Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VoB

13 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Város Mindenkié 56-os megemlékezésén, 2012. október 23-án elhangzott beszéd szerkesztett változata. „A legázolt bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben” – írta Albert Camus a forradalom első évfordulóján. „Nehéz…..
Ingatlanfejlesztés miatt kell távoznia a hajléktalanoknak a kőbányai Terebesi erdőből. Korábban két hetes határidőről volt szó, mára – talán a nyilvánosságnak köszönhetően – úgy tűnik több idő áll az ott élők rendelkezésére a terület elhagyására. Videóriport. ..
VoB 2012.08.06 14:20:27
@dmm: azért olyan fontos! :)
Szabó Gábor, a Városüzemeltetési Szolgálat igazgatója tegnap lemondott. Indoka az, hogy a Jófiúk csoporttal kapcsolatban nem kapott meg minden támogatást a polgármestertől és a rendőrségtől. A képviselő-testület zárt ülésen tárgyalt a témáról, erről csak annyit…..
VoB 2012.04.06 16:05:35
A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoportot az utóbbi időben többször keresték meg azzal a kérdéssel, hogy pontosan mi is a bajunk az Aszódi utcában nyíló börtönszállóval. Az alábbiakban a leggyakrabban megfogalmazott kérdésekre adunk választ...
VoB 2011.12.21 11:29:46
@Nagyváros.hu: A lopásokra a megfelelő méretű zárható szekrények jelenthetnek megoldást.
A szállón létesített állandó rendőri jelenlét valami egészen más okból lett kitalálva. Ajánlom a következő cikket:

avarosmindenkie.blog.hu/2011/11/11/bortonne_valtozott_a_jozsefvarosi_onkormanyzat_epulete

"A társadalom normalitását" nem tudom értelmezni. Ha van is ilyen, annak biztosan az jelentene jót, ha minden önellátásra képes ember megfizethető és emberhez méltó lakásban lakna, nem pedig az utcán, nincstelenül vagy "megfigyelt intézményben" kvázi-bűnözőként.
Az utolsó változat nem tesz jót a hajléktalan embernek (nem segíti a társadalomba való visszailleszkedését) és a társadalomnak sem (rohadt drága álmegoldás).
VoB 2011.12.23 13:24:53
@Nagyváros.hu: A gyilkosságok gyakorisága és a lakhatás megléte között mennyi összefüggés van? Szerintem gyakrabban gyilkolnak lakásban lakók, hozzájuk miért nem költöztetünk be rászoruló fiatal rendőröket? Jaj, még a végén ötleteket adok... :)

Megfizethető lakás = szociális bérlakás, aminek teljes lakásszámhoz viszonyított aránya folyamatosan csökken hazánkban. A közüzemi számlák fizetését a lakásfenntartási támogatás biztosítja, persze részben. Ennek jelenlegi átlagos összege kb. 4000 Ft. Szóval lenne tennivaló a megelőzés terén...

30-40 ezer Ft: a jövedelem gyakran a 28 500 Ft-os szociális segélyt jelenti, vagy a rokkantnyugdíjat... De minimálbérből sem lehet kifizetni egy albérletet. Két minimálbérből is bajosan, pláne hogy bármikor kirúghatnak bárkit, és tartalék nélkül azonnal az utcára mehet; senki nem akarja hajléktalan embernek kiadni a lakását, stb.

A lakhatáshoz juttatás nem lakástulajdont jelent. Nem esélyt kell adni, hanem jogokat.
Az életüket kezdő fiatalok akkor érdemelnek támogatást, ha lakhatásuk bizonytalan/túlzsúfolt/nem emberhez méltó, mert akkor hajléktalanul élnek. Lásd: www.feantsa.org/files/freshstart/Toolkits/Ethos/Leaflet/HU.pdf

Az erőforrások végesek talán, csak néhány ötlet, igyekszem nem demagóg lenni: 2000 óta minden évben több tízmilliárd forintot költünk felsőközép- és felső osztálybeliek lakáshitelének támogatására, akiknek erre nem volt és nincs is szükségük; a józsefvárosi önkormányzat JÓFIÚK néven több tízmillió forintot költ fekete terepjárós rendfenntartásra, de abba is hagyom. Sztem arra van pénz, amire akarjuk, hogy legyen.

