) 2012.07.01, 08:42, vasárnap -angeldayA Team Futóblog csapata 18 óra 29 perc alatt teljesítette a távot 2012.07.01, 07:23,…..
UB - vagyis UltraBalaton???, vagy inkább UltraBloggerek??? …..ööö legyen inkább ÉS! Egy rendhagyó verseny, rendhagyó leírása. Hogyan is kezdődött? Talán a tavalyelőtti BSZM? Vagy a tavalyelőtti UB? Akkor, amikor DaMartian rángatott bele az első nagyobb futós őrültségbe?…..
Futóblog Szigetkör 2012.06.14 11:57:00
Délben Szaszának és TVJ-nek még azt magyaráztam, hogy egy sikeres sub30-as szigetkörhöz valójában egy olyan felkészülésre van szükségem, ahol lassan lefutok két kört egymás után, aztán ha ez megy, akkor ugrom neki újra. Mind a ketten bólogattak. Mondtam is nekik, hogy szerda…..
Futóblog Reggel 2012.05.29 11:53:10
A reggeli ébredés után egy fél fordulattal jobbra fordítom a fejem és lassan kinyitom a szemem. Süt a nap, jegyzem meg magamban. Tekintetettemmel az órát fürkészem 6:50. Miután visszafordítom a fejem, lassan megmozgatom lábaim. Mit érzek? Húzódik-e valahol. Ha igen, hol? Mennyivel…..
csétomi 2012.05.29 11:58:37
Nem így akartam az elsőt, de megtörtént. Reggel nem úgy keltem fel, hogy megfutom, csak sodortak magával az események és a gondolatok, egyik lépést követte a másik. Voltak pillanatok, amikor meg lehetett volna állni, de azt gondoltam, hogy ha már eddig jutottunk akkor teljesüljön be,…..
csétomi 2012.05.14 20:32:34
@mgergoo: Tudod, azért ha én lennék az edződ, baromi erősen valagon billentenélek ezért!
Teljesen megértem azt a szándékot, hogy milyen jó lenne úgy odaáálni Berlinben, hogy nem érhet meglepetés, de hidd el, ezt úgysem fogod elérni. Nem tudsz fél év alatt sok-sok évnyi tapasztalatot és rutint összegyűjteni, és tapasztalt maratonistaként futni az első maratonodat.Bakker, Eiffel sem építette fel az Eiffel-tornyot mielőtt felépítette az Eiffel-tornyot, mégsem dőlt össze (eddig ;-).
Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy egy nagyon jó és tapasztalt edző segít elérni a céljaidat. Csak azt kéne megpróbálnod, hogy százszázalékosan rábízd magad, higgyél benne, és abban amit mond (ehhez jó alap pl. az edzésterv betartása). Szerintem ez sokkal könnyebb, mint állandóan aggódni valamin, tippelgetni, és próbálni előre megoldani problémákat, amikkel lehet, hogy nem is fogsz találkozni, esetleg nem is léteznek, viszont helyette lesz másik húsz, amit nem is gondoltál volna előre.
Egy maratoni táv lefutása már nem a szervezet építéséről szól, hanem pont ellenkezőleg, nem érdemes próbából csak úgy futkorászni. Főleg úgy nem, hogy pár hónapja jöttél ki egy komolyabb sérülésből. Na.
Nem csesztetni akartalak, bocs ha mégis úgy tűnik ;-) Én tényleg csak annyit szeretnék, hogy Berlinben egy kurva jó kis maratont fuss, amire joggal lehetsz büszke, és utána olvashassam a jó kis beszámolót róla itt a blogon. Biztos vagyok benne, hogy simán megcsinálod, viszont ha így folytatod, könnyen el sem jutsz odáig.
Remélem a végén legalább rendesen lenyujtottál! :)
csétomi 2012.05.14 22:34:17
@mgergoo: ez nem egyértelmű baromság, csak potenciális baromság :-) rossz vége is lehetett volna (azért óvatosan szaladgálj még a héten). Amúgy én is gratulálok, remélem most már Te is elhiszed, hogy síma ügy lesz ez a maraton, tényleg csak elrontani lehet. Azt meg ugyebár nem fogod :-)
A terepfutas.hu oldalon az eredménylistában ne keresse senki a nevemet. A 8 órás szintidőt túllépve, 8:30 alatt értem be. Még egyszer: értem be. Ezért nincs bennem rossz érzés, hiszen sikerült a távot teljesítenem. A baj az idővel van, de azon lehet még farigcsálni bőven. Nem…..
