Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyarellen

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyre több tudományos eredmény bizonyítja, hogy számos “ipari” vegyi anyagnak egészségkárosító hatása van: bizonyos daganatos megbetegedéseket, allergiát, tanulási nehézségeket vagy a szaporodási képességek károsodását okozzák. A vegyi anyagok belénk kerülhetnek…..
gyarellen 2009.07.21 09:52:31
A segítségüket kérném egy számunkra már megoldhatatlannak tűnő ügyben.

Dunaharasztiban lakunk, egy jópár éve épült és folyamatosan épülő lakóparkban. A lakópark a város szélére épült, gyönyörű erdős-mezős terület mellé, lovastanyák szomszédságában.
Az önkormányzat, azon belül is a polgármester, a jegyző, és műszaki osztály vezetője pár éve aláírt egy engedélyt a lakóparktól 300 (!!!!!) méterre épülő aszfaltgyár engedélyezésére. A gyár minden érvényben lévő rendelet és szabály megsértésével épülhetett csak meg, hiszen sem a terület besorolása (GIK) , sem a maximális épületmagasság (12 m) nem engedhette volna meg egy ilyen épület megépítését. Az üzem ráadásul egy mesterséges magaslatra, dombra épült, így növelve a leszálló kátránybűz hatását a völgyszerűségben épített házakra, ahol hosszú órákra megül a szag.
A lakókat nem értesítették a gyár ideköltöztetéséről előre. Amikor a lakóknak tudomása lett róla, azonnal tiltakozást írtak alá, amit az önkormányzat nem vett figyelembe. Azt mondták a lakosoknak, hogy a gyár ideiglenes engedélyt kapott és 2008. márciusában elbontják, ehhez képest az önkormányzat ekkor végleges engedélyt adott nekik.
Azóta is folyamatosan tiltakozunk ellene, hiszen a gyár nagyon hangos zajjal, morajjal, füsttel és állandó, tömény aszfaltszaggal működik.A panaszaink süket fülekre találnak, mindig csak hitegetést, hamis igéreteket kapunk. Telik az idő, lépések nem történnek.

Hétköznap szinte lehetetlen a szellőztetés, a kertek használata, hiszen annyira erős a kátrányszag, hogy még egy felnőttnek is elviselhetetlen, nemhogy egy gyereknek. A területen rengeteg a kisgyermek, csecsemő, átlagosan a családoknál minimum két csemete van. A gyárhoz közel 2 óvoda és egy általános iskola is található.
Mióta itt lakunk, többünknek vannak egészségügyi problémái, hányinger, fejfájás, allergia.

Sajnos az önkormányzat komolyabb segítséget nem nyújt. A nyáron megbíztak egy céget, akik 2 hetes mérést végeztek, de valami furcsa oknál fogva, arra a 2 hétre a gyár leállt, nem működött. A mérő leszerelésének másnapján már újra is indult.
A gyárat a COLAS-Eger üzemelteti, akik az M0 szélesítésére kiírt tendert is megnyerték, tehát várhatóan 2011-ig folyamataosan, a mostaninál többet fognak működni.

Nem vagyunk jogászok, nem vagyunk környezetvédelmi szakemberek, egyszerű emberek vagyunk, akik tisztességesen élni szeretnének, egészségben akarják felnevelni a gyerekeiket, nem szeretnék, ha az ingatlanjuk értéke a minimálisra csökkene a szagok miatt. Sokan a városból költöztünk ki ide, a jó levegő és a nyugodt élet reményében. Hiteleket vettünk fel, amit nehezen, de fizetünk, habár a gyár miatt az ingatlanunk most kevesebbet ér, mint amennyi hitel van rajta.
Jelen pillanatban pedig ott tartunk, hogy valaki, aki valószínüleg önös érdekből aláírta egy ilyen borzalom létesítését, tönkreteszi az életünket.

Már létrejött egy helyi egyesület is (Dunaharaszti Környezetvédelmi Egyesület) amelyik próbált épni az ügyben, de azt a "tanácsot" kapták, hogy jobb, ha nem foglalkoznak vele.


Előre is köszönöm válaszukat!

Üdvözlettel:

A Dunaharaszti, Határ úti lakópark lakói