A Szabad Nemzettel én személyesen nem foglalkozom, mert mocskos lesz a kezem tőle, de Kocsis Máté javaslatairól (ellátás átszervezése, vidéki önkormányzatok felelőssége, stb.) az AVM nemsokára külön blogbejegyzésben mondja el a véleményét.
„A roma kisebbség tagjai ma nem egyenlőek a törvény előtt, a megkülönböztetésük mindennapos, nem egyenlőek a munkaerőpiacon, az oktatásban, az egészségügyben, az igazságszolgáltatásban, a rendőrök szemében” – sorolta Dénes Balázs, hogy mit jelent a gyakorlatban, hogy ma Magyarországon az egyes számú…..
VoB 2011.12.12 14:03:32
@obligat: szerinted amúgy minimálbérből lehet fejlődni egzisztenciálisan?
sztem a hiba ott van, hogy leírod a 99%-os dolgot, amivel ellehetetlenítesz egy csomó dolgozni akaró romát. (ilyen emberek vannak bőven, csak legfeljebb te nem találkozol velük) mert ha ezek a nézetek széles körben vallottak, akkor egy munkavállaló se fogja végiggondolni, hogy ez a jelentkező vajon az 1%-ba tartozik-e...? és akkor minimálbér sem lesz.
ezért kell a megfelelő antidiszkriminációs oktatás, az ilyesmi vélekedések miatt.
VoB 2011.12.16 16:07:59
@saihulud: Lassan mindenki jogvédőnek számít, akinek cigány alkalmazottja van... btw: nekem van! :)
A Város Mindenkié csoport 2011. november 23-án Kocsis Mátéval folytatott tárgyalása során országos szintű szakpolitikai javaslatokat tett a hajléktalanság felszámolására, és azt követelte az országgyűlési képviselőtől, hogy tegyen lépéseket a napokban elfogadott, a hajléktalan emberek elzárását…..
VoB 2011.11.29 11:26:34
@szabogyula: lehet, hogy nem érted a pikírt iróniát, ezért elmagyarázom. nem a csoportunk feladata a hajléktalan emberek kivezetése a hajléktalanságból. mégcsak nem is a jó szándékú adományozóké. hanem a központi és a helyi államé. utóbbiak az önkormányzatok, bingo! ide tartozik pl. az az önkormányzat is, amelyik sok-sok milliót költ inkább a hajléktalan embereket fölöslegesen zaklató rendőrségi és közterület-felügyelői állományra és a szabálysértési iroda működtetésére... rem érthető vagyok.
A Város Mindenkié (AVM) csoport 2011. november 11-én a Józsefvárosi Önkormányzat előtt követelte, hogy Kocsis Máté országgyűlési képviselő vonja vissza azt az előterjesztését, amely lehetővé tenné, hogy a hajléktalan embereket 150.000 forintos bírsággal vagy 60 napos elzárással büntessék. A…..
Olyan írni szerető, számítógépet használni tudó embereket keresünk, akik megtapasztalták a hajléktalanságot vagy most is abban élnek, és erről szívesen írnának egy blogra. Az oldalt most is ilyen emberek írják abból a célból, hogy megismertessék az otthonban élő emberekkel…..
Csoportunk 2010 áprilisában közérdekű adatigényléssel fordult a 24 fővárosi önkormányzathoz, mivel fontosnak éreztük, hogy megismerjük tevékenységünk színhelyének közösségi lakásszektorát. Az önkormányzati lakások számán túl rákérdeztünk a lakások komfortfokozat szerinti megoszlására; a különböző…..
VoB 2010.12.05 18:50:19
@godeon:
Szia Tamás!

Kérdezni nem gond! :)

A közérdekű adatkérés lényege, hogy nem kell, hogy ismerjem az önkormányzat/állami szerv ügyintézőjét vagy ő engem, állampolgári jogon mindenképpen hozzájuthatok a közérdekű adatokhoz (30 napon belül, de itt van bővebb info:
tasz.hu/mintalevel/kozerdeku-adatot-kero-levelek), mint például a köztulajdonban álló bérlakások száma, a közpénzből fenntartott uszodák szerződései, stb.
Ez egy nagyon fontos eszköz annak érdekében, hogy a magunkfajta aktív állampolgárok ellenőrizni tudják a mindenkori hatalmat, hiszen a mi nevünkben, a mi pénzünkből működnek.
Közzétesszük blogunkon az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszékének közleményét a Belügyminisztérium hajléktalanokat érintő törvénytervezetéről. Elsősorban azért tesszük ezt, mert a közlemény minden szavával egyetértünk!Humánus és…..
VoB 2010.09.14 10:53:22
Sziasztok,

mint a BM rendelet megakadályozása érdekében online kampányt szervező A Város Mindenkié csoport tagja (
www.avarosmindenkie.blog.hu), a véleménnyel egyetértek, de mindenképpen kiegészíteném.
A szociális szakmán túl magukat a szolgáltatásokat igénybe vevő hajléktalan embereket, mint tapasztalati szakértőket, szintén be kell vonni a hajléktalanság felszámolásának módszereit kidolgozó munkába!