Az elmúlt napokban futóberkekben "némi" felháborodást okozott a hétfőn napvilágot látott, majd szerdán a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott futóversenyeket érintő rendeletmódosítás. Úgy érezzük, hogy a Futóblogon is meg kell vitatnunk a kérdést. A…..
csétomi 2012.04.27 19:13:12
@bitliszbá: Zseni vagy!!! Alakítunk egy politikai szervezetet és mostantól kezdve havonta tüntetünk a hátrányosan megkülönböztető adónem ellen futva. Nem transzparensekre írjuk hogy XY takarodj, hanem technikai póló hátára nyomtatjuk, vagy a rajtszámra írjuk. Óriási!! :)
Futóblog A Diadalív árnyékában 2012.04.25 08:33:00
Csétomi nemrég a Párizsi maratonon megpróbálta megdönteni a saját maratoniját. Vajon sikerült neki? Az ő beszámolóját olvashatjátok: Péter Attila minden évadzáró Balaton Maratonon el szokta mondani, hogy az ott 3 részletben futott idő jó cél lehet a következő évi…..
csétomi 2012.04.26 09:43:52
@thepresp: gratulálok, ha nem volt fal, az azt jelenti rendesen felkészültél és jól választottál tempót is! A hideggel nekem nem volt bajom futás közben, simán póló rövidgatya elment. Utána viszont 3 napig városnézés, na akkor lehetett volna melegebb
csétomi 2012.04.26 12:17:37
@doncii: Hát, én sem így kezdtem, az első maratonom 4ó20p lett 4 és fél éve, második 3ó48p és fokozatosan jutottam el idáig. Közben folyamatosan edzettem, fokozatosan javult a tempóm is. Viszont az érzések ugyanazok maradtak, mindig vannak nehéz vagy könnyű pillanatok, van tempó amivel ki tudnál futni a világból, vagy eljön az, amikor mintha betont öntenének a lábadba. Azok a dolgok, amiket írsz is: vasmarok, feszült fókusz meglehetnek négyórás maratonnál ugyanúgy, mint kettő és felesnél, szerintem csakis azon múlnak, hogy a pillanatnyi fizikai állapotod hogyan viszonyul a kitűzött célhoz. Hihetetlenül hangzik, de nekem például ez a mostani maraton életem egyik legkönnyebb maratonija volt (az utolsó két kilit leszámítva, de ez más történet). Jópár rosszabb időért jobban megszenvedtem. Nem volt semmi lelki krízis. Folyamatosan kellett koncentrálni, de ez csak a szokatlanul nagy tömeg miatt volt, viszont lehetett nézelődni, mert sok volt a látnivaló. Persze mindig eljön az az idő, amikor már nehezebb és már várod a jól megérdemelt sört a célban, de ez így normális:) A pulzusom nagyon stabilan 165 volt 27 kiliig, onnantól szép lassan emelkedett 180-ig. Az átlag 169 lett ami nálam 80%, normál tartomány (a terheléses maxom 199), versenyen talán még alacsonynak is mondható. A zenehallgatásról pár éve leszoktam, mert zavart futás közben. Általában 42 km-re két gélt viszek magammal. (ebből egy most megmaradt).
Már itt a blogon is volt szó arról, hogy sok fiatal atléta, élsportoló huszonéves korában elveszti a lelkesedését és elfordul a futástól. Persze vannak olyan futók, akik fiatal korunkban befejezik élsportolói pályafutásukat, majd 30-40 éves korukban más szemlélettel ismét…..
Futóblog Tavaszváró futóverseny 2012.03.13 18:32:00
Józsi mindig mondja, hogy miért nem indulok olyan versenyeken, ahol barátiak a távok, nem annyira eldurvult hosszúak, bárki számára teljesíthetők. Szombaton ilyen versenyen voltam. Persze hiába kezdeném el Józsinak magyarázni, hogy a futásban nem a távok leküzdése a nehéz, hanem…..