Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dormin

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vendégszerzőnk, Hungarian Bullshit írása Amennyiben a leírt történet egyezne a valósággal, az kizárólag a véletlen műve. És elhatárolódunk tőle. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy-nagy bankár, aki az ország egyik legnagyobb bankja, azonkívül számtalan cége…..
A magyar politikusok annál, hogy eszement hülyeségeket csináljanak, csak egy dolgot szeretnek jobban: hogy eszement hülyeségeket beszéljenek. Nyilván a jobbik eset, ha csak beszélnek a hülyeségekről, és közben mégis vállalható lépéseket tesznek. Orbán Viktor esetében azonban…..
dormin 2009.07.21 20:48:39
Az Orbánt kioktató postot és a hozzászólások többségét valószínűleg egyetemisták és kezdő diplomások írták. Akik azt hiszik, hogy az élet a tankönyvekben leírtak szerint működik. És mivel a neoliberalizmus volt az uralkodó közgazdasági irányzat az elmúlt években-évtizedekben, ezt tanulták és ennek a dogmáit visszhangozzák. Emlékszem, pár éve hasonló, fölényes véleményekkel találkoztam, amikor a neoliberalizmust és a globalizációt bíráló szerzőkre (pl. Korten, Stieglitz) hivatkoztam. Pedig a közben történtek, a világválság, őket igazolta és ha más nem ez elgondolkodtathatná az ifjú zseniket.

Ami pedig Orbán kijelentéseit illeti, kétségtelen, hogy vannak benne csúsztatások (például a globális tőkének való behódolás világszerte nemcsak a baloldali kormányokra volt jellemző, de speciel nálunk a ballib kormány egyértelműen a kiszolgálójuk volt). Másfelől pontatlan, szakszerűtlen megfogalmazásokkal is élt. Beszéde mégis a lényeget tükrözte, azt hogy a világnak gyökeresen meg kell változnia. Nem maradhat fenn a „tőkés társaságok világuralma”. Véget kell, hogy érjen a „gazdaságkor”: magyarán nem uralhatja a piaci logika az élet minden területét. Nem arról van szó, hogy nincs szükség piacra, piaci versenyre. Ellenkezőleg: a versenyt minél szabadabbá kell tenni. Mert többek közt éppen a korrekt, szabad verseny hiányzik. Fiatal barátainknak észre kellene venni, hogy hatalmas, kiszámíthatatlan változások korát érjük. A gazdasági válság mellett a környezeti gondok is itt vannak a nyakunkon, amiket jelentős mértékben ugyancsak a kapitalista gazdaságnak, a korlátozatlan profithajszának „köszönhetünk”. Ebben a helyzetben a politikus, mint gyakorlati ember, nem gondolkodhat és cselekedhet dogmák alapján.