Mi ezen dolgozunk.
Szerda reggel komoly erőkkel kivonultunk Sherwoodba, hogy tiltakozzunk a romépületben lakók kilakoltatása ellen. A komoly erőt Gyula és én képviseltük kezdetben, majd csatlakozott hozzánk Szigetvári Zsolt, az MTI fotósa, Bak Anita, a Kossuth Rádió munkatársa és szimpatizánsunk, valamint a…..
Dr. Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere csoportunknak írt levele itt letölthető.Levelében a polgármester megtagadja a segítségnyújtást az előző bejegyzésben említett sérült kislányt nevelő család lakhatásának megnyugtató megoldásával kapcsolatban.Az előrelátható…..
Csoportunk a legutóbbi kihelyezett lakhatási munkacsoport találkozó alkalmával kapcsolatba került egy kilakoltatás előtt álló családdal.A család jelenleg önkormányzati tulajdonban álló, igen rossz állapotban lévő ingatlanban húzza meg magát. Helyzetüket az is súlyosbítja, hogy kislányuk beteg:…..
A választások közeledtével Város Mindenkié csoport az alábbi 5+1 kérdéssel fordulunk a pártokhoz. A választáson induló pártok programja, és a fenti kérdésekre adott válaszaik alapján hasonlítjuk majd össze a pártok hajléktalansággal és lakáspolitikával kapcsolatos…..
VoB 2010.04.09 16:58:20
@Kunszabó Panni:
Szia Panni!

A következő linken tudod elolvasni a pártok lakhatási és hajléktalanságot érintő programrészeit és kérdéseinkre adott válaszaikat összegző cikkünket:

m.blog.hu/av/avarosmindenkie/AVM-partprogramok.doc

(ahogy egy későbbi bejegyzésben írtuk)

Ha a konkrét válaszokat szeretnéd látni, kérlek írj egy levelet a címünkre:
avarosmindenkie@gmail.com

üdv:
VoB
A Város Mindenkié Lakhatás munkacsoportja a tegnapi nap folyamán az alábbi levelet adta postára minden fővárosi önkormányzat részére, melyben állampolgári jogainkat gyakorolva számos egyéb dolog mellett igyekszünk megtudni, hány önkormányzati bér- és szükséglakást adtak el önkormányzati vezetőink az…..
Március 4.-én a Sirályban került sor a Marom Egyesület kerekasztal-beszélgetésére, melynek meghívott vendégeit mi választottuk ki és kerestük meg. Az esemény címe „Aktivizmus a hajléktalanságban” volt. Elég szép nézősereg gyűlt össze az emeleten, mire 19 óra után…..
A Város Mindenkié Lakhatás munkacsoportja a következő hetekben kihelyezett üléseket tart a Külső Mester átmeneti szállón (1097 Bp., Külső Mester u. 84.). Az első alkalmat január 22-én, pénteken tartottuk. Ezen a héten pénteken, január 29-én 17h-tól folytatjuk a…..
Hajléktalanok a világban felcím alatt közölt cikkük (HVG, 2009. november 26.) számunkra – fedél nélkül élő, bizonytalan lakhatással rendelkező, valamint a lakásszegénységben szenvedő emberekkel szolidáris állampolgárok számára – elfogadhatatlan nyelvhasználattal…..
Célunk: Feltérképezni az üres, lakható vagy lakhatatlan, de könnyen lakhatóvá tehető fővárosi ingatlanokat, amiket hosszabb ideje nem használnak, hogy az adatokat összesítve rámutassunk: milyen sok üresen álló lakhatási lehetőség van, miközben több tízezren élnek hajléktalanságban. Ha tud ilyen…..
A Város Mindenkié Nincs de 2009.10.27 11:21:00
Nincs de I.(az életed rajtad is múlik)Kormányunk millió és millió adóforintot költ önmaga reklámozására. Itt már dübörgött a gazdaság, már lendületben is voltunk meg még ezer és ezer minden jót elmondtak nekünk egy Új Magyarországról. Nem reklámozni kell, hogy minden…..
* Kossuth Rádió* Népszabadság* The Indypendent (2009. szeptember 9.)* Tilos Rádió – Spanyol Inkvizíció (2009. szeptember 3.)* Index* Rádió 17 (2009. augusztus 13.) * Magyar Narancs* Népszabadság* ÉS (szécsi): New Yorkra várva* ÉS Nem legenda (az AVM válasza (szécsi)…..
A Picture the Homeless  négy aktivista tagja Budapestre érkezett! Beszélgetések hajléktalanságról, hajléktalan emberek önszerveződéséről és lakhatási jogokról New York-ban és Budapesten a Picture the Homeless tagjainak részvételével   * 2009. augusztus 4 (kedd)…..